Περίπου τρεις στους δέκα φορολογουμένους δεν κατέβαλαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, προκαλώντας προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών.

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έως τις 31 Ιουλίου, δείχνουν ότι σε σύνολο 2.431.000 φορολογούμενων με χρεωστικό ραβασάκι το χέρι στην τσέπη έβαλαν 1.760.000. Ένα ποσοστό της τάξεως του 28% συνεχίζει ακόμα και σήμερα να κρατά αποστάσεις ασφαλείας από την πληρωμή του φόρου.

 

Οι εισπράξεις φόρων εισοδήματος περιορίστηκαν στα 775,031 εκατομμύρια ευρώ έναντι 1.114.509.000 ευρώ που είχαν βεβαιωθεί. Χασούρα κοντά στα 340 εκατ. ευρώ, με την εισπραξιμότητα της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος στο 69.5%.

 

Αντίστοιχο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και πέρυσι τον Ιούλιο, όταν επίσης τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν είχαν πληρώσει την πρώτη δόση. Πέρυσι τέτοια εποχή 2.230.000 φορολογούμενοι θα έπρεπε να καταβάλουν 1,145 δισ. ευρώ. Τελικά, είχαν πληρώσει 793 εκατ. ευρώ μόλις 1.571.000 φορολογούμενοι. Και πάλι δηλαδή η εισπραξιμότητα ήταν παρεμφερής 969,5%) και η αποχή από την πληρωμή του φόρου ανάλογη.

 

Ωστόσο, οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα κληθούν να επιχειρήσουν με κάθε νόμιμο μέσο να εισπράξουν τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν δημιουργηθεί. Από την επόμενη της προθεσμίας πληρωμής των φόρων, η οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη και εφόσον δεν ρυθμιστεί σε δόσεις, ο φορολογούμενος είναι εκτεθειμένος στις κατασχέσεις.

 

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως πριν γίνει απαιτητική η πρώτη δόση φόρου εισοδήματος, 3.881.795 φορολογούμενοι είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς με ληξιπρόθεσμες οφειλές και 1.619.875 φορολογούμενοι ήταν εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

 

Από τον Σεπτέμβριο έρχονται οι επόμενοι πονοκέφαλοι με την εφορία, οπότε θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση φόρου εισοδήματος όπως και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ έως το τέλος του έτους τα ραντεβού πληρωμών στις εφορίες γίνονται μηνιαία, καθώς εκτός των υπόλοιπων δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ (Ιανουάριο 2017 η τελευταία δόση για το φόρο ακινήτων) , θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr