Ένα έγγραφο εμπιστευτικού χαρακτήρα με την υπογραφή της Ελένης Τουλουπάκη προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το οποίο αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή», θεωρείται πιθανό να αλλάξει τα δεδομένα στην υπόθεση Novartis

 

Όπως προκύπτει, δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες είναι ακριβώς τα ίδια πρόσωπα με τους μάρτυρες που προτάθηκαν από δικηγορικό γραφείο για κατάθεση στις ΗΠΑ, προσδοκώντας οικονομικά οφέλη - σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία. Όπως εξηγούν δικαστικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, ένας μάρτυρας δεν μπορεί να μπει σε καθεστώς προστασίας όταν έχει εμπλοκή στην υπόθεση, και έχει εξεταστεί προσδοκώντας, όπως συνέβη εδώ, χρηματικά οφέλη.

 

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς φέρεται να γνώριζε ότι τουλάχιστον ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες που κατήγγειλαν χρηματισμό πολιτικών προσώπων, είναι το ίδιο πρόσωπο που κατέθεσε και στις αμερικανικές αρχές. Μάλιστα σε ό,τι αφορά τον μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», η Ελένη Τουλουπάκη φαίνεται να μην αφήνει κανένα «παράθυρο» παρανόησης.

 

Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 8 Οκτωβρίου 2019 και υπογράφεται από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που ενημερώνει την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους προστατευόμενους μάρτυρες, στο πλαίσιο του ελέγχου που διενεργείται από το ανώτατο δικαστήριο για τους πολιτικούς και δικαστικούς χειρισμούς.

 

«Αξιοποιώντας τα συγκεκριμένα στοιχεία καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε τουλάχιστον τον έναν εκ των δύο προσώπων, τον οποίο εν συνεχεία καταστήσαμε προστατευόμενο μάρτυρα στην ενώπιον μας διαδικασία και ακολούθως μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος με την κωδική ονομασία ''Μάξιμος Σαράφης''» αναφέρει η Ελένη Τουλουπάκη στο έγγραφο.

 

 

 

«To έγγραφο αυτό έχει κατακλυσμιαίες συνέπειες. Ήταν γνωστό άρα, όπως εγώ ισχυριζόμουν, ότι οι ίδιοι μάρτυρες με κουκούλα καταθέτουν και εδώ και εκεί, με σκοπό το οικονομικό τους όφελος. Άρα ο νόμος απαγόρευε να χαρακτηριστούν ως προστατευόμενοι μάρτυρες. Άρα αυτά όλα τα οποία μέχρι τώρα έχουν γίνει είναι στον αέρα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ. Ανδρέας Λοβέρδος.

 

Με δεδομένη την αμερικανική νομοθεσία, οι μάρτυρες που ενέπλεξαν με τις καταθέσεις τους δέκα πολιτικά πρόσωπα, δεν μπορούσαν να τεθούν σε καθεστώς προστασίας και ως εκ τούτου κλονίζεται η ισχύς των καταθέσεών τους.

 

«Περιγράφονται μεταξύ άλλων (με κωδικές ονομασίες που δεν μου επιτρέπεται να αποκαλύψω) δύο μάρτυρες των αμερικανικών αρχών. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο οι συγκεκριμένοι μάρτυρες ''είχαν πρόσβαση και γνώση σε αποδεικτικό υλικό αναφορικά με δωροδοκίες που έλαβαν χώρα από πλευράς Novartis, σε αξιωματούχους στην Ελλάδα''», φέρεται να αναφέρει στο έγγραφο η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς.

 

«Τα στοιχεία του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» αναφέρονται στο συνταγμένο στην αγγλική γλώσσα έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς», σημειώνει στο έγγραφο η Ελένη Τουλουπάκη.

 

Σε ό,τι αφορά στην προστατευόμενη μάρτυρα «Κελέση», η εισαγγελέας δεν αναφέρει ρητά ότι είναι το ίδιο πρόσωπο που κατέθεσε στην Αμερική, αλλά παραθέτει αρκετά στοιχεία, όπως το email που κατασχέθηκε από τα γραφεία της Novartis  με λεπτομέρειες τον ρόλο της.

 

«Βλέπεις τον ρόλο της τόσο σημαντικό, ώστε να της προσφερθεί η θέση του CPO, από τη στιγμή που ασχολείται με σοβαρά με Υπουργεία και αρχές, σχετικά με εξαιρετικά εμπιστευτικά ζητήματα; Αν ναι, θα προκρίνετε μία προαγωγή;» ανέφερε email υπαλλήλων της Novartis προς την ελληνική Novartis, που εστάλη στις 13 Απριλίου 2013.

 

Για τον ή την εν λόγω μάρτυρα η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη αναφέρεται στο έγγραφο των αμερικανικών αρχών, όπου μεταξύ άλλων, σημειώνονται από την εισαγγελέα και τα εξής: «Για τη μάρτυρα, αναφέρεται στο έγγραφο αυτό (των Αμερικανών) ειδικότερα ότι "είναι υπάλληλος του... και ότι γνώριζε το σχέδιο δωροδοκίας"».

 

«Σας γνωρίζουμε», συμπληρώνει η Ελένη Τουλουπάκη «ότι για την ιδιότητα, τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας και τη γνώση της μάρτυρος αυτής, σχετικά με την υπόθεση Nοβάρτις, είχαμε ανεπίσημη πληροφόρηση από αλλοδαπές αρχές, πριν από την 6η Νοεμβρίου του 2017».

 

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές για τους προστατευόμενους μάρτυρες, ποια ανταλλάγματα πήραν, αλλά και για το περιεχόμενο των καταθέσεων τους.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr