Περισσότερες δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ - Σταϊκούρας: Στόχος η μείωση 8% το 2022

Σταϊκούρας: Πληρωμή ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες δόσεις, στόχος η μείωση 8% το 2022- Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση για τις νέες ζώνες των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

 

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα καταβληθεί σε περισσότερες δόσεις και συμπλήρωσε ότι στόχος είναι η περαιτέρω μείωσή του κατά 8%, ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

 

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες θα καλυφθεί «το 98% του πληθυσμού με 13.808 ζώνες, από τις οποίες οι 3.478 αφορούν σε νέες εντάξεις περιοχών και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών», δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Σταϊκούρας. Αυτό θα «τρέξει» φέτος, έτσι ώστε να ενσωματωθεί στη φορολόγηση των πολιτών για την ακίνητη περιουσία το 2022, συμπλήρωσε.

 

Σε κάποιες περιοχές θα υπάρξει μείωση και σε κάποιες αύξηση, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις ζώνες των αντικειμενικών αξιών. «Στις επεκτάσεις ζωνών- 165 περιπτώσεις- θα είναι η ιδιαίτερα αυξητική. Σε 133 ζώνες η ένταξή τους στο σύστημα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών ζωνών κατά περίπου 40%», εξήγησε.


Στις νέες εντάξεις- 3.478 περιπτώσεις- η εικόνα είναι μεικτή, συμπλήρωσε. «Έχουμε και αύξηση της τιμής σε αρκετές ζώνες, αλλά και σε αρκετά περισσότερες ζώνες μείωση της τιμής», πρόσθεσε. Η αύξηση ή η μείωση της αντικειμενικής αξίας δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και αλλαγή του ΕΝΦΙΑ, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών.

 

ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες δόσειςΑθροιστικά, ο ΕΝΦΙΑ του 2022 δεν θα είναι αυξημένος σε σχέση με τη φετινή χρονιά, τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

 

«Ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια, θα επιδιώξουμε το 2022 να υλοποιήσουμε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.Σε ό,τι αφορά στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ την επόμενη χρονιά, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και η εξόφλησή του θα γίνει σε περισσότερες δόσεις, προκειμένου να μην υπάρχει συσσώρευση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών το δεύτερο εξάμηνο του εκάστοτε έτους.

 

«Προφανώς, με τα σημερινά δεδομένα, ξεκινώντας από τον Μάρτιο οι δόσεις θα είναι περισσότερες από 5 και θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τον Δεκέμβριο», συμπλήρωσε.

 

«Ο ΕΝΦΙΑ θα είναι κοινωνικά δικαιότερος, θα καλύψει περιοχές στις οποίες υπήρχε υποφορολόγηση. Θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για να μειωθεί περισσότερο ο ΕΝΦΙΑ κυρίως στη μεσαία τάξη και πρόσθετα θα επιδιώξουμε να βρούμε δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τον φόρο κατά 8%», συνόψισε ο υπουργός Οικονομικών.Σε ερώτηση για το αν η μείωση θα γίνει την επόμενη χρονιά, απάντησε: «Θα επιδιώξουμε να είναι το 2022, να ολοκληρώσουμε την άσκηση του 30%. Εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο που θα έχουμε τότε. Υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία και για το 2022. Αυτό θα το αξιοποιήσουμε για να μειώσουμε με μόνιμο τρόπο τον ΕΝΦΙΑ επιπλέον κατά 8%».

 

 

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ