Μαθητές 10 ελληνικών σχολείων στην Ιταλία - Υπ. Υγείας: Δεν θα μπουν σε καραντίνα όταν επιστρέψουν

Μαθητές 10 ελληνικών σχολείων στην Ιταλία - Υπ. Υγείας: Δεν θα μπουν σε καραντίνα όταν επιστρέψουν Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
1

Με τη γειτονική Ιταλία να αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη επιδημία κοροναϊού εκτός Ασίας, οι ελληνικές αρχές κινητοποιούνται απέναντι στον κίνδυνο εξάπλωσης του νέου ιού. 

Όπως έγινε γνωστό, Έλληνες μαθητές από δέκα διαφορετικά σχολεία της χώρας βρίσκονται στην Ιταλία, όπου τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και τρία άτομα έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους. Κατά την σημερινή, έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, επιστήμονες απεφάνθησαν πως δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές αυτούς, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές. Έτσι δεν πρόκειται να μπουν σε απομόνωση όταν επιστρέψουν στην Ελλάδα. 

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα από όσα έχουν ήδη ληφθεί αλλά να δοθεί έμφαση στην ευαισθητοποίηση και στην ενημέρωση του πληθυσμού της Ελλάδα, καθώς και στην υψηλή ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών.

Για τον σκοπό αυτό, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρεθεί την Δευτέρα και την Τρίτη στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα, όπου θα ενημερώνει τα πληρώματα επιβατηγών και εμπορικών πλοίων για τα μέτρα προφύλαξης. Παράλληλα θα επιστήσει την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποιος εξ αυτών έχει επισκεφτεί πρόσφατα τις πληγείσες από τον ιό περιοχές στην Ιταλία, πριν αυτές τεθούν σε καραντίνα που επηρεάζει περίπου 50.000 άτομα στο πλούσιο βορρά της χώρας. 

Αναστέλλονται οι εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία

 

Παράλληλα κατόπιν εντολής της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία, μέχρι νεωτέρας. Όπως δήλωσε η υπουργός, «μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δρούμε προληπτικά, προστατεύουμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο. Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας».

Συνάντηση Μητσοτάκη - Κικίλια την Δευτέρα

Ο υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας θα επισκεφθεί αύριο τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα του παρουσιάσει τις προτεινόμενες λύσεις για την καλύτερη προστασία της χώρας. Μετά τη σύσκεψη θα δημοσιοποιηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου. 

Ελλάδα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Και εαν αργότερα αποδειχθεί ότι οι περιοχές αυτές ήταν όντως πληγείσες, τότε τι? Κανονικά θα έπρεπε να μπουν σε προληπτική καραντίνα. Εν τω μεταξύ το λες και σύγκρουση λογικής δύο Υπουργείων. Η Υπουργός Παιδείας απαγορεύει σχολικές εκδρομές προς Ιταλία αναδεικνύοντας ότι στην ηγεσία υπάρχουν φόβοι και απ την άλλη ο Υπ. Υγείας λέει πρακτικά "Δεν τρέχει τίποτα, δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε με τα παιδιά που θα έρθουν απο εκεί". Τώρα είτε οι επιστήμονες υποτιμούν τον ιό είτε κάτι άλλο. Κακά τα ψέμματα πάντως, αναρωτιέμαι πως πολεμάς τον ιό αυτό που ακόμα και με επαφή μεταδίδεται και το χειρότερο δεν εμφανίζεις μερικές φορές αμέσως συμπτώματα. Αυτό σημαίνει πως όσο και να κοιτάνε για πυρετό κτλπ στα αεροδρόμια και λιμάνια, μπορεί άνετα να περάσει μολυσμένος που απλώς ακόμα δεν έχει συμπτώματα. Επίσης αναρωτιέμαι εαν δικαιολογείται ο πανικός. Δεν λέω πολλοί νεκροί σε ένα δίμηνο σαν αριθμός αλλά αφορά κυρίως ηλικιωμένους και αρρώστους και η θνησιμότητα είναι κάπου στο 2% μόνο. Η απλή γρίπη περισσότερο κόσμο θέρισε παγκοσμίως στο ίδιο διάστημα. Και αν δεν ήταν στην Κίνα, μάλλον θα ήταν πολύ μικρότερος ο αριθμός των θυμάτων.