Reuters: Η ΕΚΤ θα αγοράζει ελληνικά, ιταλικά, ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα

Reuters: Σχέδιο της ΕΚΤ για επανεπενδύσεις ομολόγων- Θα αγοράζει και ελληνικά Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράζει ελληνικά, ιταλικά, ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα, με μέρος των εσόδων από γερμανικά, γαλλικά και ολλανδικά που λήγουν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. 

Αυτή η επανεπένδυση ομολόγων θα ξεκινήσει αύριο, Παρασκευή, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Στόχος είναι ο κατακερματισμός στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης να μην μπει εμπόδιο στα σχέδια της ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων. 

Η ΕΚΤ χώρισε τις 19 χώρες της ευρωζώνης σε τρεις ομάδες- δότριες, λήπτριες και ουδέτερες- με βάση το μέγεθος και την ταχύτητα αύξησης των spread των ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters από τις συζητήσεις που έγιναν στο ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ, στην Πορτογαλία. 

Στις «λήπτριες» χώρες η ΕΚΤ θα διοχετεύσει μέρος των χρημάτων από ομόλογα που ωριμάζουν, τα οποία αγόρασε από χώρες «δότριες» στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία, ενώ οι ουδέτερες χώρες θα ενεργούν ως «μαξιλάρι ασφαλείας», σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. 

Οι λίστες, που θα επανεξετάζονται κάθε μήνα. Ανάμεσα στις «λήπτριες» χώρες είναι κράτη που οι επενδυτές θεωρούν πιο ριψοκίνδυνα, λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους ή της πενιχρής ανάπτυξης, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Αρχικά η λίστα αυτή ήταν μεγαλύτερη, αλλά το διοικητικό συμβούλιο την περιόρισε. 

Η ομάδα με τις «δότριες» χώρες αποτελείται από περίπου έξι κράτη που θεωρούνται πιο ασφαλή και ανάμεσά τους είναι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία σύμφωνα με τις πηγές. Η Κριστίν Λαγκάρντ τις προηγούμενες ημέρες είχε προϊδεάσει για αυτό το σχέδιο. «Αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε τον ευέλικτο τρόπο επανεπένδυσης των ομολόγων που λήγουν και τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της πανδημίας, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου», είχε πει η επικεφαλής της ΕΚΤ. 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Οικονομία / Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Το επόμενο μέτωπο παρεμβάσεων θα είναι αυτό της κοινωνικής αντιπαροχής καθώς και ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στους servicers να ρίξουν στην αγορά σπίτια που έχουν στην κατοχή τους, αλλά η πώλησή τους αντιμετωπίζει εμπόδια
LIFO NEWSROOM
Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Οικονομία / Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Κατά το πρώτο τετράμηνο εφαρμογής, οι αποδοχές από υπερωρίες και υπερεργασία αυξήθηκαν κατά 48% και τα έσοδα από εισφορές υπερωριών και υπερεργασίας αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2024
LIFO NEWSROOM