Κατώτατος μισθός: Ποιοι επωφελούνται από τη νέα αύξηση - Τα ποσά που θα λάβουν

Κατώτατος μισθός: Ποιοι επωφελούνται από τη νέα αύξηση - Τα ποσά που θα λάβουν Facebook Twitter
0

Στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαβούλευση για τον νέο κατώτατο μισθό, που αφορά περίπου 500.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και θα δώσει «ανάσα» σε εργαζομένους με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», τουλάχιστον ένας στους τέσσερις μισθωτούς εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και εισπράττει μισθό κάτω από 650 ευρώ το μήνα. Συνολικά 611.851 μισθωτοί εργάστηκαν στον ιδιωτικό τομέα το 2019 για λιγότερες από 35 ώρες την εβδομάδα. Αυτός είναι ο κρίσιμος πληθυσμός των ευέλικτων μορφών εργασίας – μερική και εκ περιτροπής απασχόληση – που φτάνει τους 471.595 απασχολούμενους σε μια χώρα με 1.986.336 μισθωτούς.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας που διαρκεί 4 μήνες ο υπουργός Εργασίας θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το νέο κατώτατο μισθό, που σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα διαμορφωθεί στο πεδίο μεταξύ 676 και 682 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση από 26 έως 32 ευρώ το μήνα.

Παράδειγμα

Οι αποδοχές των εργαζομένων με σύμβαση ή σχέση εργασίας μερικής απασχόλησης υπολογίζονται όπως και οι αποδοχές του «συγκρίσιμου εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση» και αντιστοιχούν στις ώρες εργασίας της μερικής απασχόλησης

Για παράδειγμα, μερικώς απασχολούμενος εργάζεται επί 20 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή 5ήμερο, 4ωρο. Ο «συγκρίσιμος εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση» αμείβεται με το νόμιμο νομοθετημένο κατώτατο μισθό χωρίς τριετίες, ήτοι τα 650€, άρα το ωρομίσθιο διαμορφώνεται σε 3,9€ και ο μηνιαίος μισθός του μερικώς απασχολούμενου ορίζεται ως εξής:

Μηνιαίος μισθός μερικώς απασχολούμενου = (Ώρες εβδομαδιαίας εργασίας μερικής απασχόλησης) x (Ωρομίσθιο συγκρίσιμου εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση) x (25/6) = 20 ώρες x 3,9€ x (25/6) = 324,95€.

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Επιστημονικοί, ερευνητικοί και άλλοι φορείς που συμμετέχουν στη διαβούλευση καλούνται να συντάξουν έκθεση προς υποβολή έως την 31η Μαρτίου, για την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή του στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες.

Στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να ξεκινήσει η προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων επί των υπομνημάτων, ενώ στα τέλη Απριλίου διαβιβάζονται όλα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση των διαβουλευομένων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Σύμφωνα με το άρθρο 103 του ν. 4172/2013 το ΚΕΠΕ συντάσσει το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με 5μελή Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες. Η γνώμη που θα διατυπώνεται στο Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Μαΐου, μπορεί να αποκλίνει από τις εκθέσεις που υποβάλλονται.

Εντός του τελευταίου 15ημέρου του Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, τον νέο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό για την εισήγησή του.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα υψηλή παραβατικότητα εντοπίστηκε και στις μισθώσεις ομπρελών και καθισμάτων σε παραλίες, με δεκάδες επιχειρήσεις να σφραγίζονται σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Κέρκυρα, Σύρο, Σίφνο, Πόρο και Αίγινα
LIFO NEWSROOM
Fan bourgeois για νέο κοινό στη νέα Chanel του Matthieu Blazy 

Εβδομάδα Μόδας / Chanel: Ήσυχα αλλά τολμηρά, ο Matthieu Blazy αφυπνίζει το επαναστατικό πνεύμα της Coco

Καταργώντας (ή κάνοντας αγνώριστα) τα κλισέ που είχαν κουράσει ακόμα και το πιο πιστό κοινό της Chanel, o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου μοιάζει να πέρασε το πρώτο τεστ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία
LIFO NEWSROOM