Πάνω από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρών εξήχθησαν από την Ουκρανία

Πάνω από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρών εξήχθησαν από την Ουκρανία Facebook Twitter
0

Πάνω από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά εξήχθησαν από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας από τις αρχές Αυγούστου, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη τα Ηνωμένα Έθνη.

Αφότου κλείστηκε συμφωνία στα τέλη του περασμένου μήνα για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές, έχουν εγκριθεί 36 διελεύσεις, διευκρίνισε ο ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι 21 πλοία αναχώρησαν από ουκρανικά λιμάνια προς την κατεύθυνση του Βοσπόρου και 15 πέρασαν το στενό προς της κατεύθυνση της σπαρασσόμενης από τον πόλεμο χώρας.

Συνολικά 27 φορτηγά πλοία ερευνήθηκαν στην Τουρκία, δυνάμει της συμφωνίας.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 20 εκατ. τόνοι σιτηρά και άλλα προϊόντα έχουν αποκλειστεί στην Ουκρανία αφότου άρχισε ο πόλεμος, που η Ρωσία βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», επιβάλλοντας αποκλεισμό στα λιμάνια της γειτονικής της χώρας.

Από τα προϊόντα που εξήχθησαν, πάνω από το ένα τέταρτο είχε προορισμό την Τουρκία, το 22% το Ιράν και τη Νότια Κορέα, το 8% την Κίνα και το 6% την Ιρλανδία, σύμφωνα με τους αριθμούς του ΟΗΕ.

Χθες Τρίτη το Brave Commander, φορτηγό πλοίο μισθωμένο από τον οργανισμό, αναχώρησε για το Τζιμπουτί, στην ανατολική Αφρική, μεταφέροντας σιτηρά που προορίζονται για την Αιθιοπία.

Μέχρι τώρα, έχουν εξαχθεί 560.000 τόνοι σιτηρών.

Στα τέλη Ιουλίου, τα εμπόλεμα μέρη συμφώνησαν με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας στις εγγυήσεις όσον αφορά τη διάνοιξη θαλάσσιας οδού για να επιτραπεί η Ουκρανία να ξαναρχίσει να εξάγει αγροτοδιατροφικά προϊόντα μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, παρά τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο ΟΗΕ προειδοποιούσε επί μήνες για τον κίνδυνο να ενσκήψουν ελλείψεις τροφίμων και λιμός σε φτωχά κράτη του κόσμου εάν η Ουκρανία, μεγάλος προμηθευτής σε διεθνή κλίμακα, δεν κατάφερνε να ξαναρχίσει τις εξαγωγές που ανεστάλησαν όταν εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας στην επικράτειά της την 24η Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Οικονομία / Ηλεκτρική ενέργεια: Οι παρεμβάσεις για μείωση της τιμής - Νέο «Εξοικονομώ» και αύξηση του επιδόματος θέρμανσης

«Δεν πρόκειται για σχέδιο επιδοματικό ή για προσωρινή βελτίωση, αλλά για ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και μετρήσιμο σχέδιο, για μόνιμα χαμηλότερες τιμές με διαρθρωτικές παρεμβάσεις», δήλωσε ο υπουργός Σταύρος Παπασταύρου
THE LIFO TEAM
Νίκος Βέττας: «Ακόμα και το να βγεις να φας, το σκέφτεσαι εξαιτίας της ακρίβειας»

LiFO politics / Νίκος Βέττας: «Ακόμα και το να βγεις να φας, το σκέφτεσαι εξαιτίας της ακρίβειας»

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Βέττας, μιλά στη LIFO για την ακρίβεια και πώς μπορούν να βοηθήσουν οι επενδύσεις στην αντιμετώπισή της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
17 ΜΕΤΡΑ ΔΕΘ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Οικονομία / ΔΕΘ: Ο νέος χάρτης φοροελαφρύνσεων για επαγγελματίες και επιχειρήσεις - Στα 2,2 δισ. ευρώ τα 17 μέτρα

Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκονται οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, τα κίνητρα για επενδύσεις και επιχειρηματικότητα
THE LIFO TEAM