Πανελλαδικές Εξετάσεις: Νέες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Νέες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και στο σύστημα εισαγωγής στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Κυριότερες αλλαγές είναι η θεσμοθέτηση Τράπεζας Θεμάτων και ελάχιστης βάσης εισαγωγής ενώ, φέτος, θα οργανωθεί σύστημα διπλών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η σχετική εγκύκλιος για τις φετινές εξετάσεις, η οποία κωδικοποιεί τις αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα από  2021 θα θεσμοθετηθεί Τράπεζα Θεμάτων, ωστόσο η Τράπεζα θα είναι μία παραλλαγή εκείνης που ίσχυσε έως το 2015.

Συγκεκριμένα, καθηγητές θα επεξεργαστούν την ποιότητα των θεμάτων τα οποία θα καταταχθούν στις επιμέρους ζώνες δυσκολίας. Παράλληλα, εξετάζεται η αύξηση του πλήθους των υποερωτήσεων κάθε θέματος, ενώ το νέο σύστημα θα συνδυαστεί με αύξηση της εξεταστέας ύλης. Οι αρμόδιοι του υπουργείου εκτιμούν ότι έτσι θα αποφύγουν οι μαθητές να αποστηθίζουν όλα τα θέματα της Τράπεζας. Ακόμη, μελετάται η προσμέτρηση, για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, σταδιακά της επίδοσης του μαθητή στις τρεις τάξεις του Λυκείου, ενώ σε βάθος χρόνου θα αναδειχθεί και ως βαθμολογική βάση εισαγωγής ο βαθμός του Εθνικού Απολυτηρίου. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, για τους φετινούς υποψηφίους, και μετά τις αλλαγές που αποφάσισε την άνοιξη του 2019 ο τέως υπ. Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, οι τελειόφοιτοι θα εξεταστούν με το νέο σύστημα. Αντίθετα, οι απόφοιτοι θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στο νέο σύστημα, και το παλαιό στο οποίο ήδη έχουν εξεταστεί και το οποίο εφαρμόστηκε για τελευταία φορά πέρυσι. Μέσα στον Μάρτιο, θα οριστεί η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής για τις φετινές Πανελλαδικές, στις οποίες οι υποψήφιοι θα επιλέξουν το σύστημα και τα εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και καταγραφεί ο αριθμός των υποψηφίων ανά σύστημα θα γίνουν οι ανακοινώσεις σχετικά με τον αριθμό εισακτέων ανά σύστημα. 

«Αργία» για τα φροντιστήρια η ημέρα των Τριών Ιεραρχών

Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φροντιστήρια την ημέρα των Τριών Ιεραρχών, παρότι για τα σχολεία η αργία καταργήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ζήτησαν από το υπουργείο Παιδείας να ενημερωθούν για το τι θα ισχύει για τα φροντιστήρια με δεδομένη την τελευταία απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου η αργία των Τριών Ιεραρχών να καταργηθεί και τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά.

Η απάντηση που έλαβαν χθες οι ιδιοκτήτες από στελέχη του υπουργείου είναι πως αφού δεν υπάρχει αντίθετη ενημέρωση, ισχύει η υπουργική απόφαση από 27/12/2016 περί αργίας. Ο κλάδος πιέζει να πραγματοποιηθούν μαθήματα ενώ υπάρχουν φροντιστήρια που έχουν αποφασίσει να λειτουργήσουν.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
"μελετάται η προσμέτρηση, για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, σταδιακά της επίδοσης του μαθητή στις τρεις τάξεις του Λυκείου"Δηλαδή, περισσότερα φροντιστήρια. Ο φόρτος εργασίας για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο μέσω εξετάσεων αυξάνεται όσο πιο δίκαιες αυτές γίνονται, δηλαδή να μην κρίνεται βη ζωή σου μέσα σε 2-3 βδομάδες. Αν πας να βελτιώσεις το ένα θα χειροτερεψεις το άλλο. Μαγικές λύσεις με πανελλήνιες δεν υπάρχουν. Εκτός και αν πάμε στο σύστημα της Γαλλίας, δηλαδή το πανεπιστήμιο να δέχεται μαζικά υποψηφίους στο πρώτο έτος και να κόβει τους περισσότερους στις ενδοπανεπιστημιακες εξετάσεις. Βέβαια εκεί απλά μετατοπίζεται το βάρος κατά έναν χρόνο. Γενικά δίκαιο και ακοπο σύστημα δεν υπάρχει πουθενά.