Ασταμάτητα είναι τα νέα λουκέτα στην αγορά καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γ.Ε.ΜΗ το πρώτο εξάμηνο του 2016 σημειώθηκαν για πρώτη φορά περισσότερες διαγραφές (15.444) επιχειρήσεων από συστάσεις (12.505).

Η συνολική εικόνα της επιχειρηματικότητας σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων από το 2008 έως το 2016 έκλεισαν 250.000 επιχειρήσεις και απολύθηκαν 800.000 εργαζόμενοι.

 

Πολύ κακή είναι όμως και η εικόνα της αγοράς η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί με το μπαράζ φόρων με συνέπεια οι πωλήσεις στη λιανική να σημειώνουν μεγάλη πτώση.

 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου η συνολική αξία πωλήσεων στα σούπερ-μάρκετ υποχώρησε κατά 7,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Κατακόρυφη πτώση σημειώνεται και στις πωλήσεις λιανικής με τη μείωση των αγορών στα τρόφιμα να αγγίζει το 13%, με τους καταναλωτές να εξοικονομούν χρήματα ακόμη και στο γάλα. Την ίδια στιγμή, οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ έφτασαν τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και το ασφαλιστικό έχουν προκαλέσει βαθιές ανησυχίες σε επιχειρηματίες, οι οποίοι πλέον φαίνεται να διερωτώνται αν υπάρχουν περιθώρια επιβίωσης σε αυτό το περιβάλλον.

 

Αντίθετα, αναμένεται να διογκωθεί η φοροδιαφυγή, καθώς τα κίνητρα έχουν αυξηθεί σημαντικά.

 

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ και Καθημερινή