Οι ΗΠΑ έκαναν γνωστό χθες πως σχεδιάζουν την επιβολή δασμών ύψους 11,2 δισ. δολαρίων σε μια σειρά προϊόντων που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως αντίποινα στις επιδοτήσεις των Ευρωπαίων στην Airbus.

 

Για πάνω από 14 χρόνια Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον αλληλοκατηγορούνται για άδικες χρηματοδοτήσεις της Boeing από τις ΗΠΑ και της Airbus από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Σε ανακοίνωση του χθες το γραφείο Εμπορίου των ΗΠΑ αναφέρει πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έχει επανειλημμένα διαπιστώσει πως οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στην Airbus έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις ΗΠΑ. 

 

«Σήμερα το Γραφείο Εμπορίου των ΗΠΑ ξεκινάει τη διαδικασία ταυτοποίησης των ευρωπαϊκών προϊόντων, στα οποία ενδεχομένως θα επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί μέχρι η Ε.Ε. να άρει τις επιχορηγήσεις» ανακοίνωσε το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου της χώρας.

 

Η αμερικανική προκαταρκτική λίστα με τα προϊόντα στα οποία σχεδιάζεται η επιβολή δασμών είναι 14 σελίδες και περιλαμβάνει μια σειρά προϊόντων στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας, ανάμεσα τους και το αεροσκάφος Airbus.

 

Στη λίστα υπάρχουν ακόμα τρόφιμα όπως ο ξιφίας, ο σολομός, τυριά, φρούτα, ελαιόλαδο, κρασιά αλλά και ενδύματα.