«Καταστροφικές συνέπειες στην Αυστρία από ένα Grexit»

«Καταστροφικές συνέπειες στην Αυστρία από ένα Grexit» Facebook Twitter
Καρλ Άιγκινγκερ
0

Καταστροφικές συνέπειες θα είχε για την Αυστρία μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με όσα είπε ο επικεφαλής του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Καρλ Άιγκινγκερ.

Μιλώντας σε ημερίδα ο κ. Αίγκινγκερ έκανε λόγο για «πλήρη αποσταθεροποίηση» που θα προκαλούσε ένα Grexit, στην ιδιαίτερα σημαντική για την Αυστρία, περιοχή της Ανατολικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Αναλυτές στην Αυστρία αναφέρουν ότι οι άμεσοι κίνδυνοι για τις αυστριακές επιχειρήσεις δεν φαίνονται τόσο μεγάλοι, καθώς το συνολικό ύψος των αυστριακών εξαγωγών στην Ελλάδα το 2014 ανερχόταν μόνον σε 412 εκατομμύρια ευρώ, και η Ελλάδα βρισκόταν μόλις στην 45η θέση στον κατάλογο των χωρών για τις αυστριακές εξαγωγές.

Όμως σύμφωνα με όσα είπε ο Άιγκινγκερ, θα υπάρξουν έμμεσες συνέπειες καθώς το Grexit θα επιδρούσε σε χώρες της βαλκανικής όπως το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, η Ε.Ε. θα έχανε εκεί τη «λάμψη της» και η Ρωσία θα επωφελούνταν της κατάστασης για να διεισδύσει περισσότερο στα Βαλκάνια.

Να μην υποτιμούνται οι συνέπειες ενός Grexit, προειδοποίησε και ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Μάρκους Σάιμπλεκερ. Ανέφερε ότι το λιγότερο που θα πλήρωνε σε κόστος η Αυστρία θα ήταν η συνεισφορά της σε δάνεια προς την Ελλάδα ύψους 5,86 δισεκ. ευρώ.

Στη χειρότερη περίπτωση, σύμφωνα με τον Αυστριακό οικονομολόγο, η ανασφάλεια που θα προκαλούσε ένα Grexit θα μεταδιδόταν σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, γεγονός που, κατά την άποψή του, θα έπληττε τότε σοβαρά την αυστριακή οικονομία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ