Διευκρινίσεις για την κατάργηση του φόρου γονικής παροχής έδωσαν σήμερα πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Ως γονική παροχή λογίζονται τόσο τα ακίνητα, όσο και τα μετρητά και οι μετοχές, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ, με στόχο «την στήριξη της νέας γενιάς, αλλά και της κτηματαγοράς» που έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια.

 

Έως σήμερα, για γονική παροχή ακινήτου αξίας 300.000 ευρώ ο φόρος που αναλογεί είναι 1.500 ευρώ, ενώ από την 1η Οκτωβρίου θα είναι μηδενικός.

 

Για ακίνητο αξίας 600.000 ευρώ ο φόρος είναι 16.500 ευρώ, ενώ για γονική παροχή μετρητών ύψους 800.000 ευρώ προβλέπονταν φόρος ύψος 80.000 ευρώ και πλέον θα είναι μηδενικός. Σημειώνεται ότι από το ύψος των 800.000 ευρώ και πάνω «θα ισχύει ότι ίσχυε.»

 

Δεν προβλέπεται ανάλογη ελάφρυνση για τον φόρο κληρονομιάς

 

Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι δεν προβλέπεται κάτι ανάλογο για τον φόρο κληρονομιάς επειδή η κληρονομιά συνήθως αφορά μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους που αποκτούν περιουσιακά στοιχεία «και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το μέτρο ως αναπτυξιακό.»