Σε επίπεδο ρεκόρ ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη- Στο 4,9%

Σε επίπεδο ρεκόρ ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη- Στο 4,9% Facebook Twitter
0

Σε επίπεδο ρεκόρ αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. 

Είναι πιθανό ο πληθωρισμός να κορυφώθηκε και να αρχίσει να μειώνεται με αργό ρυθμό, παραμένοντας όμως σε σχετικά υψηλά επίπεδα και το επόμενο έτος. 

Τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός έφτασε στο 4,9%, από 4,1% που ήταν τον Οκτώβριο. Είναι με διαφορά το υψηλότερο επίπεδο στα 25 χρόνια που καταγράφονται αυτά τα στοιχεία. 

Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 27% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, καθώς εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου. Άνοδο πάνω από 2% κατέγραψαν οι τιμές των υπηρεσιών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων, υποδηλώνοντας μία γρήγορη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Αν και ο πληθωρισμός «τρέχει» με υπερδιπλάσιο πληθωρισμό σε σχέση με τον στόχο του 2%, είναι απίθανο να οδηγήσει στην ανάληψη κάποιας δράσης από την πλευρά της EKT, ακόμη και αν τα στοιχεία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολιτικές πιέσεις στην Τράπεζα να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών, σημειώνει το Reuters. 

Η ΕΚΤ υποστηρίζει από καιρό ότι η εκτίναξη του πληθωρισμού είναι προσωρινή, ότι προκαλείται από μία σειρά εφάπαξ παραγόντων και ότι θα υποχωρήσει με το πέρασμα του χρόνου. Η ανάληψη δράσης τώρα θα ήταν αναποτελεσματική, καθώς θα έπληττε την οικονομική ανάκαμψη όταν ο πληθωρισμός θα μειωνόταν από μόνος του, σύμφωνα με την Τράπεζα. 

Αν και ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο υψηλός πληθωρισμός, ακόμη και αν είναι προσωρινός, μπορεί να προκαλέσει μία μεγάλη αύξηση των μισθών, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν έχουν απορρίψει το επιχείρημα αυτό, λέγοντας ότι η αύξηση των μισθών παραμένει αναιμική και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επιχειρήσεις μεταβάλλουν μόνιμα τη μισθολογική πολιτική τους.

Η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει τη στήριξη με αγορές ομολόγων και χαμηλά επιτόκια - ρεκόρ όλο το 2022, παρά το ότι πολλές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να συσφίγγουν την πολιτική τους.

Ο «πονοκέφαλος» είναι πως πιθανόν θα χρειαστούν μήνες για να μειωθεί ο πληθωρισμός και μπορεί να παραμείνει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ έως το δεύτερο εξάμηνο του 2022, σημειώνει το Reuters. Κάτι που θα δυσκολέψει την επικοινωνιακή πολιτική για μία τράπεζα που αντιμετώπιζε χαμηλό πληθωρισμό επί μία δεκαετία και έχει μικρή εμπειρία με την αύξηση των τιμών περισσότερο από τον στόχο.

Ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο εστιάζουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, καθώς δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε επίσης σημαντικά στο 2,6% έναντι προβλέψεων για αύξηση 2,3%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίνακες του Χρηματιστηρίου

Οικονομία / Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 1.000 μονάδες ο γενικός δείκτης, για πρώτη φορά από το 2014- Οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο

Από το 2015 έως και σήμερα, ο δείκτης έχει επιχειρήσει τέσσερις φορές, όμως δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει πειστικά αυτό το κρίσιμο επίπεδο τιμών
NEWSROOM
Οι τράπεζες ετοιμάζονται για το μεγαλύτερο κύμα μαζικών απολύσεων των τελευταίων ετών - «Θα είναι άγριο»

Οικονομία / Οι τράπεζες ετοιμάζονται για το μεγαλύτερο κύμα μαζικών απολύσεων των τελευταίων ετών - «Θα είναι άγριο»

Τράπεζες, μεταξύ αυτών οι Credit Suisse, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon, έχουν ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία, με συνολικά τουλάχιστον 15.000 απολύσεις τους τελευταίους μήνες.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ