Σε διπλωματική αναμονή βρίσκεται η Ευρώπη, ενόψει της πιθανής συνάντησης Ζελένσκι–Πούτιν στην Τουρκία την Πέμπτη, με ηγέτες της ΕΕ να προτιμούν να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους απέναντι στις ΗΠΑ έως ότου φανεί αν η επαφή Κρεμλίνου- Κιέβου θα πραγματοποιηθεί ή θα αποτύχει.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η Ουάσινγκτον δεν προτίθεται να αυξήσει την πίεση προς τη Μόσχα πριν δοθεί μια ευκαιρία στις συνομιλίες, γεγονός που ενίσχυσε την ευρωπαϊκή στάση αναμονής. Αν όμως ο Ρώσος πρόεδρος αρνηθεί να συμμετάσχει ή δεν υπάρξει άμεση και άνευ όρων κατάπαυση πυρός, οι Ευρωπαίοι αναμένεται να καλέσουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων, όπως έχει απειλήσει.
Το Κρεμλίνο δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του Πούτιν, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει σχολιάσει επίσημα το ενδεχόμενο συνάντησης ή κυρώσεων.
Νέο πακέτο κυρώσεων από την ΕΕ
Ανεξάρτητα από την αμερικανική στάση, η ΕΕ σχεδιάζει να εγκρίνει αυτή την εβδομάδα ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οι κυρώσεις στοχεύουν:
- Το «σκιώδες» στόλο ρωσικών πετρελαιοφόρων,
- Πρόσωπα και οντότητες που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμπτει τις ενεργειακές κυρώσεις,
- Τη διάδοση παραπληροφόρησης και τις κυβερνοεπιθέσεις,
- Εταιρείες – κυρίως από την Κίνα – που προμηθεύουν εξαρτήματα για ρωσικά όπλα και drones.
Η σχετική απόφαση αναμένεται την Τετάρτη, με την επίσημη υιοθέτηση των μέτρων να ακολουθεί την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόταση επιβολής κυρώσεων κατά της Litasco Middle East (θυγατρική της Lukoil με έδρα το Ντουμπάι) πιθανόν να αποσυρθεί, μετά από έντονες αντιδράσεις της Ουγγαρίας.
Το τελευταίο διήμερο, η στάση της Ουάσινγκτον χαρακτηρίζεται από σύγχυση. Παρά την προηγούμενη συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Γερμανίας με τον Τραμπ για συντονισμένες κυρώσεις σε περίπτωση που η Μόσχα παραβιάσει μια προτεινόμενη εκεχειρία 30 ημερών, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να υπαναχώρησε δημόσια από το χρονοδιάγραμμα και προέτρεψε αντ’ αυτού τον Ζελένσκι να συναντήσει τον Πούτιν στην Τουρκία, μία πρόταση που ο Ουκρανός πρόεδρος αποδέχθηκε.
Ο Τραμπ, μάλιστα, δήλωσε τη Δευτέρα ότι σκέφτεται να μεταβεί ο ίδιος στην Τουρκία: «Δεν ξέρω πού θα βρίσκομαι την Πέμπτη – έχω πολλά ραντεβού – αλλά το σκέφτομαι σοβαρά», ανέφερε από τον Λευκό Οίκο.
Παρά την αβεβαιότητα στον Λευκό Οίκο, οι πιέσεις εντείνονται από το Κογκρέσο. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ έχει προτείνει νέο νομοσχέδιο για την επιβολή σκληρών («bone-crushing») κυρώσεων στη Ρωσία, περιλαμβανομένου δασμού 500% στις εισαγωγές από χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ουράνιο.
Η ευρωπαϊκή αναμονή μέχρι τη σύνοδο της Πέμπτης και η αβεβαιότητα γύρω από τις προθέσεις του Πούτιν εντάσσονται σε ένα ευρύτερο διπλωματικό παιχνίδι, με τις Βρυξέλλες να επιδιώκουν:
- Να διασφαλίσουν ότι τυχόν νέες κυρώσεις θα έχουν τη στήριξη και της Ουάσινγκτον,
- Να αποφύγουν ρήξη με την αμερικανική πλευρά πριν εξαντληθούν τα περιθώρια διαλόγου,
- Να διατηρήσουν τη συνοχή της ευρωατλαντικής γραμμής απέναντι στη Μόσχα.
Ωστόσο, αν η προσπάθεια διαλόγου στην Τουρκία ναυαγήσει, η πολιτική πίεση προς τον Τραμπ θα αυξηθεί κατακόρυφα, με τους Ευρωπαίους να καλούνται να αποδείξουν ότι οι κόκκινες γραμμές τους δεν είναι απλώς ρητορικές.
Με πληροφορίες από Bloomberg