Τσακαλώτος: «Ο διάδοχος του Ντάισελμπλουμ θα χρειαστεί υπομονή και θάρρος»

Τσακαλώτος: «Ο διάδοχος του Ντάισελμπλουμ θα χρειαστεί υπομονή και θάρρος» Facebook Twitter
sooc
0

«Υπομονή, αποφασιστικότητα και θάρρος» είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται ο διάδοχος του Γερούν Ντάσειλμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant.


Ο Έλληνας υπουργός χαρακτηρίζει «σκληρό» τον Ολλανδό συνάδελφό του, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι λειτούργησε ως ειλικρινής μεσολαβητής σε πολλά θέματα.

Η συνέντευξη

De Volkskrant: Ποια ήταν η βασική συνεισφορά του Γερούν Ντάισελμπλουμ στο ευρώ/ευρωζώνη; Ευκλ. Τσακαλώτος: Το γεγονός ότι λειτούργησε ως ειλικρινής μεσολαβητής σε πολλά θέματα και σε αυτό της Ελλάδας. Το ότι δεν φοβήθηκε να ανοίξει την ατζέντα της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής.

De Volkskrant: Τι διαφορετικό θα κάνατε εάν ήσασταν πρόεδρος του Eurogroup τα τελευταία πέντε χρόνια; Ευκλ. Τσακαλώτος: Έχουμε διαφορές τόσο στο στυλ όσο και στην ουσία. Ειδικότερα, θα τόνιζα πολύ περισσότερο τις κοινωνικές και μακροοικονομικές επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων στην ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το κοινωνικό ζήτημα είναι η ωρολογιακή βόμβα που απειλεί τη συνοχή της ΕΕ ως συνόλου. Το αν θα ήμουν καλύτερος πρόεδρος είναι, φυσικά, άλλο θέμα.

De Volkskrant: Μήπως ελάμβανε υπερβολικά υπόψη του τον κ. Σόιμπλε, όπως υποστήριξαν κάποιοι επικριτές του; Ευκλ. Τσακαλώτος: Ίσως, αλλά ο Βολφγκανγκ υπήρξε κυρίαρχη παρουσία στο Eurogroup για πολλά χρόνια.

De Volkskrant: Φαινόταν ότι ήταν επίσης και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας;
Ευκλ. Τσακαλώτος: Ναι και όχι. Είναι στην ουσία του Ολλανδός, αλλά είναι και πάρα πολύ Ευρωπαίος πολιτικός.

De Volkskrant: Πώς θα περιγράφατε το στυλ του Ντάισελμπλουμ;
Ευκλ. Τσακαλώτος: Σκληρό, αλλά αναζητούσε πάντα έναν συμβιβασμό, εάν ένας τέτοιος συμβιβασμός ήταν πολιτικά εφικτός.

De Volkskrant: Ποια ιδιότητα/χαρακτηριστικό του Ντάισελμπλουμ χρειάζεται σίγουρα ο διάδοχός του;
Ευκλ. Τσακαλώτος: Υπομονή, αποφασιστικότητα και θάρρος. Η ατζέντα για τη μεταρρύθμιση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης μπορεί αληθινά να σε αποθαρρύνει.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ