Ταμειακές μηχανές: Τέλος στις ευρηματικές κομπίνες βάζει η ΑΑΔΕ - Με online παρακολούθηση

Ταμειακές μηχανές: Τέλος στις ευρηματικές κομπίνες βάζει η ΑΑΔΕ - Με online παρακολούθηση Facebook Twitter
Τέλος στις απάτες με ταμειακές μηχανές φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών - EUROKINISSI
0

Στην πλήρη διασύνδεση των ταµειακών µηχανών µε το Τaxis εντός του πρώτου εξαµήνου του έτους προχωρά του υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να βάλει τέλος σε κάθε λογής «ευρεσιτεχνία» και να ελέγξει τις κομπίνες των επιτήδειων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», τα ευρήµατα των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονοµικών προκαλούν όχι µόνο έκπληξη αλλά και προβληµατισµό για την ευρηµατικότητα όσων αποφασίζουν να παραβιάσουν τη φορολογική νοµοθεσία. Λογισµικά φαντάσµατα, «µαϊµού» ταµειακές µηχανές, ταµειακές που δεν έχουν δηλωθεί και άλλες που ανήκαν στο παρελθόν σε άλλες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει, είναι µερικές από τις «ευρεσιτεχνίες» που έχουν εντοπίσει οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονοµικών τα τελευταία χρόνια.

Προκειµένου να αντιµετωπιστούν όλα τα παραπάνω, η ΑΑ∆Ε προχωρά εντός του πρώτη εξαµήνου του έτους στη διασύνδεση των ταµειακών µηχανών µε το Τaxis. Οι ταµειακές θα µεταδίδουν ακόµη και ανά λεπτό της ώρας τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδουν. Σύµφωνα µε όσα ορίζονται στη σχετική απόφαση της ΑΑ∆Ε, όλες οι ταµειακές µηχανές και οι φορολογικοί ηλεκτρονικοί µηχανισµοί (ΦΗΜ) θα πρέπει να έχουν αναβαθµιστεί -προκειµένου να συνδέονται µε το Τaxis- το αργότερο έως τις 6 Ιουνίου 2020.

Στην απόφαση καθορίζονται παράλληλα οι προδιαγραφές προκειµένου κάθε εκδιδόµενη απόδειξη να φέρει µοναδικό κωδικό απεικόνισης τύπου QR, ο οποίος θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα, τη µοναδικότητα αλλά και την προέλευση έκδοσης κάθε απόδειξης.

Στην απόφαση ορίζονται και τα χρονικά διαστήµατα που θα γίνεται αυτόµατη διασύνδεση των ταµειακών µε το Τaxis για την αποστολή των δεδοµένων των αποδείξεων που εκδίδονται. Τα χρονικά διαστήµατα θα µπορούν να είναι:

Κάθε 1 λεπτό. Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι 1.440 αποστολές το 24ωρο.
Κάθε 15 λεπτά. Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι 96 αποστολές το 24ωρο.
Κάθε 1.440 λεπτά (δηλαδή κάθε 24 ώρες). Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι µία αποστολή το 24ωρο.
Οταν εκδίδεται Ζ (συγκεντρωτική).

Με την παρακολούθηση και καταχώριση των εκδιδόµενων αποδείξεων θα εντοπίζεται «συµπεριφορά» που παραπέµπει σε φοροδιαφυγή, όπως η «σίγαση» της ταµειακής µηχανής σε ώρες και ηµέρες αιχµής (π.χ. Σαββατόβραδα και καλοκαίρια σε τουριστικές περιοχές). Από την επεξεργασία των στοιχείων της διασύνδεσης των ταµειακών µηχανών θα προκύπτουν ελεγκτικοί στόχοι.

«Πάρτι» ευρηματικότητας

Το καλοκαίρι του 2018 οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων πραγµατοποίησαν έλεγχο στο Γαϊδουρονήσι και δεν πίστευαν στα µάτια τους. Επιχείρηση που δραστηριοποιούνταν στο νησάκι διέθετε τουλάχιστον τρεις ταµειακές µηχανές. Οι ελεγκτές προσποιήθηκαν τους πελάτες και διαπίστωσαν ότι σε κάθε συναλλαγή οι αποδείξεις εκδίδονταν κανονικά από τις ταµειακές µηχανές. Στη συνέχεια οι ελεγκτές αποκάλυψαν την ιδιότητά τους και ζήτησαν από τους υπεύθυνους της επιχείρησης να ελέγξουν εκ του σύνεγγυς τις ταµειακές µηχανές. Σε αυτό το αίτηµα οι υπεύθυνοι δυσφόρησαν, κάτι που έβαλε σε υποψία τους ελεγκτές. Χρησιµοποιώντας µια ειδική ηλεκτρονική εφαρµογή και ελέγχοντας τους κωδικούς οι οποίοι εµφανίζονταν στις αποδείξεις που είχαν εκδοθεί, διαπίστωσαν ότι οι ταµειακές αυτές δεν υπήρχαν! Τι σηµαίνει «δεν υπήρχαν»; Οι ταµειακές µηχανές εµφανίζονταν να ανήκουν σε σουβλατζίδικο που λειτουργούσε πριν από χρόνια στην Αττική και είχε κλείσει. Οι ταµειακές µηχανές είχαν διαγραφεί, αλλά η επιχείρηση στο Γαϊδουρονήσι τις χρησιµοποιούσε κανονικά εκδίδοντας αποδείξεις που δεν είχαν κανένα αντίκρισµα. Ετσι, η επιχείρηση «τσέπωνε» όλο τον ΦΠΑ που εισέπραττε και δεν πλήρωνε ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδήµατος.

Λογισµικό-φάντασµα

 

Οι ελεγκτές της ΑΑ∆Ε προχώρησαν πρόσφατα στην εξάρθρωση κυκλώµατος το οποίο εγκαθιστούσε λογισµικό-φάντασµα σε ταµειακές µηχανές. Πώς λειτουργούσε το λογισµικό; Από την ταµειακή µηχανή εκδίδονταν κανονικά οι αποδείξεις. Ωστόσο, στο τέλος κάθε ηµέρας οι επιτήδειοι έµπαιναν µε το ειδικό λογισµικό στη µνήµη της ταµειακής µηχανής και διέγραφαν το µεγαλύτερο µέρος των αποδείξεων που είχαν εκδοθεί. Για παράδειγµα, είχαν εκδοθεί αποδείξεις αξίας 1.000 ευρώ, αλλά τελικά διαγράφονταν τα 800 ευρώ και η επιχείρηση εµφανιζόταν να έχει εκδώσει αποδείξεις συνολικής αξίας 200 ευρώ. Το όλο σύστηµα χειριζόταν κεντρικά παράνοµη εταιρεία πληροφορικής που χρέωνε τους «πελάτες» της βάσει του ηµερήσιου τζίρου τους.

Κουµπί «πανικού»

Μια ιστορία ευρεσιτεχνίας στη φορολογική κοµπίνα εντοπίστηκε το καλοκαίρι του 2018 στη Μύκονο. Σε πολύ γνωστό παραλιακό bar-restaurant οι ελεγκτές εµφανίστηκαν ως πελάτες. Εµειναν για περισσότερες από δύο ώρες στις ξαπλώστρες και παρακολούθησαν πως σε ό,τι σερβιριζόταν δεν υπήρχε απόδειξη. Οταν αποκάλυψαν στους υπευθύνους την ιδιότητά τους, διαπίστωσαν ότι µέσα σε λίγα λεπτά στον εκτυπωτή του φορολογικού µηχανισµού εκτυπώθηκαν εκατοντάδες αποδείξεις. Οι αποδείξεις, µάλιστα, εµφάνιζαν διαφορετική ώρα έκδοσης, ακόµη και µερικές ώρες νωρίτερα! Ετσι η επιχείρηση εµφανιζόταν να έχει εκδώσει όλες τις αποδείξεις. Μόνο που οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι γινόταν χρήση του λεγόµενου «µπουτόν πανικού». Το κουµπί αυτό πατιόταν από τους υπευθύνους της επιχείρησης όταν εµφανίζονταν ελεγκτές και έτσι εκδίδονταν µαζικά οι αποδείξεις που δεν είχαν εκδοθεί. Αν δεν εµφανίζονταν ελεγκτές, οι επιτήδειοι επέλεγαν πόση αξία αποδείξεων να εκδώσουν στο τέλος της ηµέρας.

Με πληροφορίες από Έθνος

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ