ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Κορωνοϊός: «Στο τραπέζι» νέο πακέτο στήριξης - Τα μέτρα και οι δικαιούχοι

Κορωνοϊός: «Στο τραπέζι» νέο πακέτο στήριξης - Τα μέτρα και οι δικαιούχοι Facebook Twitter
EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
0

«Επί τάπητος» στις συσκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκεται το νέο πακέτο μέτρων στήριξης καθώς η νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού επηρεάζει όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. 

Πιο συγκεκριμένα, η επιδείνωση των προβλέψεων για το πλήγμα σε τουρισμό και εστίαση, βάζει στο κάδρο αυτούς τους «ευαίσθητους» κλάδους, με έντονο στοιχείο της εποχικότητας. Τα καταλύματα εποχικής λειτουργίας αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες όπως και τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας. Σημαντικές είναι οι απώλειες και στην εστίαση.

Σημειώνεται ότι από τους περίπου 200.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι μισοί και πλέον βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης, ενώ στην εστίαση εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2020 θα βρίσκονται σε αναστολή ή θα έχουν χάσει τη δουλειά τους έως και 140.000 εργαζόμενοι. 

Έτσι, οι επιπτώσεις από τη νέα έξαρση των κρουσμάτων, οδηγούν το υπουργείο Οικονομικών στην απόφαση παράτασης αρκετών υφιστάμενων μέτρων, όπως των αναστολών συμβάσεων και των επιδομάτων ανεργίας, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί, και μία νέα δέσμη στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων με φορελαφρύνσεις και μείωση εισφορών, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα». 

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, είναι η στοχευμένη επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα» για τους εποχικούς υπαλλήλους, ενώ στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η επιμήκυνση των αναστολών συμβάσεων εργασίας, η παράταση των επιδομάτων των 534 ευρώ, η παράταση της επιδότησης μισθών και εισφορών, η στήριξη των εποχικών εργαζομένων, η χρονική επέκταση της μείωσης ενοικίου 40%, αλλά και η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το iefimerida.gr, κρατικά δάνεια ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα κατευθυνθούν σε ατομικές επιχειρήσεις, με βασικό κριτήριο το τζίρο του καλοκαιριού, δηλαδή την περίοδο Ιουνίου- Αυγούστου, κάτι που θα ευνοήσει κυρίως τις εποχικές επιχειρήσεις. Με αυτό το σκεπτικό είναι πολύ πιθανόν η πλατφόρμα να ανοίξει στις αρχές Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμα και τα στοιχεία του τζίρου τον Αύγουστο.

Κατά την ίδια πηγή καθώς δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα μόνο ο τουρισμός, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη και η παράταση του «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ» ενώ ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται και η απόφαση για νέα παράταση της επιδότησης ανεργίας κατά ένα δίμηνο, με ένα κόστος που ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.

Η αναστολή συμβάσεων εργασίας αναμένεται να παραταθεί για ένα ακόμα τρίμηνο, και το μέτρο θα αφορά εργαζομένους στα καταλύματα, στην εστίαση, στο χώρο του πολιτισμού και στον αθλητισμό. Το κόστος από το μέτρο αναμένεται να αγγίξει συνολικά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. 

Νέος γύρος για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Ωστόσο δεν πρέπει να αποκλείεται ένας νέος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ η κυβέρνηση από το φθινόπωρο αναμένεται να εξαγγείλει παρεμβάσεις, με ισχύ από το επόμενο έτος, για φοροελαφρύνσεις ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή η αγορά έχει ενισχυθεί με περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τις πρώτες φάσεις, ενώ η τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Αυγούστου, με στόχο να διατεθούν πόροι ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. 

Στο υπό εξέταση πακέτο φοροελαφρύνσεων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης (30%), η μείωση του τέλους επιτηδεύματος (50%), η μείωση του ΕΝΦΙΑ (8-10%) και φυσικά η στήριξη της μισθωτής εργασίας. Ανάμεσα στις προτεραιότητες είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την τόνωση της απασχόλησης και τη μείωση της αδήλωτης εργασίας.

 

Με πληροφορίες από εφημερίδα «Τα Νέα», iefimerida.gr

Οικονομία
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ