Σόιμπλε: Δεν μπορείς να ικανοποιείς απαιτήσεις με τα λεφτά άλλων και να τους βρίζεις κιόλας

Σόιμπλε: Δεν μπορείς να ικανοποιείς απαιτήσεις με τα λεφτά άλλων και να τους βρίζεις κιόλας Facebook Twitter
12

Νέα αποσπάσματα γίνονται γνωστά από την εκτεταμένη συνέντευξη που έδωσε το πρωί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ραδιοφωνικό δίκτυο DLF.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλλε, ότι το θέμα στο Γιούρογκρουπ δεν είναι αν θα υπάρξει συμβιβασμός αλλά στο να δοθεί στην Ελλάδα κάποια στιγμή να φτιάξει την οικονομία της ώστε να μην χρειάζεται τη βοήθεια άλλων.

Παράλληλα τόνισε ότι κανείς δεν θέλει να δανείσει την Ελλάδα χωρίς την εγγύηση τρίτων ενώ σε ό,τι αφορά τυχόν Grexit τόνισε: "Να ρωτήσετε τον έλληνα ομόλογό μου. Εμείς δεν το θέλουμε. Εμείς το λέγαμε πάντα". «Η κάθε κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του λαού του με τα λεφτά των άλλων "κι από πάνω να τους βρίζεις διαρκώς", είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός.

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
H Γερμανία γιατί το κάνει; πότε πλήρωσε αυτά που χρώσταγε;και πώς γίνεται να έχει πλεόνασμα σε μιά οικονομική ένωση και οι πιο πολλοί εταίροι έλλειμα;Εκτός κι αν δεν είναι ένωση τελικά, αλλά κάτι άλλο που τους οφέλησε και οφελεί πάρα πολύ.
"πώς γίνεται να έχει πλεόνασμα σε μιά οικονομική ένωση και οι πιο πολλοί εταίροι έλλειμα;"Γιατί η Γερμανία παράγει αυτοκίνητα, μηχανήματα, καράβια, αεροπλάνα, έχει μεγάλες τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, αλυσίδες σουπερμάρκετ, ενέργεια ενώ η Ελλάδα μόνο γιαούρτια και λάδια. Οικονομία Βουλγαρίας δηλαδή (αν και η Βουλγαρία περισσότερα εργοστάσια έχει).
Όλα αυτά τα έχουν κι άλλες χώρες όπως η Γαλλία η Ισπανία η Ιταλία κλπ, αλλά έχουν έλλειμα, κι αν δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει οικονομική ένωση, να στο σπάσω σε πενηνταράκια. Αν σε μιά οικογένεια κάποιο μέλος έχει περισσότερα απο τους άλλους, τότε σημαίνει οτι κερδίζει εις βάρος τους, δεν μοιράζεται τα επιπλέον κέρδη του παρ΄όλο που χρησιμοποιεί τις οικογενειακές δομές για να τα βγάλει. Αν σε μια οικογένεια υπερισχύει το εγώ απο το εμείς, τότε αυτή η οικογένεια δεν είναι υγιής, είναι άρρωστη, η μάλλον, απο τη στιγμή που οι γονείς κλέβουν τα παιδιά τους, δεν είναι κάν οικογένεια, αν δεν το κατάλαβες και τώρα, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.
Δυστυχώς έχεις δίκιο σε αυτό. Το απολύτως οξύμωρο και -για μένα- υποκριτικό, είναι ότι κανείς από τους εταίρους δεν ανάγει το πρόβλημα σε θέμα ισοζυγίου πληρωμών και ειδικά σε ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Μιλάνε απλά και αόριστα για ανταγωνιστικότητα (φαντάζομαι του γιαουρτιού και του λαδιού, που λες και εσύ) και τουμπεκί για τα ισοζύγια, γιατί μάλλον δεν τους συμφέρει κάτι άλλο. Η Ελλάδα έχει ΤΡΕΛΛΗ αιμορραγία στο τομέα, με ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ πρακτικά απο ΠΑΝΤΑ και η προσωπική μου άποψη είναι ότι το μεγαλύτερο βάρος του προβλήματος εντοπίζεται σε αυτό ακριβώς το σημείο!
Σε μιά ισότιμη οικονομική ένωση, ο λογαριασμός είναι ΕΣΟΔΑ - ΕΞΟΔΑ = 0, αλλιώς ο πλεονασματικός ΚΛΕΒΕΙ. Σε όποιο οικονομικό εγχειρίδιο κι αν κοιτάξεις, οιποιασδήποτε σχολής, θα το δείς. Πλεόνασμα χωρίς ταυτόχρονο έλλειμα κάπου "αλλού" δεν υφίσταται στην οικονομία που βασίζεται στο κέρδος μέσω της παραγωγικότητας. Ακόμα κι αν μοιραζόταν τα κέρδη της η Γερμανία με τους "δήθεν" εταίρους της, κάποιες άλλες χώρες εκτός Ε.Ε θα ήταν ελλειματικές, όπως συμβαίνει δηλαδή και τώρα, εκτός κι αν δεν το έχεις αντιληφθεί.
Πραγματικά γίνεται γελοίο πια το πράμα: Ποιανού είναι τα λεφτά? Ή μάλλον καλύτερα: Ποια λεφτά? Αυτά με τα οποία μετακύλισαν στον προϋπολογισμό τους το άνοιγμα των τραπεζών τους, οι οποίες για χρόοοοονια είχαν τρελές αποδόσεις στα ελληνικά χαρτιά με ευρωπαϊκή εγγύηση (και καλά)? Μήπως τα δανεικά με το "χαμηλό επιτόκιο" και τις χίλιες εγγυήσεις και απεχθέστατους όρους ξεπουλήματος? Μήπως είναι τα δις που έβγαλε η Γερμανία τα τελευταία 5 χρόνια που δανείζεται πια με αρνητικό επιτόκιο, ακριβώς λόγω της Ελληνικής κρίσης? Μήπως μιλάμε για τα δις που ΔΕΝ πλήρωσαν απο τον Β' ΠΠ και που είναι ΔΙΚΑ ΜΑΣ λεφτά?Επειδή δεν ξέρω σε ποιά από τα παραπάνω αναφέρεται ο κος υπουργός των Αλεμάνων όταν με τέτοια ευκολία και σχεδόν θατσερική αλαζονία για "λεφτά των άλλων", καλά θα έκανε να το ξεκαθαρίσει πρώτα. Όχι τίποτε άλλο, να καταλαβαίνουμε και οι υπόλοιποι για τι πράμα μιλάμε...
Δίκιο έχει ο κ. Σόιμπλε και μακάρι να είχε η Ελλάδα τέτοιους πολιτικούς. Η Ελληνική Κυβέρνηση θέλει να κάνει "κοινωνική πολιτική κατά της λιτότητας" με δανεικά λεφτά γερμανών, γάλλων, ιταλών και ισπανών φορολογούμενων.
Το οτι είναι όντως πολύ καλός πολιτικός, δεν σημαίνει οτι έχει και δίκιο, δεν είναι κανενός φορολογουμένου τα λεφτά, και ό,τι δανειζόμαστε, πάει για την αποπληρωμή του δανείου και όχι για την ανάπτυξη της οικονομίας.