Σκρέκας: 15-17 λεπτά η κιλοβατώρα τον Αύγουστο - Τα νέα τιμολόγια ρεύματος

Σκρέκας: 15-17 λεπτά η κιλοβατώρα τον Αύγουστο - Τα νέα τιμολόγια ρεύματος Facebook Twitter
0

Ανακοινώσεις αναφορικά με τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος έκανε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ενώ, παράλληλα, ανακοινώθηκαν τα νέα τιμολόγια από τους προμηθευτές. 

Ο υπουργός ενημέρωσε πως το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων φθάνει τον επόμενο μήνα στο 1,136 δισεκ. ευρώ και απορροφά το 90% της αύξησης για τους οικιακούς καταναλωτές, το 100% για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου, το 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι τελικές τιμές καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια τον Αύγουστο διαμορφώνονται στα 15-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Συγκεκριμένα, η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για το σύνολο της κατανάλωσης και όλες τις κατοικίες (κύριες και μη) διαμορφώνεται στα 337 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι το όφελος από το νέο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τον πρώτο μήνα εφαρμογής εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ (ενώ όπως είπε ο αντίστοιχος μηχανισμός που εφαρμόζεται στην Ισπανία απέδωσε 250 εκαρτ.). Με το νέο σύστημα, πρόσθεσε, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν εγκαίρως και με διαφάνεια την πραγματική τιμή κάθε προμηθευτή. «Όλα είναι καθαρά, διαφανή και οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας» κατέληξε ο υπουργός.

Τα νέα τιμολόγια

Νωρίτερα οι προμηθευτές ανακοίνωσαν πως η τιμή των ονομαστικών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τον Αύγουστο διαμορφώνονται κοντά στα 50 λεπτά, ανά κιλοβατώρα. Ωστόσο, η τελική τιμή διαμορφώθηκε μετά την επιδότηση. 

Η ΔΕΗ που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι το τιμολόγιο για τον Αύγουστο θα είναι 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο).

Στα 0,495 ευρώ/kWh είναι το τιμολόγιο της Ήρων για τον επόμενο μήνα, στα 0,54913 ευρώ/kWh της Protergia ενώ αναμένεται σταδιακά η ανακοίνωση των τιμολογίων από όλους τους προμηθευτές. Σημειώνεται ότι ισχύουν περαιτέρω διαφοροποιήσεις στις χρεώσεις των παγίων ανά προμηθευτή.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο τα τιμολόγια από τον Αύγουστο και μετά δεν θα έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής και θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από το σύνολο των προμηθευτών ενώ οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις. Τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ