O κατήφορος της τουρκικής λίρας επηρεάζει την Ελλάδα

O κατήφορος της τουρκικής λίρας επηρεάζει την Ελλάδα Facebook Twitter
EPA
1

Η ραγδαία πτώση του τουρκικού νομίσματος έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα.

Η αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες λόγω του αρνητικού κλίματος που προκαλείται στις τάξεις των επενδυτών, καθώς επίσης και λόγω των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Άλλωστε η Τουρκία είναι από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς προορισμούς για ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς οι ελληνικές εξαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 29,7% το πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου οι ελληνικές επενδύεις στην γειτονική χώρα ξεπερνούν τα 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Στα τέλη του περασμένου έτους είχαν καταγραφεί 754 ελληνικές εταιρείες που έχουν επενδύσει στην τουρκική αγορά, με τις κυριότερες εξαγωγές να εντοπίζονται σε ορυκτά καύσιμα και λάδια, το βαμβάκι, λέβητες και μηχανές, και ο χαλκός και οι χαλκοσωλήνες.

Ιδιαίτερης σημασίας ζήτημα το οποίο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την Ελλάδα είναι ο τουρισμός, καθώς όσο η λίρα συνεχίζει να είναι σε ελεύθερη πτώση τα τουρκικά ξενοδοχεία γίνονται όλο και πιο φθηνά και ανταγωνιστικά.

Σημειώνεται  ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι τουριστικές επισκέψεις στην Τουρκία σημείωσαν αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με το περασμένο έτος, ενώ η γειτονική χώρα υπολογίζει ότι θα υποδεχτεί 40 εκατομμύρια τουρίστες φέτος.

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δεν περίμενα τόσο μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων μας να έχουν σχέση με την Τουρκία κ αλήθεια είναι. Τίποτα 300, το πολύ 400 περίμενα. Κατα τα άλλα οι δύο χώρες δεν έχουν στενές σχέσεις και κάποιοι ονειρεύονται πολέμους... Πάντως ούτε κατάρα να είχαμε, προσεγγίζουμε μια αγορά και την χάνουμε πάλι είτε επειδή πάει κατά διαόλου είτε επειδή ξεκινάνε κυρώσεις ευρωπαϊκές (πχ Ρωσία). Και αμαν βρε αγαπητοί Τούρκοι, ακόμα και όταν δεν θέλετε, πάλι πονοκέφαλο μας προκαλείτε. Ήταν που ο Εθνάρχης Ερντογάν θα έφτιαχνε την δυνατότερη Οικονομία ever. Ας του πει κάποιος πως δεν επαρκεί μόνο το να αποτελούν φθηνό προορισμό για τους δυτικούς τουρίστες. Η συνεχής υποτίμηση (χωρίς σταματημό απ ότι βλέπουμε, ήδη πριν την "κρίση" τους, το ευρώ είχε 4 φορές παραπάνω αξία εκεί κάτι που τώρα αυξήθηκε) δεν είναι ευλογία, κατάρα είναι με τον καιρό. Μου θυμίζει συζητήσεις περι επαναφοράς δραχμής. Γιαυτό αυξήθηκαν μάλλον τα περιστατικά στο Αιγαίο, μπας και στρέψει αλλού την προσοχή του λαού του ο Ερντογάν όσο προσπαθεί να συμμαζέψει τίποτα μετά τους ανεπιτυχείς τσαμπουκάδες. Στο τέλος όλοι υποκλίνονται μπροστά στο ΔΝΤ ή ΗΠΑ, δεν αποτελούμε εξαίρεση. Δεκάδες κράτη ιστορικά.