Ακρίβεια: Τα 4 ευρώ «αγγίζει» το τυλιχτό σουβλάκι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Τα 4 ευρώ αγγίζει το τυλιχτό σουβλάκι στο κέντρο της πόλης Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Το αυξημένο λειτουργικό κόστος για τις επιχειρήσεις και οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες έχουν φέρει αυξήσεις στα σουβλάκια.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου το σάντουιτς με γύρο ενδέχεται να φτάσει στα 4 ευρώ, αν δεν υπάρξει σοβαρή μείωση στις τιμές, καθώς μόνο η αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών φτάνει το 40-50%.

Οι αυξήσεις, όπως παρατηρεί το protothema.gr, κυμαίνονται από 10 έως 15%, κόστος που μετακυλά στον καταναλωτή. Έτσι, η πίτα με γύρο αγγίζει τα 3,50 έως 3,90 ευρώ, ενώ αντίστοιχα η τιμή για το σουβλάκι σε σάντουιτς έχει αυξηθεί από τα 3,10 σε 3,50 ευρώ.

Το ζήτημα των διακυμάνσεων, εντείνει το γεγονός, οι τιμές στις πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, όμως δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί και από βδομάδα σε βδομάδα είναι διαφορετικές, όπως εξηγεί, ο επιχειρηματίας και μέλος της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης Νίκος Νυφούδης. 

«Η αύξηση που υπάρχει στις πρώτες ύλες και την ενέργεια είναι περίπου 40%, ενώ η αύξηση που βλέπει ο καταναλωτής είναι 10% στα σάντουιτς και 7-8% στα εστιατόρια. Η εστίαση έχει απορροφήσει, για άλλη μία φορά, τις ανατιμήσεις, καθώς δεν υπάρχει δουλειά, κίνηση καταναλωτών και ως εκ τούτου οι επαγγελματίες δεν μπορούν να κάνουν αυξήσεις», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, που μίλησε στο Πρώτο Θέμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές στο παραδοσιακό σάντουιτς με γύρο που βρίσκουν οι καταναλωτές είναι πιο αυξημένες στις γνωστές πλατφόρμες ντελίβερι, παρά στα φυσικά καταστήματα όπου οι καταναλωτές μπορούν να το αγοράσουν ακόμα και με 3,30 ευρώ.

Από την άλλη, η πίτα με σουβλάκι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πωλείται γύρω στα 3,70 ευρώ ενώ σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει τα 4,00 ευρώ.

Σε δυτική και ανατολική Θεσσαλονίκη, δε, το σάντουιτς στα συνοικιακά καταστήματα εστίασης κοστίζει περίπου 0,20 με 0,30 ευρώ φθηνότερα.

«Οι αυξήσεις που έγιναν στις πρώτες ύλες το τελευταίο διάστημα ήταν πολύ υψηλές. Μάλιστα, είχαμε φτάσει στο σημείο που δεν μας ενδιέφερε η τιμή αλλά να βρούμε το προϊόν, καθώς υπήρχε πολύ μεγάλη έλλειψη προϊόντων και αντιμετωπίζαμε πρόβλημα», σημειώνει ο Δημήτρης Εικοσιδυός, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Παράλληλα, παρατηρείται μειωμένη αγοραστική κίνηση κατά 1/3 σε σχέση με το 2019 ενώ σημειώνεται ότι το χοιρινό κρέας έχει αυξηθεί κατά 15-20%, το μοσχάρι περίπου 30% ενώ το κοτόπουλο έχει ξεπεράσει  το 20%.
 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Οικονομία / Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με το ήδη ισχύον επίδομα ενοικίου, που από το 2016 καταβάλλεται απευθείας στους ενοικιαστές «χωρίς να υπάρχει εγγύηση πως αυτοί αποδίδουν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες»
LIFO NEWSROOM