Η τεχνητή νοημοσύνη δημιούργησε ένα νέο τραγούδι των Nirvana

Μια τεχνητή νοημοσύνη δημιούργησε ένα νέο τραγούδι των Nirvana Facebook Twitter
Με αφορμή την 27η επέτειο του θανάτου του τραγουδιστή των Nirvana, Kurt Cobain, ήρθε στην επιφάνεια ένα κομμάτι που ονομάζεται «Drowned in the Sun» και μοιάζει σαν να έχει γραφτεί σήμερα ή να είναι μια ξεχασμένη κυκλοφορία που τώρα ανακαλύφθηκε.
0

Με αφορμή την 27η επέτειο του θανάτου του τραγουδιστή των Nirvana, Kurt Cobain, ήρθε στην επιφάνεια ένα κομμάτι που ονομάζεται «Drowned in the Sun» και μοιάζει σαν να έχει γραφτεί σήμερα ή να είναι μια ξεχασμένη κυκλοφορία που τώρα ανακαλύφθηκε. 

Στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα από αυτά τα δύο. Το κομμάτι έχει γραφτεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Το «Drowned in the Sun» είναι μόνο ένα από τα κομμάτια που έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης. Κυκλοφόρησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2021. Το πρότζεκτ «Lost Tapes of the 27 Club» που ίδρυσε η Over the Bridge έχει ως σκοπό να βοηθά τα μέλη της μουσικής βιομηχανίας που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα.

Τι έχουν κάνει; Έχουν χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα Google AI Magenta για να αναλύσουν την δουλειά καλλιτεχνών όπως οι Amy Winehouse, Jim Morrison, Jimi Hendrix, κ.ά. για να προσπαθήσουν να μαντέψουν πώς θα ακούγεται ένα σύγχρονο κομμάτι από τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες.

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί 30 κομμάτια από κάθε μουσικό, εμβαθύνοντας στις φωνητικές μελωδίες, τις αλλαγές στις χορδές, τα κιθαριστικά ριφ και τα σόλο, τα πάτερν των ντραμς και τους στίχους. Με βάση όλα αυτά τα στοιχεία δημιουργεί ένα νέο τραγούδι. Το Magenta αναλύει τα τραγούδια σαν φάκελους MIDI και μεταφράζει τη μουσική σαν έναν ψηφιακό κωδικό που συνδέεται με ένα συνθεσάιζερ για να φτιάξει μουσική εκ νέου. Το αποτέλεσμα είναι κάτι σαν το «Drowned in the Sun» που θα ταιριάζει απόλυτα στο έργο του Kurt Cobain.

«I don't care / I feel as one / Drowned in the sun» είναι το ρεφρέν του συγκεκριμένου κομματιού και σίγουρα ακούγεται γνώριμο σε έναν φαν του γκρουπ. Ο Eric Hogan που είναι τραγουδιστής μιας tribute μπάντας των Nirvana, δάνεισε τα φωνητικά για το τραγούδι αλλά με τις οδηγίες που του έδωσε η τεχνητή νοημοσύνη. 

Ο Ηοgan ξαφνιάστηκε όταν του ζήτησαν να τραγουδήσει για το συγκεκριμένο πρότζεκτ. «Δεν πίστευα ότι ήταν κάτι αληθινό όταν με προσέγγισαν. Ήμουν σε φάση "δεν ξέρω πώς να το τραγουδήσω αυτό" και έπρεπε ο τύπος που σκέφτηκε το πρότζεκτ να μου μουρμουρίσει τον ρυθμό».

Ένας από τους υπεύθυνους του πρότζεκτ, ο Sean O’ Connor, είπε: «Τι θα γινόταν αν όλοι αυτοί οι μουσικοί που αγαπάμε είχαν ψυχολογική υποστήριξη; Με κάποιο τρόπο η μουσική βιομηχανία ρομαντικοποιεί και κανονικοποιεί την κατάθλιψη. Η μουσική τους μοιάζει αυθεντική, μόνο αν υποφέρουν».

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΕ ΝΙΡΟ ΛΥΚΑΙΝΑ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΥ ΜΑΜΝΤΑΝΙ

Πολιτισμός / Ρόμπερτ Ντε Νίρο: Βραβεύθηκε με τη «Λύκαινα του Καπιτωλίου» - «Με τον Μαμντάνι, να ξαναπάρουμε πίσω τη χώρα μας»

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα λιτό τρόπο, σε ένδειξη σεβασμού προς τον θάνατο εργάτη εξαιτίας της κατάρρευσης μέρους του «Πύργου των Κόμηδων»
LIFO NEWSROOM
Η Ελβετία προτείνει επίσημα τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Πολιτισμός / Η Ελβετία προτείνει τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Η Ελβετία έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες — γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρομανσικά — αλλά, όπως λέει η καθηγήτρια Nadja Räss, θα έπρεπε να αναγνωριστεί και μια πέμπτη: ο λαρυγγισμός
LIFO NEWSROOM
«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Πολιτισμός / «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Με την έμμετρη, αιχμηρή κωμωδία του Μολιέρου «Ο Μισάνθρωπος» θ’ αναμετρηθεί τη χειμερινή σεζόν η ομάδα Aether, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Μπουραζάνα. Τη μετάφραση υπογράφει η Θεοδώρα Τσάμη, η οποία κρατά και τον ρόλο της Αρσινόης.
LIFO NEWSROOM
Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Πολιτισμός / Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Η «Bugonia», καθώς και η νοτιοκορεατική ταινία στην οποία βασίστηκε, το νέο πρωταγωνιστικό όχημα της Σίντνεϊ Σουίνι και το σοκαριστικό «Put your Soul on your Hand and walk», που οδήγησε στη δολοφονία της φωτορεπόρτερ Φάτμα Χασόνα από τον ισραηλινό στρατό, ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

Πολιτισμός / Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν στη γενέτειρά τους», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού
LIFO NEWSROOM