Στουρνάρας: Είναι νωρίς για να βγει η Ελλάδα στις αγορές

Στουρνάρας: Είναι νωρίς για να βγει η Ελλάδα στις αγορές Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
0

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να επιστρέψει φέτος στις αγορές ομολόγων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη Wall Street Journal. Ακόμη, κάλεσε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, και με αυτό τον τρόπο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα που είχε η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, ο Γ. Στουρνάρας έκανε λόγο για απομάκρυνση της αβεβαιότητας και σημείωσε ότι ήδη βλέπουμε τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της ρευστότητας.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να βγει σύντομα στις αγορές, ο διοικητής της ΤτΕ απαντά: «Αυτό μένει να το δούμε. Θεωρώ ότι είναι λίγο νωρίς. Υπάρχουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι μόνο η αρχή. Νομίζω ότι θα ήταν ακόμη καλύτερο εάν για παράδειγμα η Ελλάδα δρομολογούσε δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο για την έξοδο στις αγορές αργότερα».

Ερωτώμενος αν είναι πιθανό να χρειαστεί και άλλο πρόγραμμα διάσωσης η Ελλάδα, απαντά: «Εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές, οπότε δεν θα χρειαστούμε άλλο πρόγραμμα. Αυτό που έχει σημασία είναι η έξοδος στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος με βιώσιμο τρόπο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους εταίρους της Ελλάδας να αποσαφηνίσουν τη θέση τους σχετικά με το χρέος, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Ο Γ. Στουρνάρας επέμεινε στην κριτική για την έλλειψη σαφήνειας από τους πιστωτές σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους. «Αυτό που ανέφερα στην τελευταία έκθεση, είναι πως εάν οι εταίροι της Ελλάδας δεν αποσαφηνίσουν τη θέση τους σε ό,τι αφορά το χρέος, και αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές με λογικά επιτόκια εξαιτίας αυτού, τότε φοβάμαι πως θα είναι αναπόφευκτο ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης. Αλλά κανείς δεν το θέλει αυτό, ούτε οι εταίροι της Ελλάδας, ούτε η ίδια η Ελλάδα», υπογράμμισε.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές μετά τη συμφωνία, αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει κάτι περισσότερο, ειδικά στον προγραμματισμό για το μέλλον καθώς και στις ιδιωτικοποιήσιες. Η Ελλάδα πρέπει να πείσει τις αγορές ότι είναι σοβαρή. Θα προτιμούσα να βγούμε τις αγορές ακόμη και πριν από το τέλος του έτου,ς εάν κάναμε δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις πιο πριν», τόνισε ακόμα.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 6 ευρώ το πακέτο: Η συζήτηση για νέες αυξήσεις στα τσιγάρα

Οικονομία / Πάνω από 6 ευρώ το πακέτο: Η συζήτηση για νέες αυξήσεις στα τσιγάρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει τη σταδιακή εξίσωση των τιμών και των φόρων μεταξύ των κρατών-μελών, ώστε να περιοριστεί το «τουριστικό κάπνισμα», το φαινόμενο κατά το οποίο καταναλωτές αγοράζουν φθηνότερα τσιγάρα από γειτονικές χώρες
LIFO NEWSROOM
ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα υψηλή παραβατικότητα εντοπίστηκε και στις μισθώσεις ομπρελών και καθισμάτων σε παραλίες, με δεκάδες επιχειρήσεις να σφραγίζονται σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Κέρκυρα, Σύρο, Σίφνο, Πόρο και Αίγινα
LIFO NEWSROOM
Fan bourgeois για νέο κοινό στη νέα Chanel του Matthieu Blazy 

Εβδομάδα Μόδας / Chanel: Ήσυχα αλλά τολμηρά, ο Matthieu Blazy αφυπνίζει το επαναστατικό πνεύμα της Coco

Καταργώντας (ή κάνοντας αγνώριστα) τα κλισέ που είχαν κουράσει ακόμα και το πιο πιστό κοινό της Chanel, o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου μοιάζει να πέρασε το πρώτο τεστ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM