Νέοι δασμοί 200 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα

Νέοι δασμοί 200 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να επιβάλλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 10% σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας άλλων 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Σεπτέμβριο, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο για την επίλυση των διαφορών τους για εμπορικά θέματα, γνωστοποίησε ο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.

Ο Λαϊτχάιζερ, ο Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για Εμπορικά Ζητήματα (USTR) διευκρίνισε ότι ο κατάλογος των προϊόντων που θα στοχοθετηθούν είναι έτοιμος και ότι θα υπάρξει μια δίμηνη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης όσον αφορά τους δασμούς, πριν η επιβολή τους οριστικοποιηθεί.

Η κίνηση σηματοδοτεί την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη για το εμπόριο.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας χαρακτήρισε απαράδεκτους τους νέους τελωνειακούς δασμούς και διεμήνυσε ότι το Πεκίνο θα είναι αναγκασμένο να ανταποδώσει αυτό το τιμωρητικό μέτρο.

Σε ανακοίνωσή του, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου έκανε λόγο περί νέων «εντελώς απαράδεκτων» αμερικανικών απειλών και εκτίμησε πως η «παράλογη» συμπεριφορά της κυβέρνησης του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα βλάψει «την Κίνα, τον κόσμο, αλλά και τις ίδιες» τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει συνεχώς την πίεση στον εμπορικό πόλεμο που έχει αρχίσει με την Κίνα. Την περασμένη εβδομάδα, επιβλήθηκαν επιπρόσθετοι δασμοί σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 34 δισεκ. δολαρίων.

Το μέτρο συνδεόταν με τη διένεξη γύρω από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Το Πεκίνο ανταπέδωσε αμέσως, αναγγέλλοντας τελωνειακούς δασμούς ίσης αξίας.

Ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του μπορεί να επιβάλλει εντέλει δασμούς σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 500 δισεκ. δολαρίων. Το ποσό που ανέφερε ο ρεπουμπλικάνος χονδρικά ισούται με το σύνολο της αξίας των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ το 2017.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ REUTERS

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Οικονομία / Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Από το 2026, η απόδοση ακινήτου μετά τη λήξη μίσθωσης θα μπορεί να γίνεται χωρίς δικαστική απόφαση, μέσω ειδικής «διαταγής» από δικηγόρο. Η ρύθμιση δίνει νέα εργαλεία στους ιδιοκτήτες αλλά προκαλεί ενστάσεις από ενοικιαστές, που ζητούν περισσότερες εγγυήσεις
LIFO NEWSROOM
 Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Οικονομία / Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η διαθεσιμότητα κατοικιών επηρεάζεται σημαντικά λιγότερο από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε σχέση με τα 2,28 εκατομμύρια κενά σπίτια που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Χρεώσεις ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οικονομία / ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Μήνυμα Μητσοτάκη για τις τραπεζικές χρεώσεις

«Μηδενίζεται η προμήθεια για κάθε ανάληψή σου από ATM άλλης τράπεζας του συστήματος ΔΙΑΣ, αλλά και από τρίτο πάροχο που έχει μετοχική σχέση με την τράπεζά σου», λέει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Επίδομα αδείας: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται και πώς υπολογίζεται

Οικονομία / Επίδομα αδείας: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται και πώς υπολογίζεται

Τι ισχύει το καλοκαίρι του 2025 για τις θερινές άδειες στον ιδιωτικό τομέα – Πότε καταβάλλεται το επίδομα αδείας, πόσο είναι, πώς επιμερίζεται και τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
LIFO NEWSROOM