Σε 23 εκατομμύρια ανέρχεται ο αριθμός των χαπιών Captagon που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής σε τρία κοντέινερ στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σήμερα Τρίτη αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των χαπιών μετά και τον έλεγχο στις τελευταίες παλέτες που έχουν απομείνει στο τρίτο κοντέινερ.

 

Υπενθυμίζεται ότι υπάλληλοι του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών - Όπλων και Λοιπών Ελεγχομένων Προϊόντων της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής, σε συνεργασία με το γραφείο της υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (D.E.A) που εδρεύει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, εντόπισαν και εν συνεχεία δέσμευσαν στο λιμάνι του Πειραιά τρία εμπορευματοκιβώτια, προερχόμενα από τη Λαττάκεια της Συρίας με τελικό προορισμό την Κίνα και ενδιάμεσο σταθμό τον Πειραιά (transit).


Σύμφωνα με το φορτωτικό έγγραφο (Bill of Lading- B.O.L) τα εμπορευματοκιβώτια ήταν έμφορτα με σανίδες MDF κατανεμημένες σε 20 παλέτες ανά εμπορευματοκιβώτιο.

 

 

Το σύνολο της ανευρεθείσας και κατασχεθείσας ποσότητας ναρκωτικών δισκίων Captagon από το πρώτο ελεγχθέν εμπορευματοκιβώτιο, ανέρχονταν σε έναν τόνο και 590 κιλά (1.590.000 γραμμάρια), που αντιστοιχεί σε ποσότητα 10.018.260 εκατομμυρίων δισκίων.

 

 

 Υπενθυμίζεται ότι οι έρευνες είχαν ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα όπου μετά από συντονισμένη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος και του ΣΔΟΕ είχαν εντοπιστεί περισσότερα από 1,4 εκατ. χάπια Captagon.

 

Το Captagon (ή φαινεθυλλίνη) είναι δημοφιλές στη Σαουδική Αραβία και σε ολόκληρο τον Κόλπο (όπου επίσης αφθονούν τα χάπια - απομιμήσεις). Αυτό το συνθετικό ψυχοδραστικό ναρκωτικό έχει συνδεθεί με την κατάχρηση ουσιών στη Μέση Ανατολή, και όπως διαπιστώθηκε έχει μοναδική χημική πολυπλοκότητα που το καθιστά ιδιαίτερα ισχυρό.

 

Σύμφωνα με αναφορές, που ωστόσο έχουν αμφισβητηθεί από κάποιους, το συγκεκριμένο χάπι φέρεται να χρησιμοποιείται από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ως διεγερτικό, για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, ενώ πιστεύεται ότι αποτελεί και πηγή εσόδων για τους τζιχαντιστές.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr