Ξεπέρασε τα 200 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου -Τι χρεώνουν οι προμηθευτές ρεύματος

Καλώδια Facebook Twitter
Φωτ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI
0

Κατά 52 ευρώ ανέβηκε τιμή της θερμικής μεγαβατώρας, με το φυσικό αέριο να συνεχίζει το ράλι, εκτοξεύοντας το κόστος παραγωγής και στην Ελλάδα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, η τιμή την 1 Ιουλίου ήταν 150 ευρώ/MWh, ενώ στις 2 Αυγούστου άγγιξε τα 202 ευρώ/MWh.

Η αύξηση της τάξης του 45% έναντι του Ιουλίου της αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών που καίνε αέριο, αν και δεν μετακυλίεται ολόκληρη στη λιανική, αυξάνει τις ανάγκες για κρατικές επιδοτήσεις.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, υπάρχει προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο, καθώς για να κρατηθούν τα τιμολόγια ρεύματος στο επίπεδο του Aυγούστου θα χρειαστούν πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.

Τι χρεώνουν οι προμηθευτές

Μέσω της ΡΑΕ, ο καταναλωτής μπορεί να δει τι χρεώνουν οι προμηθευτές ρεύματος. Να σημειωθεί ότι υπάρχει κρατική επιδότηση οποία είναι 0,337 ευρώ/κιλοβατώρα.

Τα τιμολόγια ρεύματος κυμαίνονται τελικά από 15 λεπτά/κιλοβατώρα – 66 λεπτά/κιλοβατώρα.

Οι αναλυτικοί πίνακες εδώ.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Αυγούστου και για όλο τον μήνα ισχύουν αναπροσαρμογές στα τιμολόγια ρεύματος.

Επιπλέον, απαγορεύεται η έμμεση εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Όσοι προμηθευτές υπερέβαιναν τα όρια που έθεσε το ΥΠΕΝ προχώρησαν σε αλλαγές των τιμοκαταλόγων τους που τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα 1η Αυγούστου.

Με το νέο καθεστώς που ισχύει στην αγορά ενέργειας τα τιμολόγια ανακοινώνονται κάθε μήνα και ισχύουν για τον επόμενο, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.

Τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου και ανάλογα κάθε μήνα.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Credit Suisse: Στα 108.300 δολάρια ο πλούτος του μέσου Ελλήνα - Μερικές χιλιάδες οι εκατομμυριούχοι

Οικονομία / Credit Suisse: Στα 108.300 δολάρια ο πλούτος του μέσου Ελλήνα - Χιλιάδες οι εκατομμυριούχοι

Οι αναλυτές εντόπισαν στην Ελλάδα ένα άτομο με περιουσία άνω των 500 εκατ. δολαρίων, 30 άτομα με 100-500 εκατ. δολάρια και 89 πολυεκατομμυριούχους με περιουσία από 50 έως 100 εκατ. δολαρίων
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ