Πετρέλαιο: Ιστορική κατάρρευση κάτω από το μηδέν για τα futures του αμερικανικού αργού

Πετρέλαιο: Ιστορική κατάρρευση κάτω από το μηδέν για τα futures του αμερικανικού αργού Facebook Twitter
0

Ιστορική κατάρρευση σημείωσαν σήμερα τα futures του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, υποχωρώντας κάτω από τα μηδέν δολάρια ανά βαρέλι, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία των συναλλαγών. 

Με την ζήτηση να έχει πέσει κατακόρυφα και τα αποθέματα πετρελαίου διαρκώς να αυξάνονται, η τιμή του αμερικανικού αργού έπεσε κυριολεκτικά κάτω από το μηδέν, και διαμορφώθηκε στα -37,63 δολάρια/βαρέλι, στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για την μεγαλύτερη «βουτιά» στην ιστορία, πολύ κάτω από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό των 10,42 δολαρίων το βαρέλι, που είχε σημειωθεί στις 31 Μαρτίου του 1986.

«Πληρώνουν για να ξεφορτωθούν»

Μετά την πρωτοφανή βουτιά της τάξης του 150% σήμερα, θεωρητικά όσοι διαθέτουν μεγάλα αποθέματα θα πρέπει να πληρώσουν για να μπορέσουν να το κινήσουν. Αναλυτικά, το WTI στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έπεσε κατά 154% με την τιμή διαπραγμάτευσης να φτάνει τα -10 δολάρια το βαρέλι.

Αν και το συμβόλαιο λήγει με την ολοκλήρωση των κανονικών συναλλαγών αύριο, δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο συμβολαίου σε αρνητικές τιμές και πρόκειται ταυτόχρονα για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση και το απόλυτο ιστορικό χαμηλό. 

Ενόψει της λήξης του συμβολαίου του Μαΐου εντείνεται η πίεση και στο συμβόλαιο του Ιουνίου, που υποχωρεί σε ποσοστό άνω του 10%, αποφεύγοντας ωστόσο την ολική κατάρρευση. Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο του Ιουνίου, που είναι πλέον το πιο ενεργό συμβόλαιο, χάνει 12% και διαμορφώνεται στα 21,14 δολ. το βαρέλι.

Το χρηματιστήριο όπου διαπραγματεύονται τα futures ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί στο συμβόλαιο να υποχωρήσει κάτω από το μηδέν, με το Bloomberg να σχολιάζει ότι η ακραία αυτή κίνηση δείχνει το μέγεθος της υπερπροσφοράς στην αμερικανική αγορά, αφού η βιομηχανική δραστηριότητα έχει παραλύσει, όσο κυβερνήσεις σε 185 χώρες του πλανήτη προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού, παγώνοντας την βιομηχανία και τις μεταφορές.

Εν τω μεταξύ και το πετρέλαιο Brent παραδόσεως Ιουνίου σημειώνει επίσης βουτιά άνω του 5% και διαμορφώνεται στα 26,55 δολάρια το βαρέλι.

 

Ανεπαρκείς οι περικοπές του OPEC

 

Ο OPEC συμφώνησε περικοπές της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αλλά φαίνεται πως ούτε αυτό είναι αρκετό, την ώρα που η Κίνα ανακοίνωσε την πρώτη συρρίκνωση της οικονομίας της εδώ και δεκαετίες, την περασμένη Παρασκευή και ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% το 2020, σημειώνοντας πολύ χειρότερες επιδόσεις από την παγκόσμια κρίση της διετίας 2008–09.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ