Κορωνοϊός - Όλα τα οικονομικά μέτρα: Αποζημίωση 800€ σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν

Κορωνοϊός - Όλα τα οικονομικά μέτρα: Αποζημίωση 800€ σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν Facebook Twitter
0

Μέτρα ύψους 2 δισεκατομμύριων ευρώ ανακοινώνει η κυβέρνηση για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, προβλέπονται αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού. Τα μέτρα θα είναι οριζόντια και θα αφορούν σε όλες τις επιχειρήσεις των κατηγοριών αυτών, είτε μένουν ανοικτές, είτε λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, είτε κλείνουν με κρατική ή δική τους πρωτοβουλία. Η αναστολή θα έχει αρχική ισχύ μέχρι 31/7 χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

Παράλληλα προβλέπεται αποζημίωση 800 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που κλείνει η επιχείρησή του με κρατική εντολή. Η αποζημίωση θα καταβληθεί μέσα στο πρώτο 10ημερο του Απριλίου. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζόμενους με κόστος περίπου, στα 400 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα προβλέπεται η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων για όσο καιρό οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές. Μέτρα λαμβάνονται και για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται.

Η περίοδος εφαρμογής αφορά τον μήνα Μάρτιο και αν χρειαστεί θα δοθεί παράταση. Υπολογίζεται πως έχει ανασταλεί η λειτουργία 220.000 επιχειρήσεων με, αθροιστικά, πάνω από 600.000 υπαλλήλους. Επιπλέον 200.000 επιχειρήσεις υπολογίζεται πως επηρεάζονται από την κρίση. 

Επιπλέον εγκρίνεται η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσα ΕΣΠΑ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ σε προϊόντα από το 24% σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντηλάκια και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή.

Για τα ενοίκια των επιχειρήσεων

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ρυθμίσεις για τα ενοίκια των επιχειρήσεων, καθώς το μίσθωμα θα διαμορφωθεί στο 60% και για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων θα προβλέπεται η αναστολή των πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων για 4 μήνες.

Οι τράπεζες θα αναστείλουν τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε μέτρα προστασίας του χρηματιστηρίου.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι ο εργοδότης αναλαμβάνει την υποχρέωση της διατήρησης όλων των θέσεων εργασίας και ο εργαζόμενος να δείξει ανοχή μέχρι να λήξει η κρίση. Το κράτος θα δημιουργήσει ασφαλές περιβάλλον για την αντιμετώπιση των δύσκολων αυτών συνθηκών. Όπως είπε ο υπουργός, στόχος είναι η Ελλάδα να καταγράψει τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές απώλειες. «Πράττουμε και θα πράξουμε το καλύτερο δυνατόν».

Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε:
-Χρηματοδότηση επιστρεπτέας προκαταβολής και περίοδος χάριτος, συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ. Θα λαμβάνει υπόψιν τζίρο και μισθούς.
-Το κράτος καλύπτει πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα. Το κόστος για τους 500.000 εργαζόμενους ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ.
-Θα δοθούν πόροι 1,8 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο. Η αξιοποίηση των πόρων θα είναι άμεση.
-Δίνεται παράταση για τις νέες αντικειμενικές αξίες. Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα παραμείνει στο υπάρχον καθεστώς.
-Αμεση αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους έως 30.000€. Απλοποίηση διαδικασιών για να μην καθυστερεί η ρευστότητα.
-Έως τον Δεκέμβρη οι τράπεζες δεν θα λαμβάνουν χρεολύσια υγειών επιχειρήσεων. Θα πρέπει να ενισχύσουν οι τράπεζες την ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Παίρνοντας τον λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε σειρά μέτρων ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν θα προβούν σε απολύσεις - θέτοντας αυτό το ζήτημα ως πρώτη προϋπόθεση. Όσοι κάνουν απολύσεις θα μείνουν έξω από τα μέτρα είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες θα λάβουν ενίσχυση 800€. Θα δοθεί επιδότηση επιτοκίου για τρεις μήνες για τις άμεσες δανειακές υποχρεώσεις και θα ενεργοποιηθεί μηχανισμός για επανεκκίνηση επιχειρήσεων με 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, ρήτρα για το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων, αποτελεί η διατήρηση θέσεων εργασίας για να λάβουν τα βοηθήματα. Ο υπουργός υπογράμμισε την ρητή απαγόρευση απολύσεων κατόπιν εντολής της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων.

Για τους ανέργους παρατείνονται οι εισφορές για τρεις μήνες. Για τους αυτοαπασχολούμενος προβλέπεται αναστολή πληρωμής εισφορών χωρίς τόκους και προσαυξήσεις για τρεις μήνες. Παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλείας και θέσπιση μέτρων για τον γιατρό εργασίας. 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM