Η ιστορία 200 χρόνων τατουάζ μέσα από τη μοναδική συλλογή του Henk Schiffmacher

Η ιστορία 200 χρόνων τατουάζ από την μοναδική συλλογή του Henk Schiffmacher Facebook Twitter
Henk Schiffmacher | Courtesy of the Schiffmacher Tattoo Heritage
0

Οι άνθρωποι «στολίζουν» το σώμα τους με τατουάζ για έναν σωρό λόγους εδώ και αιώνες: Για να προστατευθούν από τη μαγεία, να διεκδικήσουν και να υπογραμμίσουν τη συμμετοχή τους σε μια πληθυσμιακή ομάδα ή μια συμμορία, να τιμήσουν τους αγαπημένους τους, να δείξουν την πίστη τους ή τα πιστεύω τους, ή απλά να διακοσμήσουν τον εαυτό τους.

Το βιβλίο ενός εμβληματικού καλλιτέχνη του τατουάζ, με τίτλο «Tattoo: 1730s-1970s. Henk Schiffmacher’s Private Collection», εκδίδεται από την Taschen. 10.000 αριθμημένα αντίγραφα της πρώτης έκδοσης του βιβλίου των 440 σελίδων, με σκληρό εξώφυλλο, θα κυκλοφορήσουν στην τιμή των 175 δολαρίων.

Ο γνωστός παγκοσμίως καλλιτέχνης του τατουάζ και κάτοχος αυτής της συλλογής που περιλαμβάνει περισσότερες από 700 εικόνες τατουάζ και τους ανθρώπους που τα έχουν στο σώμα τους, καταγράφει την ιστορία της δερματοστιξίας από τον 18ο μέχρι τον 20ό αιώνα.

Η ιστορία 200 χρόνων τατουάζ από την μοναδική συλλογή του Henk Schiffmacher Facebook Twitter

Ο Schiffmacher μοιράζεται επίσης τις δικές του αναμνήσεις από το διάσημο στούντιό του και τις συναντήσεις του με διασημότητες πελάτες του όπως ο Kurt Cobain και η Lady Gaga. Η παρατήρηση που έχει να κάνει σήμερα είναι ότι τα τατουάζ γίνονται όλο και περισσότερο mainstream στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Ο Schiffmacher μετακόμισε στο Άμστερνταμ τη δεκαετία του 1970, μια εποχή που περιγράφει στο βιβλίο του ως την αναγέννηση του τατουάζ στη Δύση. Εμπνεύστηκε από την Αμερικανίδα φωτογράφο Diane Arbus, ξεκίνησε να τεκμηριώνει τη ζωή των ναυτικών και των ανθρώπων που ήταν πελάτες στα καταστήματα τατουάζ της πόλης και «ερωτεύτηκε» τα ειλικρινή και αυθόρμητα τατουάζ που έκαναν, χωρίς να φοβούνται την κριτική.

TATTOO. 1730s-1970s
Η έκδοση της Taschen

Ο Schiffmacher άρχισε να δημιουργεί τατουάζ ο ίδιος, αρχικά χρησιμοποιώντας το σώμα του ως καμβά. Είχε μια πολύ ρομαντική εικόνα στο μυαλό του για τα τατουάζ και πίστευε ότι τα χρήματα που έβγαζε έπρεπε με κάποιο τρόπο να τα δώσει πίσω στην κοινότητα των ανθρώπων που ασχολούνταν με τη δερματοστιξία. Έτσι άρχισε να αγοράζει αναμνηστικά τατουάζ και να τα βάζει σε μια συλλογή, ώστε η τέχνη να διατηρηθεί και να γίνει ορατή και προσβάσιμη στο κοινό.

Αυτή η συλλογή αποτελεί τη βάση για το βιβλίο, το οποίο χωρίζεται σε διάφορες ενότητες που εντοπίζουν τις παραδόσεις των τατουάζ. Το κείμενο ξεκινά με τους Μαορί της Νέας Ζηλανδίας, των οποίων τα περίπλοκα τατουάζ προσώπου με μαύρο μελάνι φανερώνουν κοινωνική τάξη, καταγωγή, γνώση και δεξιότητες. Παρά τις αποικιακές προσπάθειες για την καταστολή της πρακτικής, οι αυτόχθονες την έχουν κρατήσει ζωντανή για αιώνες.

«Η συλλογή μου είναι ένα μνημείο του παλιού κόσμου», λέει ο Schiffmacher, «είτε πρόκειται για έναν δράκο στο παλιό ιαπωνικό στιλ, είτε για τατουάζ της Florence Nightingale, ή για ένα "Homeward Bound" σε έναν ναύτη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι εικόνες, καθώς και οι άνθρωποι με τατουάζ, έχουν τη δική τους ιστορία».

Άλλα κεφάλαια του βιβλίου επικεντρώνονται στις παραδόσεις τατουάζ της Ιαπωνίας, της Ευρώπης και της Αμερικής. Το τατουάζ έγινε όλο και πιο αποδεκτό στην Αγγλία ήδη από τη βικτοριανή εποχή. Στα τέλη του 20ού αιώνα, με τατουάζ στολίστηκαν όχι μόνο κατάδικοι και ναυτικοί, αλλά και μέλη της βασιλικής οικογένειας και σεβαστοί επαγγελματίες.

Η ιστορία 200 χρόνων τατουάζ από την μοναδική συλλογή του Henk Schiffmacher Facebook Twitter
Γυναίκα Μαορί το 1900 | Courtesy of the Schiffmacher Tattoo Heritage
Η ιστορία 200 χρόνων τατουάζ από την μοναδική συλλογή του Henk Schiffmacher Facebook Twitter
Τατουάζ σε έναν Αμερικανό ναύτη 1930 | Courtesy of the Schiffmacher Tattoo Heritage)
Η ιστορία 200 χρόνων τατουάζ από την μοναδική συλλογή του Henk Schiffmacher Facebook Twitter
Ένας Ιάπωνας αγγελιοφόρος φωτογραφημένος από τον Felice “Felix” Beato, 1864−1867 | Courtesy of the Schiffmacher Tattoo Heritage
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ