Ο Τσιόδρας διαφωνεί με τον ΠΟΥ για την ανοσία: «Τα αντισώματα μάς προστατεύουν»

Ο Τσιόδρας διαφωνεί με τον ΠΟΥ για την ανοσία: «Τα αντισώματα μάς προστατεύουν» Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Για την οικοδόμηση σταδιακής ανοσίας στο γενικό πληθυσμό, αλλά και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωσή του. 

Ερωτώμενος επί του θέματος, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως «το να χτίσει κανείς σταδιακά ανοσία σε αυτό τον ιό είναι σημαντικό, όπως δείχνει η εμπειρία άλλων χωρών, όπου μαζικά εξετέθη ο πληθυσμός στον ιό και είχαν τα τραγικά αποτελέσματα που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες, με την τεράστια αύξηση της θνησιμότητας, με την τεράστια επέλαση στα συστήματα υγείας των χωρών αυτών, την υπερφόρτωση και μάλιστα, πολλούς ανθρώπους οι οποίοι να μην μπορούν να πάρουν ιατρική βοήθεια. Η σταδιακή ανοσία που θα οδηγούσε σε εξασφάλιση του πληθυσμού από περαιτέρω επέκταση της νόσου, δεν είναι ακριβώς γνωστή. Μερικοί μιλούν για 50%, άλλοι λένε ότι πρέπει να φτάσει το 70%. Πάντως σίγουρα δεν μπορεί να γίνει απότομα. Και όταν λέμε σταδιακή ανοσία, εννοούμε κάποιοι να εκτεθούν στον ιό και να εμφανίσουν αντισώματα, τα οποία θα τους προστατεύσουν».

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις δύο διφορούμενες απόψεις που ακούγονται επί του θέματος, «μία από τον  τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία λέει ότι δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι ότι τα αντισώματα που αναπτύσσεις σε προστατεύουν. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την τοποθέτηση. Και μία δεύτερη τοποθέτηση, η οποία ακούγεται από επιστημονικές ομάδες εγνωσμένου κύρους, ότι με βάση την εμπειρία που έχουμε από τους κορωνοϊούς, θα υπάρχει προστασία για τουλάχιστον ένα χρόνο. Με αυτή την τοποθέτηση συντάσσομαι και εγώ». 

Ο ίδιος τόνισε πως ακόμα δεν έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα, εκτιμώντας πως μία από τις ομάδες που θα μπορούσε πραγματικά να εκτεθεί σταδιακά και είναι και η λιγότερο ευπαθής, με τα μέχρι τώρα δεδομένα σε όλο τον κόσμο, είναι όντως τα μικρά παιδιά. 

«Αυτό ενδεχομένως να γίνει, ενδεχομένως να μη γίνει, αν η κυκλοφορία του ιού επηρεάζεται και από άλλους λόγους, παραδείγματος χάριν τις κλιματικές παραμέτρους, στα σχολεία. Παρ' όλα αυτά, όλα είναι υπό συζήτηση. Βλέπετε ότι αυτή η στρατηγική υιοθετείται από κάποιες χώρες και φυσικά αυτές οι χώρες υιοθετούν και τη στρατηγική της παιδικής χαράς που αναφέρει η δημοσιογράφος. Και μάλιστα, κάποιες βόρειες χώρες έχουν και κάποιους συγκεκριμένους κανόνες για τα παιδιά που είναι ηλικίας άνω των 12 ετών, ενώ για τα παιδιά που είναι κάτω των 12 ετών, είναι πιο ελεύθεροι στην προσέγγισή τους, όσον αφορά στην επαφή των παιδιών, η οποία είναι και πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθεί» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας. 

Οι μεταλλάξεις του ιού

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του ιού, ο καθηγητής σημείωσε πως, βάσει των στοιχείων, ο νέος κορωνοϊός δε φαίνεται να μεταλλάσσεται με γοργούς ρυθμούς. 

«Κάποιοι ιοί του αναπνευστικού, όπως ο ιός της γρίπης, αλλά και ο νέος κορωνοϊός, εμφανίζουν συχνά μεταλλάξεις, δηλαδή μικροδιαφορές στο γενετικό τους υλικό. Μάλιστα, αυτές μπορεί να επηρεάσουν την επιθετικότητα ενός ιού ή και την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου. Ακόμα περισσότερο, αυτές οι μικροδιαφορές στους ιούς μπορούν να αναλυθούν και να μας βοηθήσουν με ειδικά επιστημονικά εργαλεία να προσδιορίσουμε την προέλευση ενός στελέχους του ιού, όπως για το νέο κορονοϊό. Παραδείγματος χάρη, για το αν ένα στέλεχος που ανιχνεύθηκε σε έναν ασθενή στην Ελλάδα προήλθε από μια χώρα της Ευρώπης ή μια χώρα της Ασίας. Και ακόμα περισσότερο, τέτοιου είδους αναλύσεις να μας πουν αν κάποιες επιδημίες συνδέονται μεταξύ τους. Για παράδειγμα, τα περιστατικά της Ισλανδίας ανακαλύφθηκε πως προήλθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρώπη. Τα περιστατικά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εισήχθησαν από πολλαπλές οδούς στη χώρα, τόσο από την Κίνα τον Ιανουάριο, όσο και από την Ευρώπη το Φεβρουάριο». 

«Η ανάλυση της συνολικής δομής του ιού , το ολικό γονιδίωμα όπως λέγεται δείχνει ένα σχετικά βραδύ ρυθμό μεταλλάξεων τουλάχιστον σε σχέση με τη γρίπη», είπε χαραχτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα επόμενα χρόνια αυτό θα είναι μια θετική εξέλιξη εφόσον έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, «με την προϋπόθεση ότι ο ιός θα παραμείνει έτσι» κατέληξε.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM