Σταϊκούρας: Ανάπτυξη λίγο πάνω 0% στην Ελλάδα το 2020

Σταϊκούρας: Ανάπτυξη λίγο πάνω 0% στην Ελλάδα το 2020 Facebook Twitter
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
0

Η δέσμη των μέτρων που ανακοινώθηκε σήμερα ουσιαστικά καλύπτει το διάστημα έως το τέλος του Απριλίου ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ εκτίμησε πως η ανάπτυξη το 2020 θα είναι λίγο πάνω από 0%. 

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, σημείωσε ότι θα ακολουθήσουν επιπλέον μέτρα, ανάλογα με την ένταση και την έκταση του προβλήματος με τον κορωνοϊό. Ακόμα επισήμανε ότι θα υπάρξει αύριο σύσκεψη για το ποιοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από επιχειρήσεις που επλήγησαν σημαντικά θα ενταχθούν στο σημερινό πακέτο των μέτρων.

Στις επιχειρήσεις αυτές, είπε, συμπεριλαμβάνονται εκείνες του Τύπου, ενώ ειδικά για τους ωρομίσθιους επεσήμανε πως θα υπάρξει προσπάθεια να ενταχθούν στην κατηγορία των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων για να λάβουν το επίδομα. Προανήγγειλε ακόμα πως το αμέσως επόμενο πακέτο μέτρων θα έχει στόχευση ειδικά στον τουρισμό. Ενώ, ερωτηθείς, είπε πως οι επιχειρήσεις που έκλεισαν οικειοθελώς οφείλουν να είναι συνεπείς απέναντι στους εργαζομένους τους.

«Τα μέτρα είναι 2 δισ, συν 1,8 δισ από ευρωπαϊκούς πόρους, συν όποιες άλλες πρωτοβουλίες υπάρξουν, συνολικά δηλαδή ποσό άνω των 1% του ΑΕΠ που μέχρι τώρα εκτιμάτο ότι θα δινόταν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τις τράπεζες να επιταχύνουν τις κινήσεις τους απέναντι και στα φυσικά πρόσωπα για διευκολύνσεις (έκανε λόγο για κάποια πρώτα δειλά βήματα) και πρόσθεσε ότι μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων τα πιστωτικά ιδρύματα θα αποκτήσουν ρευστότητα για να τη μεταφέρουν στην οικονομία. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει διαβούλευση και με τις εισπρακτικές εταιρείες και τους services (εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων) για ανάλογες κινήσεις προς την κοινωνία.

Ανάπτυξη λίγο πάνω από 0% για την Ελλάδα, ύφεση στην Ευρώπη

«Στο Eurogroup πετύχαμε όλους τους στόχους που είχαμε θέσει. Η εκτίμηση μας είναι ότι σε ότι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος, θα κινηθούμε λίγο πάνω από το 0% του ΑΕΠ, όταν η Ευρώπη από +1,5% του ΑΕΠ τώρα εκτιμά ότι θα πάει στο -1,5% του ΑΕΠ. Είναι μια ρεαλιστική εκτίμηση μας. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μειωμένα έσοδα, λόγω της κρίσης με τον κορωνοϊό. Αυτά θα εξαιρεθούν από τους στόχους και πλέον δεν υπάρχει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Δεν μπήκε άλλος στόχος, διότι δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι. Ακόμη, όποιες δαπάνες κάνουμε για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, είναι εκτός των στόχων», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. 

Τέλος, ερωτηθείς εάν θα χρησιμοποιηθεί το «μαξιλάρι» των περίπου 35 δισ. ευρώ, απάντησε ότι «θα δούμε πώς κινούμαστε ταμειακά και ανάλογα θα πράξουμε».

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ