Αλλαγές στην εργασία λόγω κορωνοϊού: Τι πρέπει να κάνουν εργοδότες και εργαζόμενοι για αποζημίωση

Αλλαγές στην εργασία λόγω κορωνοϊού: Τι πρέπει να κάνουν εργοδότες και εργαζόμενοι για αποζημίωση Facebook Twitter
0

Αλλαγές στην εγχώρια αγορά εργασίας φέρνουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις επιχειρήσεις όπου έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθεί ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα μπορούν οι εργαζόμενοι να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για τη λήψη της αποζημίωσης. Υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να υποβάλλουν και οι εργοδότες, στο σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας.

Το οριστικό ύψος του επιδόματος, που για κάποιους θα κυμαίνεται γύρω στα 400 ευρώ τον μήνα, θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, ενώ καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι αποφάσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, αλλά και ο πραγματικός αριθμός των επιχειρήσεων που θα κλείσουν με εντολή δημόσιας αρχής.

Ο έγκριτος νομικός Γιάννης Καρούζος μίλησε στην Καθημερινή σχετικά με το τι ισχύει για την εργασία από απόσταση, τις ειδικές άδειες, τα ωράρια εργασίας, τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και την ειδική αποζημίωση για τους εργαζομένους των οποίων οι επιχειρήσεις κλείνουν με κρατική εντολή.

Τι περιλαμβάνει το μέτρο του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζoμένων


Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που υπεγράφη το περασμένο Σάββατο θεσπίζει ειδικό μηχανισμό στήριξης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά απαγορευθεί. Ο μηχανισμός θα περιλαμβάνει μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωση ειδικού σκοπού, ασφαλιστική κάλυψη, έκτακτα επιδόματα και επιταγές κατάρτισης.

Τι πρέπει να κάνουν εργοδότες και εργαζόμενοι για την ένταξή τους στο νέο μηχανισμό στήριξης;

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο «Εργάνη» δηλώνοντας ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτομάτως από το Εργάνη. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας, με την οποία θα δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τον τραπεζικό τους λογαριασμό (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης.

Έχει δικαίωμα ο εργοδότης να επιβάλει μονομερώς σύστημα τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα;

Ναι. Ο εργοδότης έχει δυνατότητα να καθορίσει ότι η εργασία θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι εφικτό, ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να συνεχίζει να παρέχει την εργασία του χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία στον τόπο εργασίας. Συχνότερη δε μορφή εξ αποστάσεως εργασίας στην πράξη είναι η τηλεργασία.

Τα δικαιώματα των εργαζομένων στην τηλεργασία

 

Ο εργοδότης οφείλει να τηρεί τους όρους των ατομικών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται με σύστημα τηλεργασίας, καθώς και τις αναγκαστικού δικαίου διατάξεις που αφορούν το ωράριο εργασίας.

Ετσι, συνεχίζουν να εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορούν:

α) Την ελάχιστη περίοδο ημερήσιας ανάπαυσης 11 ωρών.

β) Την κατ' ελάχιστον χορήγηση εβδομαδιαίας ανάπαυσης διάρκειας 24 ωρών.

γ) Τη διάρκεια εβδομαδιαίας απασχόλησης, κατά μέσον όρο, που ανά τετράμηνο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες, περιλαμβανομένων και των υπερωριών κ.λπ.

Τι προβλέπεται για την περίπτωση που ο εργοδότης έχει εξαντλήσει τα νόμιμα όρια υπερωριών;

 

Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού, και για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες από τις 14 Μαρτίου 2020, εργοδότες που έχουν εξαντλήσει τα νομίμως προβλεπόμενα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων τους μπορούν να τους απασχολήσουν υπερωριακά χωρίς σχετική απόφαση έγκρισης του υπουργού Εργασίας, η έκδοση της οποίας απαιτεί γνωμοδότηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας. Προσοχή, όμως, η εν λόγω υπερωριακή απασχόληση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ανώτατα ημερήσια όρια που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

Ελλάδα / Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

«Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου, όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε» εξηγεί το παιδί, λίγο πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης
NEWSROOM
Πώς έγινε η αποκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα: Βίντεο και φωτογραφίες

Ελλάδα / Πώς έγινε η αποκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα: 10 δύτες εργάζονταν σε βάθος 50 μέτρων - Βίντεο και φωτογραφίες

Η αποκατάσταση της βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα ήταν επιχείρηση υψηλού ρίσκου από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό
ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ
Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM