Ακρίβεια: Τα 4 ευρώ «αγγίζει» το τυλιχτό σουβλάκι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Τα 4 ευρώ αγγίζει το τυλιχτό σουβλάκι στο κέντρο της πόλης Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Το αυξημένο λειτουργικό κόστος για τις επιχειρήσεις και οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες έχουν φέρει αυξήσεις στα σουβλάκια.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου το σάντουιτς με γύρο ενδέχεται να φτάσει στα 4 ευρώ, αν δεν υπάρξει σοβαρή μείωση στις τιμές, καθώς μόνο η αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών φτάνει το 40-50%.

Οι αυξήσεις, όπως παρατηρεί το protothema.gr, κυμαίνονται από 10 έως 15%, κόστος που μετακυλά στον καταναλωτή. Έτσι, η πίτα με γύρο αγγίζει τα 3,50 έως 3,90 ευρώ, ενώ αντίστοιχα η τιμή για το σουβλάκι σε σάντουιτς έχει αυξηθεί από τα 3,10 σε 3,50 ευρώ.

Το ζήτημα των διακυμάνσεων, εντείνει το γεγονός, οι τιμές στις πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, όμως δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί και από βδομάδα σε βδομάδα είναι διαφορετικές, όπως εξηγεί, ο επιχειρηματίας και μέλος της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης Νίκος Νυφούδης. 

«Η αύξηση που υπάρχει στις πρώτες ύλες και την ενέργεια είναι περίπου 40%, ενώ η αύξηση που βλέπει ο καταναλωτής είναι 10% στα σάντουιτς και 7-8% στα εστιατόρια. Η εστίαση έχει απορροφήσει, για άλλη μία φορά, τις ανατιμήσεις, καθώς δεν υπάρχει δουλειά, κίνηση καταναλωτών και ως εκ τούτου οι επαγγελματίες δεν μπορούν να κάνουν αυξήσεις», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, που μίλησε στο Πρώτο Θέμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές στο παραδοσιακό σάντουιτς με γύρο που βρίσκουν οι καταναλωτές είναι πιο αυξημένες στις γνωστές πλατφόρμες ντελίβερι, παρά στα φυσικά καταστήματα όπου οι καταναλωτές μπορούν να το αγοράσουν ακόμα και με 3,30 ευρώ.

Από την άλλη, η πίτα με σουβλάκι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πωλείται γύρω στα 3,70 ευρώ ενώ σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει τα 4,00 ευρώ.

Σε δυτική και ανατολική Θεσσαλονίκη, δε, το σάντουιτς στα συνοικιακά καταστήματα εστίασης κοστίζει περίπου 0,20 με 0,30 ευρώ φθηνότερα.

«Οι αυξήσεις που έγιναν στις πρώτες ύλες το τελευταίο διάστημα ήταν πολύ υψηλές. Μάλιστα, είχαμε φτάσει στο σημείο που δεν μας ενδιέφερε η τιμή αλλά να βρούμε το προϊόν, καθώς υπήρχε πολύ μεγάλη έλλειψη προϊόντων και αντιμετωπίζαμε πρόβλημα», σημειώνει ο Δημήτρης Εικοσιδυός, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Παράλληλα, παρατηρείται μειωμένη αγοραστική κίνηση κατά 1/3 σε σχέση με το 2019 ενώ σημειώνεται ότι το χοιρινό κρέας έχει αυξηθεί κατά 15-20%, το μοσχάρι περίπου 30% ενώ το κοτόπουλο έχει ξεπεράσει  το 20%.
 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα υψηλή παραβατικότητα εντοπίστηκε και στις μισθώσεις ομπρελών και καθισμάτων σε παραλίες, με δεκάδες επιχειρήσεις να σφραγίζονται σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Κέρκυρα, Σύρο, Σίφνο, Πόρο και Αίγινα
LIFO NEWSROOM
Fan bourgeois για νέο κοινό στη νέα Chanel του Matthieu Blazy 

Εβδομάδα Μόδας / Chanel: Ήσυχα αλλά τολμηρά, ο Matthieu Blazy αφυπνίζει το επαναστατικό πνεύμα της Coco

Καταργώντας (ή κάνοντας αγνώριστα) τα κλισέ που είχαν κουράσει ακόμα και το πιο πιστό κοινό της Chanel, o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου μοιάζει να πέρασε το πρώτο τεστ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία
LIFO NEWSROOM
Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οικονομία / Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά τροφίμων των καταναλωτών στη χώρα, την ώρα που αντίστοιχα στην Ευρώπη το κόστος και η γεύση, έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο
LIFO NEWSROOM