Ο νέος κοροναϊός επηρεάζει ήδη την οικονομία, καθώς εταιρείες προβλέπουν απώλειες στα κέρδη τους και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν πτώση. Την ίδια ώρα, στον αέρα είναι η σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν πτώση στο ξεκίνημα των συναλλαγών και σήμερα, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού εκτός Κίνας ενισχύει τους φόβους για πανδημία, εξέλιξη που θα μπορούσε να κάμψει την παγκόσμια ανάπτυξη.

 

Πολλές εταιρίες blue-chip εξέδωσαν προειδοποιήσεις για την κερδοφορία τους. Η Standard Chartered καταγράφει βουτιά 3,4% αφού η τράπεζα που επικεντρώνεται στην Ασία ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί ο βασικός στόχος για τα κέρδη της. Η μεγαλύτερη στον κόσμο ζυθοποιία, η Anheuser-Busch InBev, σημείωσε πτώση 5,6% αφού προέβλεψε υποτονική ανάπτυξη το 2020 εν μέρει λόγω της επιδημίας.

 

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωσε πτώση 2,2% στις 10:17 ώρα Ελλάδας και οδεύει προς τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Ιανουάριο του 2016.

 

Microsoft: Δεν θα πετύχουμε τους στόχους τριμήνου

 

Χθες, η Microsoft ανακοίνωσε ότι δεν περιμένει να πετύχει τους οικονομικούς στόχους που είχε θέσει για το τρίμηνο, τόσο για τα Windows όσο και για τον κλάδο των προσωπικών υπολογιστών, εξαιτίας του νέου κοροναϊού.

 

«Παρά το γεγονός ότι βλέπουμε ισχυρή ζήτηση για τα Windows η οποία είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες μας, η αλυσίδα τροφοδοσίας επιστρέφει σε κανονική λειτουργία με χαμηλότερους ρυθμούς από αυτούς που αναμένονταν», ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας.

 

Και η Apple έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η επιδημία θα επηρεάσει αρνητικά, αν και προσωρινά, την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης των iPhones. Η Microsoft είχε προηγουμένως προβλέψει ότι θα έχει έσοδα 10,75-11,15 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 από τις πωλήσεις Windows και Surface.

 

Στον «αέρα» η Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας

 

Εξαιτίας του νέου κοροναϊού, είναι στον «αέρα» οι εαρινές σύνοδοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσινγκτον.

 

Η απόφαση για το αν θα γίνουν κανονικά οι σύνοδοι, αν θα ακυρωθούν, ή αν θα περιοριστεί το εύρος τους, θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες. Οι σύνοδοι είναι προγραμματισμένοι για τις 17-19 Απριλίου. Συνήθως, προσελκύουν πάνω από 10.000 αξιωματούχους, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και στελέχη ΜΚΟ μεταξύ άλλων.

 

Μία σκέψη που κάνουν στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα- εν μέσω του φόβου για εξάπλωση του νέου κοροναϊού- είναι να γίνουν μέσω διαδικτύου κάποιες από τις εργασίες και τις συναντήσεις.

 

Ματαιώθηκε η έκθεση ωρολογοποιίας στη Γενεύη

 

Πάντως, εξαιτίας της ανησυχίας για τον νέο κοροναϊό, ματαιώθηκε η έκθεση ωρολογοποιίας Watches & Wonders που επρόκειτο να γίνει στη Γενεύη στις 25-29 Απριλίου.

 

Η ματαίωση είναι η πιο υπεύθυνη απόφαση, στο σημερινό πλαίσιο των κινδύνων για την υγεία, ανέφερε το Ίδρυμα Υψηλής Ωρολογοποιίας (Fine Watchmaking Foundation) που διοργανώνει την έκθεση.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP