Σε νέα φάση αβεβαιότητας εισέρχεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Σε νέα φάση αβεβαιότητας εισέρχεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων Facebook Twitter
0

Στον αέρα φαίνεται να είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή η οποία σημειώνει πως η κλιμάκωση της πολιτικοοικονομικής αστάθειας υπονομεύει το επενδυτικό ενδιαφέρον για εν εξελίξει διαγωνισμούς και τη δυνατότητα ολοκλήρωσης όσων έχουν προχωρήσει.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας σημειώνει πως αμφισβητείται πλέον η δυνατότητα του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να φέρει έσοδα ύψους 6,4 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2018. 

Σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη αυτή είναι το κύμα επιθέσεων κατά της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και των αποκρατικοποιήσεων εν γένει, από υπουργούς της κυβέρνησης, που ενίοτε συνοδεύεται και από έμπρακτα εμπόδια και de facto άρνηση υλοποίησης ενεργειών που έχουν συμφωνηθεί. Οχι μόνον καθυστερήσεων δηλαδή, αλλά και νομοθετημάτων που σε κάποιες περιπτώσεις αξιολογούνται από τους επενδυτές ως αθέμιτη αλλαγή των όρων.

Η Καθημερινή σημειώνει πως ένα μεγάλο μέρος της κυβέρνησης αλλά και της δημόσιας διοίκησης εμφανίζεται να πιστεύει πως υποχρέωση της χώρας είναι μόνον οι εννέα περιβόητες πλέον αποκρατικοποιήσεις (τα περιφερειακά αεροδρόμια, το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, η Αφάντου στη Ρόδο, ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, οι ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών) που ανέφερε στο προεκλογικό του πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως οι αποκρατικοποιήσεις που αναγράφονται στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού και στο προσχέδιο συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πάνω από 27.

Ομως οι ιδιωτικοποιήσεις που προβλέπει το πρόγραμμα αξιοποίησης (Αsset Development Plan ή ADP) του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνουν και το εναπομείναν 6% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ (και 10% των δικαιωμάτων ψήφου) που δεν έχει ακόμα μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, την Εγνατία Οδό, το 100% της ΔΕΠΑ, των ΕΛΤΑ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, ηλεκτρονικούς και άλλους διαγωνισμούς για πλήθος ακινήτων, τον διαγωνισμό για το Ποσείδι Χαλκιδικής, τη μαρίνα Αλίμου, τη μαρίνα Χίου, τη μαρίνα Πύλου, αλλά και το 35% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ και το 17% της ΔΕΗ. Το δε χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει και άλλα πολλά περιουσιακά στοιχεία για τα οποία το μοντέλο αξιοποίησης δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, όπως για 10 μεγάλα ελληνικά λιμάνια.

Δύο από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αναφέρονται στο ρεπορτάζ για τα ανοιχτά μέτωπα των αποκρατικοποιήσεων είναι αυτές του Αστέρα και του Αφάντου στη Ρόδο. Η Καθημερινή σημειώνει πως η πρωτόγνωρη βάσανος στην οποία έχουν υποβληθεί εδώ και χρόνια οι επενδυτές που ανακηρύχθηκαν προτιμητέοι για την αγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης και αυτήν της Αφάντου στη Ρόδο αποτελεί μνημείο της τρέχουσας ελληνικής πραγματικότητας.

Στην Αφάντου διαφαίνεται προσπάθεια αναδίπλωσης του υπουργείου Πολιτισμού, που προ δεκαημέρου χαρακτήρισε 10.000 στρέμματα αρχαιολογική ζώνη, δοκιμάζοντας και τις τελευταίες ρανίδες υπομονής της Angeliades Inc. και της Aegean Sun Investments, που περιμένουν από τον Ιούνιο του 2014 την αδειοδότησή τους. Στην τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου, μετά την απόφαση χαρακτηρισμού όλης της περιοχής ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αναφέρεται πως αυτή «ουδόλως θέτει σε αμφισβήτηση το σύνολο του εγχειρήματος για το οποίο η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να υλοποιήσει, και τούτο διότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν συνεπάγεται την ταυτόχρονη απαγόρευση δόμησης, αλλά την παρακολούθηση των εργασιών από την αρχαιολογική υπηρεσία, όροι που ούτως ή άλλως είχαν τεθεί κατά την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ».

Μένει βέβαια να φανεί εάν οι επενδυτές θα εξακολουθούν να θέλουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους υπό αυτούς τους όρους. Σαφώς μεγαλύτερη αισιοδοξία διατυπώνεται από κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής Τράπεζας για το σχέδιο αξιοποίησης του Αστέρα. Αυτό εγκρίθηκε από το αρμόδιο όργανο της κυβέρνησης, όχι όμως χωρίς παρατηρήσεις, και αναμένεται να προωθηθεί για έγκριση στο ΣτΕ εντός του μήνα. Υπενθυμίζεται πως από τη συναλλαγή ύψους 400 εκατ. ευρώ, που προβλέπεται να καταβάλλει η αραβοτουρκικών συμφερόντων Jermyn Street Real Estate Fund, τα 300 εκατ. αφορούν στην Εθνική. Ο επενδυτής έχει δεσμευτεί να καταβάλει τα ποσά με νέα συμφωνία που έγινε στα τέλη του 2015, για πολύ πιο περιορισμένα δικαιώματα ανάπτυξης από αυτά με τα οποία προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός το 2013. Προ διμήνου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε μεν θετική γνωμοδότηση στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά υπό την προϋπόθεση διασφάλισης ελεύθερης πρόσβασης στον Ναό του Απόλλωνος Ζωστήρος και άλλους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται στο συγκρότημα.

πηγή: Kαθημερινή

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επενδυτές «εμπιστεύονται» Coca-Cola και Colgate, υπό τον φόβο επερχόμενης ύφεσης 

Οικονομία / Οι επενδυτές «εμπιστεύονται» Coca-Cola και Colgate, υπό τον φόβο επερχόμενης ύφεσης 

Ο τομέας των βασικών καταναλωτικών προϊόντων ξεπερνά την ευρύτερη αγορά τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι επενδυτές αναζητούν αμυντικές μετοχές, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times
LIFO NEWSROOM
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Πιλοτική εφαρμογή σε Εστίαση και Τουρισμό

Οικονομία / Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Πιλοτική εφαρμογή σε Εστίαση και Τουρισμό

Το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία σε περίπου 750.000 εργαζόμενους, που απασχολούνται σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ-μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες security και ΔΕΚΟ
LIFO NEWSROOM
Ο καφές ακρίβυνε τόσο που οι φυτείες στην Ουγκάντα μετατρέπονται σε τόπους εγκλήματος

Διεθνή / Ο καφές ακρίβυνε τόσο που οι φυτείες στην Ουγκάντα μετατρέπονται σε τόπους εγκλήματος

Οι κλέφτες λεηλατούν τους κόκκους καφέ καθώς οι τοπικές τιμές εκτοξεύτηκαν - Οι καλλιεργητές στρέφονται σε σκύλους φύλακες και... μέλισσες για να αποτρέψουν τους εγκληματίες
LIFO NEWSROOM