Καταιγισμός αιτήσεων για λέσχες καπνιστών - Τι λέει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Καταιγισμός αιτήσεων για λέσχες καπνιστών - Τι λέει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας Facebook Twitter
Πάνω από 2.000 αιτήσεις πανελληνίως για λέσχες καπνού - EUROKINISSI
7

Από τον Νοέμβριο οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο αντικαπνιστικός νόμος, έχουν κατατεθεί πάνω από 2.000 αιτήσεις για λέσχες καπνιστών στο Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ).

Σύμφωνα με το ethnos.gr, σε όλη τη χώρα υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του μήνα θα λειτουργήσουν περίπου 40 με 50 λέσχες, σύμφωνα με το ομώνυμο σωματείο.

Συνολικά σε όλη την επικράτεια λειτουργούν σήμερα 120.000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πολλά από τα οποία έχουν πληγεί από το νέο μέτρο της κυβέρνησης και, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά θα επιχειρήσουν να εκδώσουν τη σχετική άδεια. Ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΚΕΔΙ, Ηλίας Καλιώρας, τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα της εφημερίδας, αναφέρει πως ήδη έχουμε αιτήσεις στο Σωματείο από καταστήματα στην Αθήνα, την Πελοπόννησο, τη Δράμα και την Πτολεμαΐδα, «αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θα γεμίσει η χώρα λέσχες καπνιστών. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και προϋποθέσεις, τις οποίες θα πρέπει να πληρούν τα καταστήματα».

Ο κ. Καλιώρας σημείωσε πως «τα καταστήματα είδαν ξαφνικά μείωση στο 50% της κατανάλωσης, καθώς οι μη καπνιστές δεν μπορούν κάνουν τον ίδιο τζίρο» προσθέτοντας πως απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει κάποιος άδεια είναι το μαγαζί να διαθέτει σάλα τουλάχιστον 80 τ.μ. προκειμένου να μπορεί να διαμορφωθεί. Σε λέσχες καπνιστών μπορούν να διαμορφωθούν ιδιωτικοί χώροι που ανήκουν στο κατάστημα όπως το υπόγειο, το πατάρι, η πρασιά, τα προκήπια οικοδομών, ο πρώτος ή δεύτερος όροφος, όχι όμως και χώροι που ανήκουν στον δήμο ή έχουν παραχωρηθεί προς χρήση από αυτούς.

«Πρόκειται για αυτόνομους ιδιωτικούς χώρους χωρίς εξάρτυση εργασίας. Δεν θα υπάρχουν εκεί εργαζόμενοι που θα κυκλοφορούν. Οι χώροι που θα δημιουργούνται, αφού πρώτα αδειοδοτηθούν, δεν θα έχουν επαφή με τον χώρο των μη καπνιστών. Θα λειτουργούν όπως τα ντιλίβερι, που παραγγέλνεις πίτσα ή οτιδήποτε άλλο στο σπίτι σου» ανέφερε ο κ. Καλιώρας.

«Νομικό μόρφωμα οι λέσχες»

Αυστηρό μήνυμα, ωστόσο, για τις «λέσχες καπνιστών» είχε στείλει προ ημερών η Εθνική Αρχή Διαφάνειας κάνοντας λόγο για «καινοφανή νομικά μορφώματα» με σκοπό την καταστρατήγηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

«Η νομοθεσία κατά του καπνίσματος είναι απόλυτα σαφής, μη επιδεκτική παρερμηνειών ως προς το ρυθμιστικό της πλαίσιο, και έχει ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και τη διασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού και ισονομίας μεταξύ των επιχειρήσεων». Αυτό επισημαίνει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, απαντώντας σε δημοσιεύματα και καταγγελίες πολιτών για απόπειρες καταστρατήγησης του πλαισίου νόμιμης ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ελλάδα
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
από καταστήματα στην Αθήνα, την Πελοπόννησο, τη Δράμα και την Πτολεμαΐδα Πηγή: www.lifo.grΟι της Πτολεμαΐδος (άντε και της Κοζάνης) είναι οι μόνοι που δικαιούνται να καπνίζουν.. έτσι κι αλλιώς θα πάθουν καρκίνο από τα εργοστάσια της ΔΕΗ. Οι λοιποί συμμαζευτείτε, accept it και κοιτάξτε να γίνετε άνθρωποι (το "ευρωπαίοι" είναι βαριά έννοια, την αφήνουμε για μετά 50 χρόνια).
Εθισμένοι όλου του κόσμου ενωθείτε!!!Το ότι τους δίνετε μια εξαιρετικά σπάνια ευκαιρία για τα δεδομένα της χώρας μας για να καλυτερέψουν την υγεία τους μέσω του αντικαπνιστικού νόμου και αυτοί ψάχνουν παραθυράκια και μέρη για να πάρουν την δόση τους. Πρώτη φορά βλέπεις τέτοιο πάθος από έναν λαό προς την αυτοκαταστροφή.Αν μπορούσε ο καρκίνος να μιλήσει τι μαργαριτάρια θα έλεγε...η μάλλον λέει ...απλά αφήνει τα δίποδα να τον ακολουθούν.Ας φτιάξουν και 1000 ιδιωτικές λέσχες , να τις πληρώνουν οι ίδιοι για να καρκινιαζονται μεταξύ τους.
Όντως γελοία χρήση του όρου "υγειονομικός".. φαίνεται πως αφορά μόνο την ποιότητα του κρέατος στο γύρο, το αν ο υπάλληλος έχει ηπατίτιδα και το αν το WC είναι καθαρό.
Τώρα φταίνε οι μη καπνιστές που δεν κάνουν τόσο τζίρο στα μαγαζιά. Ε, βέβαια, αφού οι καπνιστές μην κάνουν ένα βήμα πίσω και να στηρίξουν τα στέκια τους. Προτιμούν να χαντακώσουν τον συνάνθρωπο τους που κάνει αγώνα, για ένα τσιγάρο.Πάνω που ήλπιζα ότι η Ελλάδα θα πάρει μια ελαφρώς ευρωπαϊκή στροφή και θα υπάρξει σεβασμός προς τον συνάνθρωπο του. Τελικά, δεν αλλάζουμε ποτέ.
Λέσχες καπνιστών υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Στην Αυστρία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Αγγλία.Στο κάτω link παρουσιάζονται κάποια καταστήματα στη Γερμανία που επιτρέπεται το κάπνισμα και είναι αδειοδοτημένα ως καπνιστικές λέσχες.http://raucher-club.de/gaststaettensuche.phpΟ πελάτης μπαίνει με δική του ευθύνη, χωρίς να έχει το δικαίωμα οποιασδήποτε αντικαπνιστικής καταγγελίας εκτός και αν διαπιστωθεί είσοδος ανηλίκων.Όπως φαίνεται, ο αριθμός των συγκεκριμένων καταστημάτων είναι σημαντικά μικρός στο σύνολο τους και σχεδόν αμελητέος σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.Όμως έχει επιτραπεί η λειτουργία τους.