Κορωνοϊός: «Βαρύ» το πλήγμα στην εστίαση - 600 λουκέτα σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ

Κορωνοϊός: «Βαρύ» το πλήγμα στην εστίαση - 600 λουκέτα σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ Facebook Twitter
eurokinissi
0

«Βαρύ» είναι το πλήγμα στον κλάδο της εστίασης από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς τα λουκέτα σε εστιατόρια και μπαρ αυξάνονται.

Έναν χρόνο μετά την επιβολή του πρώτου lockdown, ο κλάδος της εστίασης μετρά τουλάχιστον 600 λουκέτα, με τα περισσότερα εξ αυτών να εντοπίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Από 200 λουκέτα μετρά ήδη η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός των καταστημάτων που έχει κλείσει ακόμη και τουριστικές περιοχές, όπως η Ρόδος, δήλωσε στο capital.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), κ. Γιώργος Καββαθάς. Στο Γκάζι, από τις περιοχές της Αθήνας που συγκέντρωνε σημαντικό αριθμό εστιατορίων, μπαρ και καφέ, πριν από την πανδημία και τα lockdown, έχουν κλείσει οριστικά ήδη 12 καταστήματα.

Έντονο είναι το φαινόμενο και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, όπως το Κολωνάκι, αλλά και στα προάστια όπως στο Χαλάνδρι, το Νέο Ψυχικό, η Φιλοθέη.

«Με μηδενικό τζίρο τους τελευταίους τέσσερις μήνες, χωρίς να υπολογίσουμε τη ζημιά του πρώτου lockdown, ανύπαρκτα ταμειακά διαθέσιμα για 4 στους 10 επιχειρηματίες και με ενοίκια τα οποία παραμένουν υψηλά παρά τα μέτρα στήριξης είναι δύσκολο κάποιος να παραμείνει ανοικτός», λέει επιχειρηματίας του κλάδου που διατηρεί αλυσίδα εστίασης γνωστού διεθνούς brand. «Εκτιμώ ότι μετά το άνοιγμα της αγοράς και τη διακοπή των μέτρων στήριξης θα δούμε αρκετά καταστήματα να κατεβάζουν ρολά» προσθέτει.

Τον Ιανουάριο ο τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, υποχώρησε κατά 57,2% στα 53,128 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα της Θήρας -92,8% και η μικρότερη μείωση στην Περιφερειακή Ενότητα της Χαλκιδικής -21,1%. Πέρυσι ο κλάδος της εστίασης έχασε 2,3 δισ. ευρώ με τον τζίρο να υποχωρεί στα 3,773 δισ. ευρώ από 6,059 δισ. ευρώ που ήταν το 2019.

Την ίδια ώρα, το πότε και υπό ποιο καθεστώς θα επαναλειτουργήσει ο κλάδος της εστίασης παραμένει άγνωστο, αν και η εντύπωση που έχει καλλιεργηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι ότι ο κλάδος θα ανοίξει από τα μέσα Απριλίου μόνο στους εξωτερικούς χώρους.

 Σε αυτό που ελπίζουν οι επιχειρηματίες είναι η επαναλειτουργία της αγοράς από τα μέσα Απριλίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν το Πάσχα και μετά από 5,5 μήνες που θα έχουν παραμείνει κλειστοί. Ωστόσο, ένα θέμα που που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες εστιατορίων είναι η έλλειψη ταμειακών διαθεσίμων.

Πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν 4 στις 10 επιχειρήσεις, δηλαδή 30.000 επαγγελματίες του κλάδου σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ. Για τον λόγο αυτό ο κλάδος ζητά να υπάρξει χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις θα λάβουν, ανάλογα με τον τζίρο τους και τη ζημιά που έχουν υποστεί, ως κεφάλαιο κίνησης από 1.000-10.000 ευρώ. Το συνολικό πακέτο, με βάση την πρόταση της ΠΟΕΣΕ, προσεγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ