Τα 6,4 εκατ. ευρώ φτάνει το ύψος των ζημιών που προκάλεσε με το σαρωτικό πέρασμά της η κακοκαιρία Γηρυόνης, στις 24-25 Νοεμβρίου.

 

Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Στην έρευνα συμμετείχαν 24 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, που εκτιμάται ότι αθροίζουν το 95,6% της παραγωγής των ασφαλίσεων περιουσίας, και η πρώτη εκτίμηση αφορά τις αναγγελίες των ζημιών περιουσίας και αυτοκινήτων.


Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στις έρευνες δήλωσαν ζημιές από την κακοκαιρία σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικοί κίνδυνοι, βιομηχανικοί κίνδυνοι) με συνολική ασφαλισμένη αξία 596 εκατ. ευρώ. Περισσότερο επλήγησαν τα ακίνητα που βρίσκονταν στα Δωδεκάνησα, στις Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου και Κω (ασφαλισμένη αξία 253 εκατ. ευρώ), Θάσου (ασφαλισμένη αξία 120 εκατ. ευρώ) και Αττικής (ασφαλισμένη αξία 45 εκατ. ευρώ).


Ζημιές σε ακίνητα


Εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, που έφερε η κακοκαιρία Γηρυόνης, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις 266 ζημιές επί των ασφαλίσεων περιουσίας με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 6,2 εκατ. ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία φθάνει τα 23.252 ευρώ. Για τις εν λόγω ζημιές, η εκτίμηση των αποζημιώσεων μετά τις απαλλαγές (όπου υφίστανται) ήταν 5,3 εκατ. ευρώ.


Οι περισσότερες ζημιές σε πλήθος συνέβησαν στην Αττική (45,1% του συνόλου), ενώ τα μεγαλύτερα ποσά- από την πρώτη εκτίμηση αποζημίωσης- εντοπίζονται στα Δωδεκάνησα, στις Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου και Κω (53,2% του συνόλου).


Η μέση δηλωθείσα ζημία ανέρχεται στα 23.252 ευρώ, ενώ το μέσο ποσοστό ζημιάς (προ απαλλαγών) επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων έφτασε στα 10,4‰. Ο υπολογισμός της μέσης δηλωθείσας ζημίας ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 65.059 ευρώ για τους βιομηχανικούς, 63.275 ευρώ για τους εμπορικούς και 6.776 ευρώ για τις κατοικίες.


Ζημιές σε αυτοκίνητα


Σε ό,τι αφορά τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις της έρευνας 79 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 242.000 ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία έφθασε τα 3.060 ευρώ.

 

Οι συνολικές αποζημιώσεις μετά από τις απαλλαγές φθάνουν τα 225.000 ευρώ. Το σύνολο των ασφαλισμένων κεφαλαίων των αυτοκινήτων που επλήγησαν ανέρχεται σε 840.000 ευρώ. Η πρώτη εκτίμηση αποζημιώσεων (προ απαλλαγών) έφθασε στο 288 ‰ των ασφαλισμένων κεφαλαίων. Οι περισσότερες ζημιές τόσο σε πλήθος (49,4% επί του συνόλου) όσο και σε ποσό (69,5% επί του συνόλου) εντοπίστηκαν στην Αττική.

 

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr