Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ ανακοίνωσε πως παραιτήθηκε από τον διεθνή οικονομικό οργανισμό.

Η αιφνίδια παραίτηση έρχεται σχεδόν τρία χρόνια πριν λήξει η θητεία του Τζιμ Γιονγκ Κιμ, το 2022.

Ωστόσο ο 59χρονος Κιμ θα παραμείνει στο τιμόνι της Παγκόσμιας Τράπεζας μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

Πηγές κοντά στον οργανισμό χαρακτηρίζουν την απόφαση «προσωπική».

Ο Κιμ βρίσκεται στην ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας από το 2012 και επανεξελέγη για δεύτερη πενταετή θητεία που ξεκίνησε το 2017.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε ο ίδιος στη δημοσιότητα, αμέσως μετά θα ενταχθεί στο δυναμικό μιας εταιρείας και θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των υποδομών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Ήταν μεγάλη τιμή να υπηρετήσω ως Πρόεδρος αυτού του αξιοσημείωτου θεσμού, γεμάτου παθιασμένους ανθρώπους αφιερωμένους στην αποστολή να τερματίσουμε την ακραία φτώχεια στη ζωή μας », δήλωσε ο Κιμ.

«Το έργο του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι πιο σημαντικό τώρα από ποτέ, καθώς οι ανάγκες των φτωχών αυξάνονται σε όλο τον κόσμο και τα προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες, ο λιμός και οι πρόσφυγες συνεχίζουν να αυξάνονται τόσο σε κλίμακα όσο και σε πολυπλοκότητα», πρόσθεσε .

Καθήκοντα προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας θα αναλάβει προσωρινά η διευθύνουσα σύμβουλος, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ο Kιμ γεννήθηκε στη Νότια Κορέα το 1959 και μεγάλωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα επανέλθει τώρα στον οργανισμό Partners in Health, τον οποίο ίδρυσε πριν από 30 χρόνια και παρέχει ιατρική βοήθεια σε φτωχές χώρες.

Στη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία δανείζει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε 100 χώρες, ο Κιμ υπήρξε ισχυρός μεταρρυθμιστής. Είχε πρωτοστατήσει στον αγώνα για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπιση των επιδημιών. Για παράδειγμα, η Τράπεζα ξεκίνησε πρόσφατα ένα πρόγραμμα ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τέσσερα χρόνια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Από την ίδρυση της Παγκόσμιας Τράπεζας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την προεδρία της αναλαμβάνει πάντα Αμερικανός. Η απόφαση του Κιμ επιτρέπει τώρα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να προωθήσει έναν πρόεδρο της αρεσκείας του στην Παγκόσμια Τράπεζα, αν και η διαδοχή αποφασίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM