ΕΝΦΙΑ: Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής από το 2022, αποκαλύπτει έκθεση της Κομισιόν

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής από το 2022, αποκαλύπτει έκθεση της Κομισιόν Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει την αλλαγή του τρόπου πληρωμής του ΕΝΦΙΑ από τον Μάρτιο του 2022.

Σύμφωνα με την 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, η άσκηση ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές και η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα έχει οδηγήσει σε διεύρυνση της βάσης υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από το 85% των ακινήτων στο 95%.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι νέες αντικειμενικές είναι πλέον απολύτως ψηφιοποιημένες. Αναφέρεται μάλιστα πως «οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον ΕΝΦΙΑ και όλους τους άλλους φόρους, συμπεριλαμβανομένου του φόρου μεταβίβασης ιδιοκτησίας και του φόρου κληρονομιάς».

Όπως προκύπτει, η σχετική νομοθετική ρύθμιση με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως το Νοέμβριο του 2021.

Έτσι ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ 2022 θα γίνεται με με βάση νέες αντικειμενικές αξίες και η πληρωμή θα γίνεται σε έως 10 δόσεις με την α΄ δόση τον Μάρτιο του 2022. Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μόλις πληρώσουν την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2021, θα αρχίσουν να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ για το 2022.

Παράλληλα, μέσω του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού για φυσικά και νομικά πρόσωπα, το κούρεμα της βασικής οφειλής, για τη ρύθμιση οφειλών φτάνει ως και το 75% για το Δημόσιο και έως 80% για τις Τράπεζες.

Για τα πρόστιμα η διαγραφή φτάνει στο 95% για το Δημόσιο, και για τόκους και προσαυξήσεις έως 85%. Για τις Τράπεζες οι τόκοι μπορούν να διαγραφούν ακόμη και στο σύνολό τους.

Με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ο χρονικός ορίζοντας αποπληρωμής των χρεών φτάνει τα 20 χρόνια (240 μηνιαίες δόσεις) για χρέη προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, ΟΤΑ κ.λπ.) και τα 35 (420 μηνιαίες δόσεις) για οφειλές προς τις Τράπεζες

Αν στη ρύθμιση περιλαμβάνεται και οφειλή για την κύρια κατοικία, το κράτος θα μπορεί να καταβάλει επιδότηση έως και 210 ευρώ/μήνα για μια 5ετία.

Το ύψος της επιδότησης εξαρτάται από την οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα του οφειλέτη.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ