ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

Κάρτα καυσίμων: Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση βενζίνης - Οι δύο επιλογές και το «μπόνους» των 5 ευρώ

Επιδότηση καυσίμων: Ανοίγει η πλατφόρμα – Οι δικαιούχοι και η διαδικασία Facebook Twitter
Φωτ.: PIXABAY
0

Τις επόμενες ημέρες έως τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας πιθανότατα θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης του επιδόματος καυσίμων, ενώ αναμένεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τα κριτήρια, τους δικαιούχους και τη διαδικασία για να δοθεί το επίδομα.

Η αίτηση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο gov.gr και η επιδότηση θα αφορά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.  Το πλαίσιο για τα καύσιμα προβλέπει ένα «κούρεμα» 22 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο για την ηπειρωτική χώρα (έως 40 ευρώ) και 27 λεπτών ανά λίτρο για τα νησιά (έως 50 ευρώ).

Η κάρτα καυσίμων και το «μπόνους» των 5 ευρώ

Όσοι ακολουθήσουν τη διαδικασία για την κάρτα καυσίμων θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο τρόπους:

α) Έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στο smartphone. Σε αυτή την περίπτωση δεν κατατίθεται ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά ο δικαιούχος θα πάρει έξτρα 5 ευρώ.


β) Κατάθεση του ποσού της επιδότησης καυσίμου στον τραπεζικό λογαριασμό. Σε αυτή την περίπτωση χάνεται το μπόνους των 5 ευρώ.

Επιδότηση καυσίμων: Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Με το μπόνους των 5 ευρώ, τα ποσά των επιδοτήσεων έχουν ως εξής:

Για τα αυτοκίνητα:

  • 45 ευρώ στην ηπειρωτική Ελλάδα (40 χωρίς το μπόνους)
  • 55 ευρώ στα νησιά (50 χωρίς το μπόνους)

Για τις μοτοσυκλέτες:

  • 35 ευρώ στην ηπειρωτική Ελλάδα (30 χωρίς το μπόνους)
  • 40 ευρώ στα νησιά (35 χωρίς το μπόνους)

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι θα είναι φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και φορολογική κατοικία στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι το μέτρο επιδότησης καυσίμου θα ισχύσει για τρεις μήνες και για τα πρώτα 60 λίτρα καυσίμου (180 λίτρα για το τρίμηνο).

Η διαδικασία αίτησης σε τρία βήματα

1o βήμα: Υποβολή αίτησης

Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει, σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr, το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης. Η επιδότηση θα δίδεται για ένα όχημα ανά οικογένεια.

Έτσι, αν το νοικοκυριό έχει δύο αυτοκίνητα (ένα στο όνομα του συζύγου και ένα στο όνομα της συζύγου) θα εκδίδεται από μία κάρτα στο όνομα και των δύο (κάνοντας αίτηση με τους κωδικούς Taxisnet). Μέσω της πλατφόρμας θα ελέγχεται αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το εισοδηματικό κριτήριο και αν υπάρχει ιδιοκτησία αυτοκινήτου. Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί αρχές Απριλίου. Το όχημα θα πρέπει να είναι σε κυκλοφορία (δηλαδή να μην έχουν κατατεθεί οι πινακίδες) και να είναι ασφαλισμένο, κάτι που επίσης θα ελέγχεται μέσω της πλατφόρμας.

2ο βήμα: Έκδοση freedom pass

Oι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα έχουν το δικαίωμα να εξαργυρώσουν το ποσό της επιδότησης στα πρατήρια οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν μέχρι τον Ιούνιο. Το ποσό θα εμφανιστεί στην εφαρμογή του κινητού τηλεφώνου και η εξαργύρωση θα μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε καύσιμο στο πρατήριο. Άρα, λαμβάνουν χρήματα και αυτοί που χρησιμοποιούν πετρέλαιο και αυτοί που καταναλώνουν βενζίνη ή υγραέριο.

3ο βήμα: Κατάθεση των χρημάτων στον λογαριασμό

Όσοι δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή κινητού τηλεφώνου, θα μπορούν να ζητήσουν τα χρήματα να κατατεθούν στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Οικονομία
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ