Wall Street Journal: Η ελληνική δικαιοσύνη αργεί, αφήνοντας τους φασίστες της ΧΑ να ευημερούν

Wall Street Journal: Η ελληνική δικαιοσύνη αργεί, αφήνοντας τους φασίστες της ΧΑ να ευημερούν Facebook Twitter
2

Η Wall Street Journal επικρίνει, σε σημερινό της δημοσίευμα, την ελληνική Δικαιοσύνη για τους αργούς της ρυθμούς, που επιτρέπουν στο φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής να ευημερεί, καθώς η δίκη της ΧΑ καθυστερεί, πεντέμισι ολόκληρα χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. 

«Εν μέσω της ελληνικής οικονομικής κρίσης, μέλη του φασιστικού κινήματος της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν απροκάλυπτα σε μετανάστες και πρόσφυγες, πολιτικούς αντιπάλους και συνδικαλιστές. Όταν ένας μέλος της σκότωσε έναν αριστερό καλλιτέχνη της ραπ (σ.σ τον Παύλο Φύσσα), μπροστά σε αυτόπτες μάρτυρες, οι ελληνικές αρχές έδρασαν, διώκοντας την παράταξη ως εγκληματική οργάνωση», γράφει η WSJ. 

Δυσλειτουργεί η Δικαιοσύνη

 

«Σχεδόν έξι χρόνια αργότερα, η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει καθυστερήσει, σε μία υπόθεση που υπογραμμίζει το δυσλειτουργικό δικαστικό σύστημα της Ελλάδας». 

«Το κόμμα, γνωστό για τους χαιρετισμούς του, την σημαία που παραπέμπει σε σβάστικα και τις μαυροφορεμένες συμμορίες δρόμου, κερδίζει πάλι έδαφος και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν πως οι πράξεις βίας της Χρυσής Αυγής στους δρόμους εντείνονται». 

«Η Χρυσή Αυγή είναι ένα από τα πιο ακραία πολιτικά κινήματα που αναδύθηκε δυναμωμένο από τις δεκαετίες κρίσεων στην Ευρώπη», τονίζει η WSJ που θυμίζει ότι το κόμμα ιδρύθηκε το 1993, ξεκινώντας από μία «μικρή σέκτα οπαδών του Χίτλερ, γνωστών για τη βία σε βάρος μειονοτήτων και αριστερών», που στην αρχή «με το ζόρι καταλογιζόταν στην κάλπη». 

«Αυτό άλλαξε το 2012, όταν η οργή των Ελλήνων ψηφοφόρων για τα εγκαθιδρυμένα πολιτικά κόμματα ενίσχυσε ριζοσπαστικές ομάδες της δεξιάς και της αριστεράς. Η Χρυσή Αυγή κέρδισε 21 από τις 300 έδρες της Βουλής και τώρα διατηρεί την υποστήριξη του 8% στις δημοσκοπήσεις. Η επιμονή, παρά την απειροελάχιστα μεταμφιεσμένη νεοναζιστική ιδεολογία, έχει σοκάρει αρκετούς ανθρώπους στη χώρα που υπέφερε από την κατοχή των Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», σχολιάζει η εφημερίδα. 

Η δολοφονία του Φύσσα

 

«Οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν δράση απέναντι στην Χρυσή Αυγή ένα βράδυ του 2013, όταν μία ομάδα μελών κυνήγησε τον αντιφασίστα ράπερ Παύλο Φύσσα στους δρόμους του Πειραιά και ένας από αυτούς τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου, σύμφωνα με την αστυνομία, την κατάθεση μάρτυρα και την ομολογία του. Η αστυνομία ανακάλυψε ότι η ομάδα στον δρόμο ήταν σε επαφή με ηγετικά στελέχη του κόμματος, μέσω κινητού τηλεφώνου», γράφει η Wall Street Journal. 

Η έρευνα έφερε στο φως τον βαθμό στον οποίο οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής είναι «ερωτευμένοι με τον ναζισμό», σχολιάζει η εφημερίδα, αναφερόμενη στις φωτογραφίες που είχαν τότε δει το φως της δημοσιότητας, με αρκετά στελέχη να χαιρετούν ναζιστικά μπροστά από πορτρέτα του Χίτλερ. 

Οι δικαστικές αρχές πρόσθεσαν την δολοφονία στις δεκάδες καταγγελίες και στοιχεία για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και άσκησε ποινική δίωξη σε 68 μέλη. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν «όλα τα κορυφαία στελέχη της ηγεσίας» που ήταν αντιμέτωπα με τις κατηγορίες της δολοφονίας, της απόπειρας δολοφονίας, της παράνομης κατοχής όπλων, της ρατσιστικής βίας, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της σύστασης και λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης. 

«Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι η μεγαλύτερη δίκη μιας φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης από τη δίκη της Νυρεμβέργης», λέει ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της πολιτικής αγωγής. «Η καταδίκη τους θα δώσει το πρώτο σινιάλο απομόνωσης των φασιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη», προσθέτει.  

Αλλά η οποιαδήποτε ετυμηγορία είναι τουλάχιστον έναν χρόνο μακριά - και αυτό αν όλα πάνε καλά. 

«Η δίκη υποτίθεται πως διαρκούσε 18 μήνες. Αντί για αυτό, προχωρά με ρυθμούς σαλιγκαριού», σχολιάζει η WSJ. «Για μεγάλες περιόδους το αθηναϊκό δικαστήριο δεν μπορούσε να βρει κατάλληλη αίθουσα ή προσωπικό για την ακροαματική διαδικασία. Μία απεργία της Ένωσης δικηγόρων πάγωσε τη διαδικασία για έξι μήνες το 2016. Για πολύ καιρό, το δικαστήριο δεν ήταν σε θέση να βρει προτζέκτορα, για να δείξει το φωτογραφικό υλικό και τα βίντεο», συνεχίζει.

Σε κάποιο σημείο η δίκη διακόπηκε επειδή δεν υπήρχε θέρμανση στον χώρο. 

«Οι δικηγόροι της Χρυσής Αυγής επίσης καθυστέρησαν τις διαδικασίες, υποβάλλοντας χιλιάδες έγγραφων, για τα οποία οι δικαστικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν ότι ήταν άσχετα με την υπόθεση και αποσκοπούσαν ακριβώς στην καθυστέρηση». 

Η Χρυσή Αυγή αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως θέλει η δίκη να τελειώσει σύντομα. Σύμφωνα με την ΧΑ, όλα τα μέλη της τελικώς θα αθωωθούν, ακόμα και για το μαχαίρωμα του Παύλου Φύσσα». 

Καλογήρου: Γίνονται προσπάθειες

 

«Το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα, δεν δυσκολεύει απλώς τις προσπάθειες να τιμωρηθούν διαβόητοι, βίαιοι εξτρεμιστές. Είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων διαφθοράς και την προσέλκυση διεθνών επενδυτών», καταλήγει η WSJ.

«Από τον Οκτώβριο, γίνεται πραγματική προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τα τεχνικά θέματα», σχολιάζει ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. «Τώρα υπάρχει κατάλληλος χώρος για την δίκη, οι δικαστές ασχολούνται αποκλειστικά με αυτή την υπόθεση και έχουμε τον μέγιστο αριθμό δικάσιμων», προσθέτει.


Όμως οι ηγέτες της ΧΑ έχουν αφεθεί ελεύθεροι εξαιτίας των καθυστερήσεων και το κόμμα ετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να καταδεικνύουν ότι θα κερδίσει έδρες και θα αναδειχθεί τρίτο κόμμα. 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Wall Street Journal: Η ελληνική δικαιοσύνη αργεί, αφήνοντας τους φασίστες της ΧΑ να ευημερούν Πηγή: www.lifo.grΜε εντολή του συριζα φυσικά, γιατί το μόνο που νοιάζει τους συριζοαριστερούς είναι να μην προστεθούν κουκιά στη σακούλα της νδ. Αφήστε το ρε παιδιά, ας μιλήσουμε για κανά αιγαιόγλαρο...