Ένταλμα σύλληψης για έμπορο που πούλησε λεηλατημένες αρχαιότητες από τη Μέση Ανατολή

ρωμαϊκό ψηφιδωτό Facebook Twitter
Ένα ρωμαϊκό ψηφιδωτό από το 500-550 μ.Χ. που βρίσκεται σήμερα στη συλλογή του Μητροπολιτικού Μουσείου. To ψηφιδωτό, σπασμένο σε δύο κομμάτια, αγοράστηκαν από το Μητροπολιτικό Μουσείο το 1998 και το 1999. | Courtesy of the Metropolitan Museum of Art
0

Ένας διάσημος Λιβανέζος συλλέκτης και έμπορος αρχαιοτήτων, ο Τζορτζ Λόφτι, βρίσκεται στο μικροσκόπιο ερευνών των ποινικών δικαστηρίων της Νέας Υόρκης κατηγορούμενος ότι διακινούσε λεηλατημένα λαθραία αντικείμενα. Ο κατηγορούμενος επί σειρά ετών συνεργαζόταν με τις αρχές δίνοντας πληροφορίες για τη διακίνηση λεηλατημένων και λαθραίων αντικειμένων, ωστόσο διακινούσε ο ίδιος εκατοντάδες από αυτές.

Ο Λόφτι που είναι σήμερα 81 ετών και υπήρξε επιχειρηματίας φαρμακευτικών προϊόντων στην Τρίπολη εμπορευόταν κυρίως ρωμαϊκά ψηφιδωτά.

Έχει κατηγορηθεί για εμπορία "εκατοντάδων κομματιών" που φέρεται να διακινήθηκαν λαθραία από τον εμπόλεμο Λίβανο, τη Συρία και τη Λιβύη και τα οποία διατηρούσε στις κατοικίες του κοντά στη Βηρυτό και στην Τρίπολη, το Μανχάταν, το Παρίσι και το Ντουμπάι ή σε αποθήκες στο Νιου Τζέρσεϊ, πριν τα διαθέσει στην αγορά. Η μονάδα Μονάδα Εμπορίας Έργων Τέχνης (ATU) της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Μάθιου Μπογκντάνος, έχει κατασχέσει πολλά από αυτά και άλλα από τελωνειακούς υπαλλήλους στη Γαλλία και τον Λίβανο.

ΓΛΥΠΤΟ Facebook Twitter
Το κεφάλι ενός αρχαίου μαρμάρινου γλυπτού ενός ταύρου που ήταν δάνειο στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης | courtesy William και Lynda Beierwaltes

Ο Λοφτι ομολόγησε ότι ήταν ο πρώην κάτοχος μιας μαρμάρινης κεφαλής ταύρου από τη Σιδώνα αξίας 12 εκατομμυρίων δολαρίων που κατασχέθηκε από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης το 2017. Στο μουσείο έφτασε μετά από δανεισμό το 2010 και όπως αποκαλύφθηκε ανασκάφηκε το 1967 από έναν Γάλλο αρχαιολόγο από την περιοχή Εσμούν του Λιβάνου, εκλάπη από την πολιτοφυλακή των Φαλαγγιτών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου το 1981 από το φρούριο της Βύβλου. Οι πρώτοι γνωστοί ιδιοκτήτες του αντικειμένου ήταν ο Λόφτι και η Φρίντα Τσάκος που διατηρούσε στη Ζυρίχη την γκαλερί Nefer και εμπλέκεται και σε άλλες υποθέσεις επιστροφής αρχαιοτήτων στην Ιταλία από το μουσείο Γκετί και έχει υπάρξει δωρήτρια του ΜΕΤ με θραύσματα αγγείων προς τιμήν του επί έξι δεκαετίες επιμελητή του μουσείου Ντίτριχ φον Μπότμερ που είχε εμπλακεί σε πολλές μη νόμιμες αγορές για λογαριασμό του μουσείου.

Ο Λόφτι ισχυρίστηκε ότι ότι αγόρασε το κεφάλι του ταύρου στο βόρειο Λίβανο τη δεκαετία του 1980 μαζί με έναν μαρμάρινο κορμό και, αργότερα, μια ανδρική φιγούρα από έναν τοπικό έμπορο που ονομάζεται Φαρίντ Ζιαντέ. Ο κορμός που είχε βγει στην αγορά για 10 εκατομμύρια δολάρια, κατασχέθηκε στο διαμέρισμα του Λόφτι το 2017 και τελικά επαναπατρίστηκε στον Λίβανο μαζί με το κεφάλι του ταύρου.

Επί σειρά ετών ο Λόφτι υπήρξε πληροφοριοδότης της ATU, παρέχοντας "πολύτιμες πληροφορίες για πολλές έρευνες λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων", προστατεύοντας κατ΄ουσίαν τη δική του επιχείρηση. Επικοινώνησε για πρώτη φορά με το ΜΕΤ σχετικά με την περιβόητη χρυσή σαρκοφάγο που κατασχέθηκε στο Met το 2019, οδηγώντας σε μια έρευνα που εκτείνεται στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία σχετικά με τις αιγυπτιακές αρχαιότητες που πωλήθηκαν στο Met και το Λούβρο του Αμπού Ντάμπι.

σαρκοφάγος Facebook Twitter
Η επιχρυσωμένη σαρκοφάγος του Νεντζεμάνκ, η οποία επέστρεψε στην Αίγυπτο το 2019 | Courtesy of the Metropolitan Museum of Art

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο Λόφτι  πούλησε στο MΕΤ ένα υποτιθέμενο λεηλατημένο αιγυπτιακό χάλκινο αγαλματίδιο ενός γονατιστού ιερέα ή ηγεμόνα, το οποίο κατασχέθηκε από το μουσείο τον περασμένο Φεβρουάριο και θα επιστραφεί στην Αίγυπτο και είχε στην κατοχή του τρεις κυρηναϊκές νεκρικές θεότητες που κατασχέθηκαν το 2012 στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού με την υποψία ότι είχαν λεηλατηθεί στη Λιβύη.

Άλλα αγάλματα από την Κυρηναϊκή, μια περιοχή που λεηλατήθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, εντοπίστηκαν στην αγορά των ΗΠΑ αφού φέρεται να φωτογραφήθηκαν στην κατοικία του Λότφι στο Μανχάταν. Ένα κατασχέθηκε το 2019 στο διαμέρισμα του Τζαμάλ Ριφάι στο Μπρούκλιν, ιδιοκτήτη της γκαλερί Aphrodite Ancient Art Gallery. Κατασχέθηκαν ακόμα ένα σκαλιστό ασβεστολιθικό άγαλμα από την Παλμύρα που δείχνει μια ξαπλωμένη ανδρική μορφή που περιβάλλεται από τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του, το οποίο μεταφέρθηκε από το Ντουμπάι στη Νέα Υόρκη το 2011, καθώς και μια σειρά ρωμαϊκών ψηφιδωτών από τη Συρία και τον Λίβανο και φαίνεται να έχουν πουληθεί από τον τζιαντέ ενώ "αρκετά" άλλα ψηφιδωτά που πέρασαν από τα χέρια του Λόφτι εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην αγορά ή να βρίσκονται στην κατοχή του ΜΕΤ.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Thomas Dambo έκρυβε γιγάντια τρολ από σκουπίδια στα δάση. Τώρα μπαίνουν στο μουσείο

Πολιτισμός / Ο Thomas Dambo έκρυβε γιγάντια τρολ από σκουπίδια στα δάση. Τώρα μπαίνουν στο μουσείο

Η νέα έκθεση The Garbage Man στο ARKEN Museum της Δανίας φέρνει για πρώτη φορά σε μουσείο τα γιγάντια τρολ του Thomas Dambo, φτιαγμένα από πεταμένο ξύλο, υφάσματα, χαρτόνια και σκουπίδια που ξαναγίνονται παραμύθι.
THE LIFO TEAM
Τα άγρια παιδιά της Βαρκελώνης μετά το τέλος της νύχτας

Πολιτισμός / Τα άγρια παιδιά της Βαρκελώνης μετά το τέλος της νύχτας

Στη φωτογραφική σειρά 24 Hour Party, People, η Juliette Cassidy ακολουθεί για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο τη hardcore και car tuning υποκουλτούρα της Βαρκελώνης, καταγράφοντας σε φιλμ 35mm έναν κόσμο που πίσω από την ένταση κρύβει φροντίδα, πίστη και δικούς του κανόνε
THE LIFO TEAM
Η τσίχλα της Νίνα Σιμόν και τα ιερά λείψανα της ποπ κουλτούρας

Πολιτισμός / Holy Pop!Όταν οι ποπ σταρ γίνονται άγιοι και τα σουβενίρ τους ιερά λείψανα

Με αφορμή την έκθεση Holy Pop! στο Somerset House, η ποπ λατρεία αντιμετωπίζεται σαν θρησκεία: από ιδιωτικά shrines για τον Prince, την Britney Spears και τον Elvis μέχρι μια τσίχλα της Νίνα Σιμόν που φυλάσσεται σαν ιερό αντικείμενο.
THE LIFO TEAM
Ο Νίκολας Κέιτζ παραλίγο να γίνει Γκριν Γκόμπλιν και το Spider-Man θα ήταν πολύ πιο παρανοϊκό

Πολιτισμός / Ο Νίκολας Κέιτζ παραλίγο να γίνει Γκριν Γκόμπλιν και το Spider-Man θα ήταν πολύ πιο παρανοϊκό

Μιλώντας για το Spider-Noir, ο Νίκολας Κέιτζ αποκάλυψε ότι ο Σαμ Ράιμι τον ήθελε για τον ρόλο του Γκριν Γκόμπλιν στο Spider-Man του 2002. Εκείνος, όμως, προτίμησε τότε να κάνει το Adaptation.
THE LIFO TEAM
Το ροζ φόρεμα της Marilyn Monroe ήταν πάντα πιο έξυπνο απ’ όσο έδειχνε

Πολιτισμός / Το ροζ φόρεμα της Marilyn Monroe ήταν πάντα πιο έξυπνο απ’ όσο έδειχνε

Με αφορμή την έκθεση Marilyn Monroe: Hollywood Icon στο Academy Museum του Λος Άντζελες, το θρυλικό ροζ φόρεμα από το «Diamonds Are a Girl’s Best Friend» επιστρέφει στο κοινό. Ένα εύθραυστο αντικείμενο, φτιαγμένο βιαστικά μέσα στον πανικό ενός στούντιο που προσπάθησε να ελέγξει τη σεξουαλική εικόνα της Μονρό και κατέληξε να της χαρίσει έναν από τους πιο αθάνατους μύθους της.
THE LIFO TEAM
Η Betye Saar πριν γίνει μύθος έραβε μαγικά ρούχα

Πολιτισμός / Η Μπέτι Σαρ πριν γίνει μύθος έραβε μαγικά ρούχα

Με αφορμή την έκθεση Let’s Get It On: The Wearable Art of Betye Saar στο Roberts Projects του Λος Άντζελες, η σχεδόν 100χρονη καλλιτέχνιδα επιστρέφει στα κοστούμια, τα κοσμήματα και τα φυλαχτά που έφτιαχνε από τα ’50s έως τα ’70s το κρυφό εργαστήριο από όπου γεννήθηκε η γλώσσα των assemblages της.
THE LIFO TEAM
Ένας χαμένος πίνακας της Λεονόρα Κάρινγκτον βγαίνει πρώτη φορά στο φως

Πολιτισμός / Ένας χαμένος πίνακας της Λεονόρα Κάρινγκτον βγαίνει πρώτη φορά στο φως

Το Villa Pilar, που η σουρεαλίστρια ζωγράφισε το 1940 ενώ νοσηλευόταν σε σανατόριο στο Σανταντέρ, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά δημόσια στο Freud Museum του Λονδίνου πριν ταξιδέψει στην πόλη όπου δημιουργήθηκε
THE LIFO TEAM
Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ βγάζει νέο άλμπουμ με τον Τζον Λένον ακόμα στο μυαλό του

Πολιτισμός / Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ βγάζει νέο άλμπουμ με τον Τζον Λένον ακόμα στο μυαλό του

Στο The Boys of Dungeon Lane, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ επιστρέφει στα παιδικά του χρόνια στο Λίβερπουλ, στη μνήμη του Τζον Λένον, σε ένα νέο τραγούδι με τον Ρίνγκο Σταρ και στην απρόσμενη έμπνευση που πήρε από τους Oasis.
THE LIFO TEAM
Ο Τομ Χόλαντ πρότεινε μια “αραχνο-εφηβεία” για το νέο Spider-Man και το στούντιο το απέρριψε αμέσως

Πολιτισμός / Ο Τομ Χόλαντ ήθελε ο νέος Spider-Man να περάσει μια «αραχνο-εφηβεία»

Ο ηθοποιός αποκάλυψε στο Empire ότι συμμετείχε για πρώτη φορά στις σεναριακές συζητήσεις του Spider-Man: Brand New Day, προτείνοντας έναν Πίτερ Πάρκερ που χάνει τον έλεγχο καθώς οι δυνάμεις του αλλάζουν.
THE LIFO TEAM
Ο Τζον Τραβόλτα έγινε σκηνοθέτης και αγόρασε 12 μπερέδες

Πολιτισμός / Ο Τζον Τραβόλτα έγινε σκηνοθέτης και αγόρασε 12 μπερέδες

Στην πρεμιέρα της πρώτης του σκηνοθετικής δουλειάς, ο Τζον Τραβόλτα εξήγησε γιατί υιοθέτησε τον μπερέ ως νέο σήμα κατατεθέν του: ήθελε να νιώσει σαν παλιός σκηνοθέτης και, όπως λέει, «και οι άντρες μπορούν να διασκεδάσουν».
THE LIFO TEAM
Ο Τομ Χανκς λέει ότι το Toy Story 5 έχει μία από τις πιο σπαρακτικές σκηνές της σειράς

Πολιτισμός / Ο Τομ Χανκς λέει ότι το Toy Story 5 έχει μία από τις πιο σπαρακτικές σκηνές της σειράς

Ο Τομ Χανκς και ο Τιμ Άλεν παρουσίασαν στο Λονδίνο το Toy Story 5, όπου η Pixar βάζει τον Γούντι, τον Μπαζ και τη Τζέσι απέναντι στον νέο μεγάλο αντίπαλο της παιδικής ηλικίας: τις οθόνες.
THE LIFO TEAM
Τζέικομπ Ελόρντι: Το νέο αγόρι της Chanel ξέρει ακριβώς πώς να κοιτάζει την κάμερα

Πολιτισμός / Τζέικομπ Ελόρντι: Το νέο αγόρι της Chanel ξέρει ακριβώς πώς να κοιτάζει την κάμερα

Ο Τζέικομπ Ελόρντι μπαίνει στο σύμπαν του Bleu de Chanel, σε μια νέα καμπάνια που σκηνοθετεί ο Αλφόνσο Κουαρόν και μοιάζει περισσότερο με μικρό κατασκοπικό φιλμ παρά με κλασική διαφήμιση αρώματος
THE LIFO TEAM