Ένα Google doodle για τον Krzysztof Komeda- 91 χρόνια από τη γέννησή του

Ένα Google doodle για τον Krzysztof Komeda- 91 χρόνια από τη γέννησή του Facebook Twitter
0

Αφιερωμένο στον Krzysztof Komeda είναι το σημερινό doodle της Google, για τα 91 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Πολωνού συνθέτη και πιανίστα της τζαζ. 

Ο Krzysztof Trzcinski, όπως ήταν το πραγματικό όνομά του, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Πολωνούς μουσικούς. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική. Άρχισε τα μαθήματα πιάνου στα 7 του χρόνια και σε ηλικία 19 ετών συμμετείχε στο πρώτο του jam session. 

Ενώ σπούδαζε στην Ιατρική Ακαδημία του Πόζναν, κράτησε κρυφό το πάθος του για τη μουσική από τους συμφοιτητές του, καθώς υπήρχε αποδοκιμασία για τους γιατρούς που έπαιζαν δυτική μουσική, σημειώνει η Google στο μίνι «αφιέρωμα» για τον συνθέτη. 

Τότε ήταν που επέλεξε να χρησιμοποιήσει το Komeda, ένα παρατσούκλι της παιδικής ηλικίας του. Το 1956 έκανε ντεμπούτο το σεξτέτο του ανερχόμενου σταρ της τζαζ, το οποίο γνώρισε την επιτυχία στο 1ο Φεστιβάλ Τζαζ του Σόποτ την ίδια χρονιά. Ένα χρόνο αργότερα πήραν τη δεύτερη θέση στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Νέων στη Μόσχα. Τελικά δημιούργησε το δικό του τρίο, κουαρτέτο και κουιντέτο στην ίδια δεκαετία, στα οποία εναλλάσσονταν οι ίδιοι μουσικοί που έπαιζαν μαζί του. 

Ένα Google doodle για τον Krzysztof Komeda- 91 χρόνια από τη γέννησή του Facebook Twitter

Τη δεκαετία του ‘60 γνώρισε την καταξίωση παγκοσμίως ως συνθέτης. Έγραψε πάνω από 40 σάουντρακ για ταινίες, ανάμεσά τους για φιλμ του Ρομάν Πολάνσκι, αναδείχθηκε τζαζίστας της χρονιάς από το περιοδικό «Jazz» και κυκλοφόρησε το άλμπουμ του «Astigmatic», που θεωρείται η καλύτερη δουλειά του και τον καθιέρωσε ως έναν από τους «πατέρες» της ευρωπαϊκής τζαζ.  

Ο Krzysztof Komeda «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία μόλις 38 ετών. Τον Δεκέμβριο του 1968 είχε σοβαρό ατύχημα στο Λος Άντζελες, με συνέπεια να υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Νοσηλεύτηκε αρχικά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Πολωνία, ενώ ήταν σε κώμα, όπου κατέληξε στις 23 Απριλίου του 1969. 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται στο Μεσολόγγι ο αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»

Πολιτισμός / Μεσολόγγι: Έρχεται ο αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»

Ανακοινώθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την έναρξη του επετειακού κύκλου των 200 χρόνων από την ηρωική Έξοδο - Η αποκάλυψη του Νίκου Αλάγια για τον πατέρα του που μετανάστευσε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960
LIFO NEWSROOM
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νίκολας Κάλιναν: Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τη συνεργασία με την Ελλάδα

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλά για συνεργασία, αλλά όχι επιστροφή

Ο Νίκολας Κάλιναν, Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, αναφέρεται στη συνέντευξή του για τη συνεργασία με την Ελλάδα γύρω από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, χωρίς να δίνει σαφή απάντηση για την επιστροφή τους
LIFO NEWSROOM
Η νέα έκθεση του Σωκράτη Σωκράτους μιλά για τα ισοπεδωμένα τοπία που άφησαν οι βομβαρδισμοί του 20ού αιώνα

Πολιτισμός / Η νέα έκθεση του Σωκράτη Σωκράτους μιλά για τα ισοπεδωμένα τοπία που άφησαν οι βομβαρδισμοί του 20ού αιώνα

Το αλουμίνιο δεν είναι απλώς το εικαστικό μέσο για τη νέα δουλειά του Σωκράτη Σωκράτους που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Eins στη Λεμεσό της Κύπρου· είναι το φάντασμα που στοιχειώνει τον καλλιτέχνη.
LIFO NEWSROOM
Δείτε πώς ακριβώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από 2400 χρόνια

Πολιτισμός / Δείτε πώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από 2.400 χρόνια - Το εντυπωσιακό «παιχνίδι» με το φως

O καθηγητής Juan de Lara του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με την βοήθεια της τεχνολογίας έδειξε πώς οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές φωτισμού για να μετατρέψουν το εσωτερικό του Παρθενώνα σε ένα εντυπωσιακό θέαμα
LIFO NEWSROOM
Γιατί ο Moby προσφέρει δωρέαν την μουσική του και έχει γίνει «ο παράξενος γέρος που θα δεις στα βουνά»

Πολιτισμός / Γιατί ο Moby προσφέρει δωρέαν την μουσική του και έχει γίνει «ο παράξενος γέρος που θα δεις στα βουνά»

Νηφάλιος πλέον και με αρκετά χρόνια να τον χωρίζουν από τις μέρες της απόλυτης δόξας, ο Moby τα τελευταία χρόνια κάνει κάτι που λίγοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες τολμούν
LIFO NEWSROOM