Σόιμπλε και Σρέντερ ενώνουν τις φωνές τους: Αυξήστε τα όρια συνταξιοδότησης, τηρήστε το σύμφωνο σταθερότητας

Σόιμπλε και Σρέντερ ενώνουν τις φωνές τους: Αυξήστε τα όρια συνταξιοδότησης, τηρήστε το σύμφωνο σταθερότητας Facebook Twitter
0

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποιεί: τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να τηρήσουν το σύμφωνο σταθερότητας, διαφορετικά απειλούνται με περικοπές κοινοτικών κονδυλίων.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρέθηκε δίπλα-δίπλα και σε αγαστή σύμπνοια με τον, μέχρι πρότινος, πολιτικό του αντίπαλο και πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Αφορμή ήταν η απονομή του βραβείου Ludwig Erhard για την οικονομία το βράδυ της Τρίτης στο Βερολίνο στον σοσιαλδημοκράτη Σρέντερ, με τον συντηρητικό Σόιμπλε να εκφωνεί ομιλία για να τιμήσει το "πρόσωπο της βραδιάς". Με αυτήν τη ευκαιρία, ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις επίκαιρες εξελίξεις στην ευρωζώνη και ιδιαίτερα τα σενάρια για κυρώσεις στην Ισπανία ή νέο μνημόνιο στην Πορτογαλία, δύο χώρες που φαίνεται να "ξεφεύγουν" από τις επιταγές του συμφώνου σταθερότητας. "Ένα νόμισμα χρειάζεται πάνω απ΄όλα εμπιστοσύνη" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καλώντας τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να τηρήσουν τις δημοσιονομικές επιταγές του συμφώνου σταθερότητας.

Μιλώντας για τις εξελίξεις στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η συνεχιζόμενη παραβίαση του συμφώνου σταθερότητας θα έχει συνέπειες στα ευρωπαϊκά κονδύλια που λαμβάνουν οι δύο χώρες από τα διαρθρωτικά ταμεία, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Κατά τον Σόιμπλε, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ζήτημα αυτό συνάδουν πλήρως με τα κριτήρια του συμφώνου σταθερότητας. "Και θα φροντίσουμε να συνεχιστεί αυτό", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος προφανώς στον καθοριστικό ρόλο του Γιούρογκρουπ για τη λήψη αποφάσεων στην ευρωζώνη. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν δίστασε να επαινέσει τον άλλοτε πολιτικό του αντίπαλο Γκέρχαρντ Σρέντερ για την "Ατζέντα 2010", η οποία ψηφίστηκε στην περίοδο 2003-2005, καθιερώνοντας επώδυνες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, στις συντάξεις και στην αγορά εργασίας.

Παραινέσεις Σρέντερ: Αυξήστε τα όρια συνταξιοδότησης

Κατά γενική ομολογία οι μεταρρυθμίσεις αυτές βοήθησαν τη Γερμανία να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της και να διατηρήσει τις εξαγωγικές επιδόσεις της, είχαν όμως σημαντικό κόστος για εργαζόμενους και συνταξιούχους. Όσο για τον ίδιο τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, εισέπραξε έντονες αντιδράσεις την εποχή εκείνη, είδε δεκάδες χιλιάδες μέλη των Σοσιαλδημοκρατών να εγκαταλείπουν το κόμμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές και τελικά έχασε τις πρόωρες εκλογές που ο ίδιος προκάλεσε, με αποτέλεσμα να τον διαδεχθεί στην καγκελαρία η Άγκελα Μέρκελ. Αυτό είναι μερικές φορές το αντίτιμο του πολιτικού θάρρους, υποστηρίζει ο ίδιος και το επανέλαβε την Τρίτη στο Βερολίνο, παραλαμβάνοντας το βραβείο Ludwig Erhard: Σε κάποιες περιπτώσεις, ανέφερε, ο πολιτικός πρέπει να διακινδυνεύει να χάσει τις επόμενες εκλογές, όταν αυτό είναι σημαντικό για τη χώρα. "Αυτό είναι κάτι που έχει εκλείψει μερικές φορές", συμπλήρωσε ο Σρέντερ, υπαινισσόμενος μάλλον ότι η διάδοχός του δεν ακολουθεί το παράδειγμά του.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός έγινε πιο συγκεκριμένος: η Γερμανία "κάνει διάλειμμα" από τις μεταρρυθμίσεις, ανέφερε, παρότι "βρισκόμαστε μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις, τις οποίες δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε συνεχίζοντας την πολιτική που ακολουθούμε μέχρι σήμερα". Μεταξύ άλλων, ο Σρέντερ προτείνει νέα αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γερμανία, καθώς και μεγαλύτερες δημόσιες επενδύσεις στην παιδεία. Όσο για την προσφυγική κρίση, ο πρώην καγκελάριος πιστεύει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, δηλαδή οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρέπει να συμφωνήσουν σε μία κοινή γραμμή.

Οι τιμητικές διακρίσεις Ludwig Erhard Εκτός από τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, βραβείο Ludwig Erhard παρέλαβε ο συν-εκδότης της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine, Χόλγκερ Στέλτσνερ. 

Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν επίσης στον οικονομολόγο Φίλιπ Μπάγκους, στους δημοσιογράφους της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt Σάιμον Μπουκ και Μάσιμο Μπονιάνι, καθώς και στον ανεξάρτητο δημοσιογράφο Φλόριαν Μάγερ-Χαβράνεκ.


Πηγή: Deutsche Welle

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ