Ο ΑΦΜ ο μόνος αριθμός στις νέες ταυτότητες -Τι θα αλλάξει

Ο ΑΦΜ ο μόνος αριθμός στις νέες ταυτότητες -Τι θα αλλάξει Facebook Twitter
Ο ΑΦΜ ο μόνος αριθμός στις νέες ταυτότητες
6

Ο ΑΦΜ θα γίνει ο μοναδικός αριθμός στις νέες ψηφιακές ταυτότητες, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Έχουμε καταλήξει στην αξιοποίηση του ΑΦΜ, ως ενιαίου αριθμού ταυτοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι ο ΑΦΜ θα μετονομαστεί για τα φυσικά πρόσωπα, καθώς θα πάψει να είναι αριθμός μόνο φορολογικού ενδιαφέροντος, και θα καταστεί σταδιακά ο μοναδικός αριθμός που οι πολίτες θα χρησιμοποιούν στις αλληλεπιδράσεις τους με το κράτος αλλά και με τις επιχειρήσεις», ανέφερε σχετικά ο κ. Πιερρακάκης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Ακόμη, ο υπουργός δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί η κατάλληλη ψηφιακή υποδομή προκειμένου κάθε πολίτης να αποκτήσει ψηφιακή υπογραφή μέσω της ταυτότητάς του, όπως και ότι θα φέρει την ταυτότητα και στη συσκευή του κινητού τηλεφώνου του.

Σε ό,τι αφορά τη δήλωση τέκνου μόνο στους χώρους μαιευτηρίων, με αυτόματη πίστωση του επιδόματος γέννησης, αυτό θα ξεκινήσει μέσα στον Φεβρουάριο, προανήγγειλε ο κ. Πιερρακάκης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη δημοπράτηση του φάσματος του 5G, ανέφερε ότι θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2020. Πρακτικά, συνέχισε ο κ. Πιερρακάκης, αυτό σημαίνει ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, αφού καταβάλουν το σχετικό τίμημα για το φάσμα, θα πρέπει να προβούν γρήγορα στις σχετικές επενδύσεις για να περάσει η χώρα στην εποχή αυτών των δικτύων.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Ελλάδα
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Καταλαβαίνετε νομίζω τι σημαίνει σταδιακά. Σε κανέναν αιώνα, ίσως σταματήσουμε να κουβαλάμε πιστοποιητικά κάθε αριθμού επάνω μας μέχρι να γίνει ο ΑΦΜ ο μοναδικός. Λυπάμαι, αλλά είμαι πολύ επιφυλακτική προς τέτοιου είδους, υπερβολικά αισιόδοξες για τη χώρας μας, δηλώσεις.
Σε περιπτωση κλοπης του εντυπου της ταυτοτητας επαιρνες καινουριο νουμερο, αυτο ως ενα βαθμο σε προστατευε απο κακοβουλη χρηση του αριθμου ταυτοτητας σου, το ΑΦΜ ομως το εχουμε εφ΄ορου ζωης, αρα τι θα γινεται σε αυτες τις περιπτωσεις;
Θα μπορούσε να δημιουργηθεί "εσωτερικά" στην κάρτα ένας 2ος αριθμός (κρυφός ίσως;) που ουσιαστικά θα άλλαζε και θα ακύρωνε την ταυτότητα...Πχ, Αν υπάρχει κάποιος κωδικός barcode/QR Code, θα μπορούσε να γίνεται regenerate με τα ίδια στοιχεία αλλά άλλον εσωτερικό κωδικό.Το ίδιο γίνεται σχετικά και με τις πιστωτικές (ίσως σε εταιρικές μόνο βέβαια), που ο αριθμός της κάρτας παραμένει ο ίδιος αλλά αλλάζει το CVV ή/και κάποια ενδιάμεσα νούμερα.Αν αυτά δεν προβλεπτούν, θα τρέχουν και δε θα φτάνουν...
Αν προσδιορισθούν οι πιο σοβαρές κακόβουλες πράξεις - που θα έχουν δηλαδή και κυρίως σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο ή αφορούν σε σοβαρά προσωπικά δεδομένα -, μπορεί για κάθε "πράξη" να ζητείται κωδικός επαλήθευσης που στέλνεται στο κινητό σου (ήδη γίεται αυτό για πληρωμές μέσω web banking).Αυτό θα βοηθήσει μέχρι να "μπλοκαρισθεί" συστημικά η "φυσική" κάρτα, που ούτως ή άλλως θα έχει και φωτο και θα δυσκολέψει τον κλέφτη. Το δε "μπλοκάρισμα/ακύρωση" να μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά και άμεσα από τον ίδιο τον απολέσαντα κάτοχο μέσω ιντερνετ με ειδική εφαρμογή.Άρα το κενό θα είναι μόνο για λίγες ώρες και για δευτερεύουσες "συναλλαγές".
Επειδή είναι πρώτη φορά που θα ισχύσει αυτό στη χώρα μας, ελπίζω η ευρεία υποχρεωτική δημοσιοποίηση του ατομικού ΑΦΜ παντού και πάντα, να παρέχει ταυτόχρονα προστασία στα συνολικά Προσωπικά Δεδομένα του καθενός.Για τους έμπειρους, κομίζω ίσως γλαύκα εις Αθήνας, αλλά έχουν δει πολλά τα μάτια μας.Θα πρέπει να προβλεφθεί ότι κάθε Υπηρεσία του Δημοσίου, θα έχει πρόσβαση αποκλειστικά στην πληροφόρηση σχετικά με τον συγκεκριμμένο πολίτη, ΜΟΝΟ σε ό, τι αφορά στο αντικείμενό της.Για να πω ένα ακραίο παράδειγμα, να μην μπορεί π.χ. η ΔΟΥ να "βλέπει" τα ιατρικά δεδομένα του πολίτη και αντίστροφα ο ΕΟΠΥΥ να "βλέπει" τα οικονομικά του δεδομένα. Η αν μία Υπηρεσία ζητάει πληροφόρηση από άλλη Υπηρεσία, να καταχωρείται αίτημα που θα πρωτοκολλείται, θα αιτιολογείται και θα εγκρίνεται ηλεκτρονικά από την Υπηρεσία - δότη. Είναι νομίζω απόλυτη ανάγκη να μπαίνουν φίλτρα στην αναζήτηση ατομικών πληροφορίών.