Μια 13χρονη μαθήτρια από τη Σητεία της Κρήτης, έσωσε τη ζωή ενός ηλικιωμένου άνδρα από βέβαιο πνιγμό. 

 

Την Παρασκευή, η Καλλιόπη Πασχαλάκη έφυγε από το σχολείο της στις 1:30μ.μ, όπως και κάθε ημέρα. Στον δρόμο για το σπίτι όμως, παρατήρησε πως ένας ηλικιωμένος άνθρωπος είχε γονατίσει στο πεζοδρόμιο, και κρατούσε τον λαιμό του με τα δύο του χέρια. 

 

Το πρόσωπό του είχε κοκκινίσει και ήταν εμφανές ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. 

 

Κόρη διασώστριας, η Καλλιόπη αμέσως αντιλήφθηκε τι συνέβαινε και αντέδρασε αστραπιαία, καθώς λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, θα ήταν ίσως πολύ αργά για τον πεσμένο άνδρα που ασφυκτιούσε. Λίγες στιγμές νωρίτερα, ο άνδρας είχε επιχειρήσει να μασήσει κρέας από ένα σουβλάκι, αλλά στην προσπάθειά του να το καταπιεί, εκείνο του έφραξε εντελώς τον λαιμό. 

 

Η μαθήτρια της Β' γυμνασίου, προέβη αμέσως σε ασκήσεις απελευθέρωσης αεραγωγού. Εφαρμόζοντας ακαριαία τις τεχνικές που ήδη γνώριζε, καθώς είχε παρακολουθήσει και η ίδια τα σχετικά σεμινάρια, κατέφερε να βγάλει από τον λαιμό του άνδρα το ξένο σώμα. 

 

Μετά από πέντε χτυπήματα ανάμεσα στην ωμοπλάτη και πέντε απότομες κοιλιακές ωθήσεις, το κομμάτι της τροφής τινάχτηκε, και έτσι απελευθερώθηκε ο αεραγωγός του ηλικιωμένου.

 

Αφού συνήλθε, ο άνδρας ευχαρίστησε θερμά τη μικρή Καλλιόπη και έφυγε για το σπίτι του. 

 

Το περιστατικό επιβεβαίωσε, σήμερα, ο υπεύθυνος των εθελοντών διασωστών εκτάκτων αναγκών Κρήτης (ΕΔΕΑΚ) Γιάννης Δασκαλάκης.

 

Πριν από περίπου 2 χρόνια, όταν ήταν ακόμα 11 ετών, το κορίτσι είχε παρακολουθήσει σεμινάριο για τις πρώτες βοήθειες στο σχολείο της από την ΕΔΕΑΚ και θυμόταν όλες τις ενέργειες σε περίπτωση πνιγμού από ξένο σώμα.

 

Όπως άλλωσε είπε ο κ. Δασκαλάκης, η Καλλιόπη είχε διαβάσει και «σχεδόν όλα τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια της μαμάς της».

 

Στην γραπτή ανακοίνωσή του, ο υπεύθυνος των εθελοντών διασωστών, έδωσε δημόσια συγχαρητήρια τόσο στην ανήλικη κοπέλα όσο και στη μητέρα της, Μαριάννα Λελεκάκη, ενεργό μέλος της ΕΔΕΑΚ.

 

Αν εκείνη την ώρα δεν βρισκόταν στο πλευρό του ηλικιωμένου η Καλλιόπη, η ζωή του ίσως να είχε χαθεί.