Το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM ενέκρινε τη χορήγηση πιστωτικών γραμμών ύψους έως και το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας της Ευρωζώνης που θα υποβάλει σχετικό αίτημα.

 

«Τα επόμενα δυόμισι χρόνια, ο ESM θα έχει διαθέσιμα 240 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τα μέλη του να αντιμετωπίσουν την πανδημική κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο για την έγκριση του ΕΣΜ Pandemic Crisis Support. 

 

«Αυτό είναι ένα καινοτόμο εργαλείο με ευνοϊκούς όρους δανεισμού, χωρίς να συνδέεται με μακροοικονομικούς όρους. Θεσπίζοντας το μέσο αυτό σε χρόνο – ρεκόρ, οι υπουργοί Οικονομικών έδειξαν ότι ο ESM είναι ένα πραγματικό δίχτυ ασφαλείας για έκτακτες ανάγκες με μία ευέλικτη εργαλειοθήκη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις ανάγκες της εποχής μας».

 

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε: «Ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού και της πρωτοφανούς ύφεσης, οι κυβερνήσεις αύξησαν τις δαπάνες τους για να αντιμετωπίσουν τις επείγουσες υγειονομικές ανάγκες τους. Ως συνέπεια, και οι 10 χώρες – μέλη του ESM θα έχουν πολύ μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα φέτος. Με τον Pandemic Crisis Support, τα μέλη θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν μέρος των αναγκών τους με ασφαλή τρόπο, με πολύ χαμηλά επιτόκια».

 

«Αυτό μπορεί να είναι ελκυστικό, καθώς ο μόνος όρος που συνδέεται με αυτή τη χρηματοδοτική στήριξη είναι η απαίτηση να δαπανηθούν τα χρήματα σε άμεσες και έμμεσες δαπάνες του τομέα υγείας που σχετίζονται με την πανδημία», κατέληξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. 

 

Σταϊκούρας: Επιβεβαιώθηκε η βούληση για χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών οικονομιών 

 

«Το σημερινό Eurogroup επιβεβαίωσε τη βούληση των κρατών-μελών να υλοποιηθούν άμεσα οι πρόσφατες αποφάσεις χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών οικονομιών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 


Ακόμη ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις συζητήσεις για ενεργοποίηση «από τον Ιούνιο, του Ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού σχήματος "SURE"» κάνοντας λόγο για «ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας για την προστασία των θέσεων εργασίας» το οποίο η Ελλάδα επιδιώκει να λάβει σημαντικά κονδύλια. 

 

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις συζητήσεις για τη δημιουργία του πανευρωπαϊκού εργαλείου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Επαναλάβαμε, ως χώρα, την αναγκαιότητα αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο να είναι γενναίο σε μέγεθος, να είναι εμπροσθοβαρές, να έχει μεγάλη διάρκεια, να έχει ευελιξία, να περικλείει επιχορηγήσεις και να αφορά, κυρίως, κλάδους και χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση», υπογράμμισε. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ