Σήμερα οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την ελληνική ρευστότητα

Σήμερα οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την ελληνική ρευστότητα Facebook Twitter
0

Σήμερα αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αναθεώρηση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA, με λίγες πάντως ελπίδες να αλλάξει κάτι αφού οι περισσότεροι στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ φαίνεται να προτάσσουν το επιχείρημα ότι πρώτα πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση.

Την θέση αυτή έχει εκφράσει και ο επικεφαλής της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο οποίος έχει απαντήσει στα σχετικά αιτήματα της Ελλάδας ότι αναμένει την ετίμηση του Γιούρογκρουπ για να προχωρήσει σε αναθεώρηση των θέσεων του.

Η απόφαση θα ληφθεί σε τηλεδιάσκεψη στις 12 το μεσημέρι οπότε θα εξεταστεί και η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.  

Χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης άφησε αιχμές κατά των πρακτικών της ΕΚΤ λέγοντας ότι ακολουθεί ασφυκτική πολιτική,  ενώ παλαιότερα, όπως σχολίασε, ήταν πιο χαλαρή. Ωστόσο όπως εκτίμησε η ΕΚΤ με τον τρόπο αυτό δεν πιέζει μόνο την Ελλάδα αλλά και τους εταίρους, υποστηρίζοντας πως η ΕΚΤ δεν μπορεί συνεχώς να βγάζει «το φίδι από την τρύπα».

Ως μερικώς δικαιολογημένα χαρακτηρίζει τα παράπονα της Ελλάδας ο αρθρογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον.

Ο Ντίξον που είχε έρθει πρόσφατα σε αντιπαράθεση με τον Βαρουφάκη σημειώνει σε άρθρο του ότι η νέα κυβέρνηση της αριστεράς αδικείται από την ΕΚΤ που  δείχνει πιο σκληρή στάση από αυτή που έδειξε στην προηγούμενη κυβέρνηση της Δεξιάς πριν από τρία χρόνια. Δικαιολογεί πάντως αυτή τη στάση γράφοντας: «Η ασυνεπής προσέγγιση της ΕΚΤ είναι δικαιολογημένη, διότι η Αθήνα δεν έχει ακόμα λειτουργήσει καλά με τους πιστωτές της. Αλλά, αν αυτό αλλάξει, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να φανεί πιο ευέλικτη».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Ξεκινά η λειτουργία του ψηφιακού μητρώου ΜΙΔΑ - Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Ως το τέλος Μαρτίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να θέσει σε λειτουργία το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) - Ποια η λειτουργία του
THE LIFO TEAM
Στάσσης: Η ΔΕΗ είναι προστατευμένη από τις επιπτώσεις του πολέμου

Οικονομία / Στάσσης: Η ΔΕΗ είναι προστατευμένη από τις επιπτώσεις του πολέμου

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης δήλωσε βέβαιος για την επίτευξη των στόχων για τη φετινή χρονιά -«δεν αποκλείεται να πάμε και λίγο καλύτερα, εργαζόμαστε ήδη για την περίοδο 2027-2028», είπε- και παρέθεσε 3 παράγοντες στους οποίους εδράζονται οι εκτιμήσεις αυτές:
THE LIFO TEAM
Από τα εκατομμύρια στα «ψίχουλα»: Η δραματική κατάρρευση των NFT

Οικονομία / Από τα εκατομμύρια στα «ψίχουλα»: Η δραματική κατάρρευση των NFTs

Μετά τις δόξες που γνώρισε η αγορά των ψηφιακών έργων τέχνης, τα περιβόητα NFTs δεν αποδείχθηκαν μόνο μια καλλιτεχνική και αισθητική λαίλαπα αλλά και ο πιο σύντομος δρόμος προς την οικονομική καταστροφή.
THE LIFO TEAM