Αντικαπνιστικός: Τα πρώτα πρόστιμα για τσιγάρο στην Αθήνα «κόπηκαν» τη νύχτα

Αντικαπνιστικός: Τα πρώτα πρόστιμα για τσιγάρο στην Αθήνα «κόπηκαν» τη νύχτα Facebook Twitter
11

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχει ξεκινήσει και τα πρώτα πρόστιμα για κάπνισμα μέσα σε κλειστούς χώρους κόπηκαν και στην Αθήνα.

Οι έλεγχοι έγιναν το βράδυ στη Νέα Σμύρνη και σε τρεις περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα. Από 500 ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρηματίες και 100 ευρώ ο κάθε πελάτης, όπως είπε ο Άγγελος Μπίνης, διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Το πρώτο πρόστιμο που έγινε γνωστό ήταν χθες στη Λαμία σε κεντρικό καφέ στην πόλη όπου πελάτης πιάστηκε να καπνίζει και τώρα καλείται να πληρώσει 100 ευρώ ενώ ο ιδιοκτήτης που δεν φρόντισε να τηρηθεί ο νόμος θα πληρώσει πρόστιμο 500 ευρώ.

Χθες έγινε επίσης γνωστό πως κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής 1142 σημειώθηκαν συνολικά 235 κλήσεις.

Από αυτές, 58 αφορούσαν καταγγελίες, 22 αιτήματα βοήθειας για διακοπή καπνίσματος, 66 γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο, 58 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν, 14 έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο και 17 αφορούσαν σε άλλο ζήτημα.

Η τηλεφωνική γραμμή 1142 ενημέρωσης και υποστήριξης για καπνιστές και μη, τέθηκε χθες σε λειτουργία στο πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.Καλώντας στο 1142, κάποιος μπορεί να ενημερωθεί για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και να αναφέρει παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, που υπέπεσαν στην αντίληψή τους.

Σε συνέχεια της επίσημης παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος  όπου και επισήμως κηρύχθηκε η έναρξη της αντικαπνιστικής εκστρατείας από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με τα υπόλοιπα αρμόδια όργανα διευρύνει το πρόγραμμα των ελέγχων στην Αττική και σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις.

Σημειώνεται ότι τα όργανα ελέγχου έχουν πλέον και τη δυνατότητα επιβολής προστίμων σύμφωνα με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση. 

Τα πρόστιμα για τους καπνιστές:


200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων
200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε κλειστούς χώρους νοσηλευτικών ιδρυμάτων & φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας
200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε χώρους παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, παιδότοπων κλειστών & υπαίθριων και όλων των ιδρυμάτων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων & ιδιωτικών,
100 ευρώ για όσους καπνίζουν στους λοιπούς κλειστούς ή στεγασμένους χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους παροχής εργασίας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,
1500 ευρώ για όσους καπνίζουν μέσα σε οχήματα που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών και 3000 ευρώ για τον οδηγό

Ελλάδα
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Έχει πλάκα, που βλέποντας την επανάληψη της παιδικής (υπερπετυχημένης), κλασσικής σειράς κινουμένων σχεδίων του 1980, "Ροζ Πάνθηρας", στην ΕΡΤ που ο πάνθηρας καπνίζει!...https://i.ytimg.com/vi/f1Jxn9Ctznw/hqdefault.jpg
Να σας ρωτήσω κάτι όλους εσάς που έχετε πάθει παροξυσμό (μεταφορικά το αναφέρω) με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου; Το γεγονός ότι σας ενοχλούν τόσο πολύ οι καπνιστές και το τσιγάρο είναι απολύτως κατανοητό και σεβαστό (δεν καπνίζω ούτε κάπνισα ποτέ). Συζητήσεις επί συζητήσεων, διαμάχες επί διαμαχών και πάει λέγοντας. Επαναλαμβάνω όμως ότι έχετε δίκιο. Που θέλω να καταλήξω;Το γεγονός ότι ο αντικαπνιστικός νόμος προβλέπει κανόνες και εφαρμόζει πρόστιμα αυτεπάγγελτα σε αντίθεση με τις επιθεωρήσεις εργασίας όπου ουσιαστικά «χαϊδεύουν» τον κάθε εργοδότη με τις παρατυπίες και τις παρανομίες τους και με το «ελεύθερο» να κάνουν κυριολεκτικά ό,τι γουστάρουν, ουσιαστικά ατιμώρητοι, αυτό δεν σας ενοχλεί;Όπως διαπιστώνουμε δεν είναι και τόσο δύσκολη η αυτεπάγγελτη επιβολή προστίμων, κάτι που δυσκολεύονται να κάνουν (βάσει νόμου) οι επιθεωρήσεις εργασίας.Τα 500άρικα μια χαρά επιβλήθηκαν στους επιχειρηματίες, χωρίς συζητήσεις, χαριεντισμούς και «θα τα βρούμε». Μακάρι να αλλάξουν (που δεν το βλέπω για ευνόητους λόγους), και τους ελέγχους των επιθεωρήσεων εργασίας (οι οποίοι δεν πραγματοποιούνται στο παραμικρό χωρίς καταγγελίες...).(Πρόσφατα σε καταγγελία εργαζόμενης, συγγενής μου, μπούκαρε η επιθεώρηση και αντί για το ζητούμενο της καταγγελίας έλεγχε την πυρόσβεση, τον φωτισμό ασφαλείας και τις εξόδους κινδύνου!... ..επί της ουσίας μηδέν. Της είπαν να επαναλάβει την καταγγελία επώνυμα και όχι τηλεφωνικά!... ..είναι απλήρωτη τέσσερις μήνες!...).Ελπίζω να έγινα κατανοητός.Υ.Γ.: Πριν 10 χρόνια, στην τότε εργασία μου (μαζί με συναδέλφους), μη καταβολή δεδουλευένων για έξι μήνες, χωρίς την καταβολή όλων των ενσήμων, χωρίς επιδόματα αδειών, με επίσημες καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας και περιμένω ακόμα να τελεσιδικήσει η απόφαση για διαπιστωμένες και επιβεβαιωμένες εργδοτικές παραβάσεις!... ..το τσιγάρο όμως τους ενόχλησε περισσότερο ώστε να εφαρμόσουν ένα αυστηρό, άμεσο ποινικό πλαίσιο!... (ο εργαζόμενος να πάει να γ$$θεί!...).Υ.Γ.2: Η συγκεκριμένη εταιρία έχει εξελιχτεί, είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και παρουσιάζει τεράστιους ετήσιους ισολογισμούς!... ..συνεχίζει να έχει απλήρωτους υπαλλήλους!...
Δεν έχουμε πάθει παροξυσμό ούτε εντός εισαγωγικων. Δεν σου φτάνει ότι πενήντα χρόνια περιμεναμε (και υπομεναμε την χυδαιοτητα του Ελληνα να καπνίζει στη μάπα μας)
..και συμπληρωνω έχοντας περάσει παρομοιες καταστασεις εκμεταλλευσης ειμαι χρόνια το ίδιο θυμωμένος με τα παρακάτω που εθιξες. Γιατί ομως σε όλη μου τη ζωή στην υγεία μου να είναι "αφεντικό" ο καπνιστής;
Γιατί δυστυχώς το τσιγάρο αποτελεί μια πρόσκαιρη διέξοδο, όπως το αλκοόλ, το πότο και το φαγητό (και ναι ανακουφίζουν, έστω στιγμιαία - γι' αυτό είναι επαναλαμβανόμενα και με διάρκεια), για όλες αυτές τις στρεσογόνες καταστάσεις που βιώνουμε, όπως η στυγνή εκμετάλλευση, η καταπάτηση της αξιοπρέπειας μας στους εργασιακούς μας χώρους και γενικότερα η υποτίμηση της εργατικής τάξης.Παρότι δεν κάπνισα ποτέ στη ζωή μου, αναγνωρίζω το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και το δικαίωμα της επιθυμίας του οποιοδήποτε ενήλικα να καπνίζει. Άλλοι τρώνε πολύ, άλλοι πίνουν πολύ, άλλοι καπνίζουν και άλλοι τα κάνουν όλα αυτά παράλληλα. Δικαίωμα τους με τις όποιες αρνητικές συνέπειες. Διαφορετικά ας απαγορεύσουν το αλκόολ, το τσιγάρο, την υπερφαγία κατά συνέπεια και την παχυσαρκία η οποία είναι επιβλαβής για την υγεία.Εστίασε όμως, σε παρακαλώ, την ουσία του αρχικού μου σχόλιου για να καταλαβαινόμαστε πραγματικά.Υ.Γ.: Ο αντικαπνιστικός νόμος δεν αποσκοπεί στην απαγόρευση του καπνίσματος, αλλά στον περιορισμό του υπό κάποιες συνθήκες σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν. Από εκεί και πέρα έχει να κάνει με την παιδεία, την αντίληψη και την κουλτούρα το κάθε καπνιστή. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει κανένα όφελος όταν (και πολύ σωστά), απαγορεύεται το κάπνισμα εντός οχήματος με επιβάτες ανήλικα άτομα όταν οι ίδιοι γονείς στο σπίτι τους, παρόντων των παιδιών τους καπνίζουν σαν «φουγάρα».
Υπάρχουν και πάρα πολύ απλές ποινές, ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις: Ενα δικαστήριο ανηλίκων σε καταδικάζει στα πολύ συνοπτικά και γρήγορα (και χωρίς δυνατότητες αναστολής, εξαγοράς, έφεσης κλπ.) σε κοινωφελή εργασία.Η κοινωφελής εργασία μπορεί να είναι να καθαρίζεις για 1 μήνα το προαύλιο (ή τις τουαλέτες) του σχολείου σου, κάτω από τα βλέμματα των συμμαθητών σου.Η να πας σε ένα άσυλο και να φροντίζεις ανήμπορους ανθρώπους (κάτω από την καθοδήγηση ειδικών πάντα), ή να μαζεύεις σκουπίδια από παραλίες.Αν αρνηθείς να τα κάνεις αυτά, θα πέφτει μια χοντρή καμπάνα στους γονείς σου. Πρόστιμο για κάθε μήνα άρνησης, μέχρι να κάνεις την κοινωφελή εργασία και να φέρεις τις αποδείξεις.Κάποια στιγμή - με εξαίρεση μερικές ψυχοπαθολογικές περιπτώσεις - θα μάθεις ότι δεν μπορείς να παραβιάζεις τον νόμο χωρίς συνέπειες.Υ.Γ. Εκτός αν μπορείς να αποδείξεις ότι οι διδάσκοντες δεν έκαναν καλά την δουλειά τους και δεν σου έκαναν ελέγχους / συστάσεις για το κάπνισμα στο σχολείο. Οπότε δεν τρώει ο έφηβος την ποινή, την τρώνε αυτοί.Απλά πράγματα είναι όλα. Αλλά στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό.
Χτες κατά τις 7 το απόγευμα σε παιδική χαρά, ο νόμος πεντάφρεσκος, το σούσουρο επίσης. Στο παγκάκι πιό πέρα δυό-τρεις γονείς όρθιοι, η μιά γυναίκα καπνίζει. Μου γυρίζει το μάτι, μου βγαίνει έντονη επιθετικότητα (και βέβαια είμαι πιεσμένος), επιλέγω να κοιτάζω αλλού. Σε λίγο κάνω αναγνωριστικό σχόλιο σ' έναν από τους γονείς. Είναι πολύ πιεσμένη, είναι και δασκάλα ξέρεις.
Αν αρχισουν και πεφτουν βροχη τα προστιμα και υπαρχει τυπικοτητα στην απαιτηση πληρωμης τους, μπορει να γινει κατι αυτη την φορα. Ηδη ειναι ακριβο χομπι το καπνισμα, οποτε οι καμπανες θα το κανουν ασυμφορο.