Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως εκτινάχθηκαν σε ρεκόρ 10ετίας το 2021

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έφθασαν σε υψηλό 10ετίας το 2021 Facebook Twitter
Pixabay
0

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν κατά 28% το 2021 στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετία σύμφωνα με την υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ.

Οι ελπίδες δε, για επιστροφή σε πιο σταθερές συνθήκες αγοράς φέτος είναι ελάχιστες.

Ο δείκτης τιμών των τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα προϊόντα διατροφής με τις περισσότερες διαπραγματεύσεις παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο στις 125,7 μονάδες το 2021, το υψηλότερο μέγεθος από τα 131,9, που είχαν καταγραφεί το 2011.

Ο μηνιαίος δείκτης υποχώρησε ελαφρά τον Δεκέμβριο, αλλά είχε σημειώσει άνοδο τους προηγούμενους τέσσερις συνεχόμενους μήνες, αντανακλώντας την υποχώρηση του όγκου της συγκομιδής και την ισχυρή ζήτηση κατά το περασμένο έτος.

Οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων συνέβαλαν σε μια ευρύτερη άνοδο του πληθωρισμού καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την κρίση του κορωνοϊού.

Ο FAO έχει προειδοποιήσει ότι το υψηλότερο κόστος θέτει σε κίνδυνο τους φτωχότερους πληθυσμούς σε χώρες που εξαρτώνται από εισαγωγές.

Στην τελευταία ενημέρωση, η υπηρεσία τροφίμων ήταν επιφυλακτική σχετικά με το εάν οι πιέσεις στις τιμές ενδέχεται να μειωθούν φέτος.

«Ενώ συνήθως οι υψηλές τιμές αναμένεται να δώσουν τη θέση τους στην αυξημένη παραγωγή, το υψηλό κόστος των εισροών, η συνεχιζόμενη πορεία της πανδημίας παγκοσμίως και οι ολοένα και πιο αβέβαιες κλιματικές συνθήκες, αφήνουν λίγα περιθώρια αισιοδοξίας για επιστροφή σε πιο σταθερές συνθήκες της αγοράς, ακόμη και το 2022», δήλωσε ο Abdolreza Abbassian, ανώτατος οικονομολόγος του FAO.

Η άνοδος της τιμής των λιπασμάτων, που με τη σειρά της συνδέεται με τις τιμές της ενέργειας, έχει αυξήσει το κόστος των λεγόμενων εισροών, που χρησιμοποιούνται από τους αγρότες για την παραγωγή των καλλιεργειών, εγείροντας αμφιβολίες για τις προοπτικές απόδοσης για τις συγκομιδές του επόμενου έτους.

Ωστόσο, όλες οι κατηγορίες συνολικά του δείκτη τιμών των τροφίμων παρουσίασαν απότομες αυξήσεις κατά τη διάρκεια του 2021 ενώ ο δείκτης τιμών των φυτικών ελαίων έφτασε σε υψηλό ρεκόρ.

Οι τιμές των γαλακτοκομικών διατήρησαν την πρόσφατη άνοδό τους τον Δεκέμβριο, βοηθούμενες από τη χαμηλότερη παραγωγή γάλακτος στη Δυτική Ευρώπη και την Ωκεανία, όπως ανέφερε ο FAO.

Με πληροφορίες του Reuters

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ